Νέοι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στο EURO!

Με στόχο να γίνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο, την περασμένη άνοιξη οι ιθύνοντες του IFAB αποφάσισαν 95  αλλαγές, η εφαρμογή των οποίων θα εγκαινιαστεί στην τελική φάση του EURO 2016 αυτό το καλοκαίρι στη Γαλλία.

Πρόκειται για τις ευρύτερες αλλαγές κανονισμών του αθλήματος τα τελευταία 130 χρόνια οι οποίες αποφασίστηκαν από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).

Ήδη οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Ιουνίου και θα φανεί στην εφαρμογή τους πως θα κάνουν καλύτερο στο άθλημα.

Κάποιες αλλαγές αφορούν σαφέστερη διατύπωση των υπαρχόντων κανονισμών προκειμένου να αποφεύγονται συγχύσεις, ενώ εκ των βασικών αλλαγών είναι η κατάργηση της κόκκινης κάρτας  στη λεγόμενη «τριπλή τιμωρία». Δηλαδή ο διαιτητής δεν θα τιμωρεί στο εξής με κόκκινη κάρτα (αποβολή) έναν παίκτη που αναχαιτίζει με αντικανονικό τρόπο έναν αντίπαλο μέσα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, αποτρέποντας έτσι μια προφανή ευκαιρία για γκολ και πλέον θα προβλέπεται η κίτρινη κάρτα για τον παραβάτη, με σαφή στόχο να μην διαταράσσονται οι ισορροπίες ενός παιχνιδιού με συνέπεια να κρίνεται η τελική του έκβαση.

Ωστόσο ακόμα και εδώ μπαίνει το θέμα «ερμηνείας», αφού σε περίπτωση φάουλ εντός περιοχής (πέναλτι) σε αντίπαλο που βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ, ο διαιτητής διατηρεί το δικαίωμα να δείξει κόκκινη κάρτα εφόσον κρίνει ότι αμυνόμενος δεν προσπαθεί καν να σταματήσει τη μπάλα και με πρόθεσή ανατρέπει τον αντίπαλό του τραβώντας τον από τη φανέλα για να τον αναχαιτίσει.

Η εκτέλεση των πέναλτι θα γίνεται πλέον με πιο αυστηρό τρόπο. Αν ο εκτελεστής σταματήσει εντελώς τον βηματισμό του προς την μπάλα ή αν απροσδόκητα εκτελέσει κάποιος άλλο παίκτης την εσχάτη των ποινών, τότε θα σφυρίζεται φάουλ υπέρ της αντίπαλης ομάδας. Επίσης, αν ο τερματοφύλακας κινηθεί νωρίς έξω από τη γραμμή της εστίας του κατά την εκτέλεση πέναλτι και ο αντίπαλος αστοχήσει, τότε ο τερματοφύλακας βλέπει κίτρινη κάρτα και η εκτέλεση επαναλαμβάνεται.

Στη διαδικασία των πέναλτι όταν μια ομάδα έχει περισσότερους παίκτες τότε τους μειώνει για να γίνει ίσος αριθμός με την άλλη ομάδα ώστε να μην υπάρχει εσκεμμένα η φυγή ποδοσφαιριστών από το γήπεδο με δήθεν τραυματισμούς ώστε να μένουν οι καλύτεροι εκτελεστές και αν χρειαστεί να χτυπήσουν ξανά πέναλτι. Τώρα άν παίκτης ή παράγοντας ή προπονητής ή μέλος της ομάδας μπει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο διαιτητής μπορεί να δίνει φάουλ ή πέναλτι.

Με τους νέους κανονισμούς ο διαιτητής θα έχει το δικαίωμα να αποβάλει παίκτη με κόκκινη κάρτα πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, ο οποίος ωστόσο θα μπορεί να αντικατασταθεί από τον προπονητή του και να ξεκινήσει το ματς κανονικά με 11 παίκτες.

Αλλαγή υπάρχει και στη σέντρα εκεί όπου η μπάλα δεν χρειάζεται απαραίτητα να πασάρεται προς την αγωνιστική πλευρά (του γηπέδου) του αντιπάλου, αλλά προς κάθε κατεύθυνση.

Οι βοηθοί διαιτητές δεν θα μετρούν τα χέρια στον καταλογισμό του οφσάιντ,  ενώ θα υπάρχει 4η αλλαγή σε περιπτώσεις αγώνα που πάει στην παράταση.

Επίσης στο επικείμενο EURO η παροχή σύντομων ιατρικών βοηθειών σε τραυματίες παίκτες θα είναι δυνατό να γίνεται και εντός του αγωνιστικού χώρου. Αυτό θα επιτρέπεται εφόσον ένας παίκτης τραυματίζεται από μαρκάρισμα και ο αντίπαλός του τιμωρείται με κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή. Μέχρι πρότινος οι τραυματίες έπρεπε να μεταφέρονται εκτός αγωνιστικού χώρου για να δεχθούν ιατρικές φροντίδες. Παράλληλα θα δίνεται στον διαιτητή το δικαίωμα να διακόψει τον αγώνα προκειμένου οι παίκτες να πιούν νερό, προσθέτοντας τον χαμένο χρόνο στα 90 λεπτά κανονικής διάρκειας. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια του αγώνα βγει το παπούτσι παίκτη θα μπορεί να συνεχίζει με ένα παπούτσι μέχρι την επόμενη διακοπή του αγώνα, οπότε θα πρέπει να το ξαναφορέσει.

Πηγή : sportit.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...