Νέο κανόνι στον τουρισμό

Νέο κανόνι στον τουρισμό

Τίτλοι τέλους για την Airtickets – Ένα βήμα πριν το λουκέτο η AirticketsΑναστολή λειτουργιών για Tripsta και Airtickets – Τι θα συμβεί με όσους αγόρασαν εισιτήρια

Ένα βήμα πριν βάλει οριστικό «λουκέτο» βρίσκεται η Airtickets η οποία θεωρούνταν ως μια από τις πιο γνωστές ιστορίες επιτυχίας στην αγορά του τουρισμού. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι κλυδωνισμοί από το νέο κανόνι της αγοράς ενδέχεται να δημιουργήσουν τριγμούς στις φετινές επιδόσεις του Τουρισμού.  Ο όμιλος Tripsta εμφανίζεται να οφείλει 75 εκατ. ευρώ περίπου στην IATA, ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς το 80-85% των πωλήσεων έγιναν στο εξωτερικό.

Η κατάρρευση της Tripsta, η οποία ελέγχει τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά πρακτορεία (Online Travel Agents) Airtickets και Travelplanet24 προκαλεί έντονη ανησυχία, με τον δημιουργό της εταιρείας, Φίλιππο Μπρίνκμανν να συγκέντρωσε τους 180 εργαζόμενους στην Αθήνα και τους ανακοίνωσε ότι έπρεπε να απολυθούν. Πρόκειται για το δεύτερο κυμα απολύσεων καθώς είχαν προηγηθεί 80 απολύσεις στα γραφεία της εταιρείας στο Βουκουρέστι.

Στις θέσεις τους, θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου υπάλληλοι που εργάζονται στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ώστε να εξυπηρετούνται όσοι ήδη έχουν αγοράσει εισιτήρια από την πλατφόρμα. Τravelplanet24 και ηairtickets συγχωνεύθηκαν το 2015, γεγονός που κατέστησε, τότε τα δύο online πρακτορεία Νο 1 στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και μέσα στα 5 μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο πωλήσεων 500 εκατ. ευρώ.

Όμως στις 15 Ιουνίου του 2018, ήρθαν τα πάνω κάτω, μαθεύτηκε ότι η Tripsta, μητρική εταιρεία των airtickets και travelplanet24, δεν ανταποκρίθηκε να πληρώσει το BSP και ότι ήρθε σε συμφωνία με την ΙΑΤΑ να πληρώσει σε δόσεις, με τη μεγαλύτερη δόση τον Οκτώβριο του 2018. Όμως μια αεροπορική εταιρία έβγαζε από το σύστημα της την Tripsta με αποτέλεσμα από ότι φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεωσεις της πλέον.

Σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργία της προχωρά η Tripsta, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Airtickets, αναστέλλοντας προσωρινά την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, είναι υποχρεωμένη να προβεί σε ριζική αναδιάρθρωση μετά την «άδικη, επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά» πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων, που αποστράγγισε αιφνίδια τα ταμειακά διαθέσιμα.

Tripsta και Αirtickets προαναγγέλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ διευκρινίζουν πως οι ιστότοποι των εταιρειών θα λειτουργούν κανονικά και τονίζουν πως συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί και οι κρατήσεις όλων των πελατών.

Χιλιάδες πελάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους από την εταιρεία, ανησυχούν για τις διακοπές τους. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι όσοι έχουν αγοράσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αν έχει ολοκληρωθεί η αγορά και έχει γίνει η πληρωμή, π.χ. από την ώρα που εκδόθηκαν εισιτήρια χρεώθηκαν στις πιστωτικές κάρτες, τότε θα ταξιδέψουν κανονικά. Αυτό γιατί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ως tour operators, αλλά μόνο σαν πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών.

Τέλος η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες της υπόλοιπης ελληνικής αγορά των ΟΤΑ καθώς εκτιμούν ότι η ΙΑΤΑ θα σκληρύνει περαιτέρω τους όρους της για τις ΟΤΑ με έδρα την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «κανόνι» μετά από αυτό της airfasttickets τοv τον Ιούνιο του 2014.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336024-Neo-kanoni-ston-toyrismo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...