Νέο κύμα ρυθμίσεων για να σωθούν τα δάνεια από τα funds!

Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, ΦΟΒΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ!                                             

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!

Τέλος καλοκαιριού, αρχή «πολέμου» για τις τράπεζες, που ξεκινούν αγώνα σε πολλά μέτωπα, για να μαζέψουν ρευστό, να βάλουν σε μία σειρά τα κόκκινα δάνεια, να χαλαρώσουν τα Capital Controls και να κερδίσουν πίσω τις καταθέσεις που έχουν φύγει για… άλλες πολιτείες.

Στόχος να μειωθούν τα ανοίγματα και να επιστρέψουν στον κύριο ρόλο τους, της χρηματοδότησης της ελληνικής Οικονομίας. Όλα αυτά, πριν ξεκινήσει η «διαχείριση» του κύριου όγκου των κόκκινων δανείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες έχουν στο οπλοστάσιό τους πολλές επιλογές και ήδη έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα ρυθμίσεων στις συστημικές τράπεζες, με σκοπό να μετατραπεί σημαντικός αριθμός δανείων από κόκκινα σε πράσινα, δηλαδή νέες «λογικές» ρυθμίσεις που θα δίνουν την ευκαιρία στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Παράλληλα, στο μέτωπο των ρυθμίσεων αναμένεται να συνδράμει και η νέα ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αφού πρώτα περάσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο Σεπτέμβρης των πλειστηριασμών

Για να «σπρώξουν» το θέμα των ρυθμίσεων, ειδικά σε ένα μεγάλο όγκο δανειοληπτών, ανάμεσα στους οποίους και στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι τράπεζες αναμένεται τον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν σε ένα γύρο «προειδοποιητικών πλειστηριασμών». Η αρχή σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει με «καμένα» δάνεια,  δηλαδή φακέλους που έχει αποτύχει κάθε προσπάθεια ρύθμισης και θα αφορούν ακριβά ακίνητα κυρίως στα βόρεια προάστια.

Μεγάλες πιέσεις να περάσουν τα δάνεια στα funds!

Οι ασφυκτικές πιέσεις του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),  να προχωρήσει η διαχείριση των κόκκινων δανείων, μία διαδικασία που σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνει την μεταφορά-πώλησή τους στις νεοσύστατες εταιρίες των funds, μαζί με τους υψηλούς  στόχους της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα, να περιμένει πως οι τράπεζες θα έχουν βγάλει από πάνω τους, κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 41 δις ευρώ, μέχρι το 2019, «τρέχουν» τις εξελίξεις.

Το κυνήγι του «καλού» δανειολήπτη

«Αγκάθι» είναι το περίπου 20% που εκτιμάται πως είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, στους οποίους αν και θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση των δανείων τους – με την Εθνική Τράπεζα ήδη να έχει ξεκινήσει εκστρατεία ρυθμίσεων – θεωρείται πως πολλοί από αυτούς δύσκολα θα ανταποκριθούν. 

Από την άλλη πλευρά, σε όσους δείξουν πρόθυμοι να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, οι τράπεζες έχουν δείξει πως είναι πρόθυμες να εξετάσουν κάθε δυνατή λύση, μέσα στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Δεοντολογίας, της ΤτΕ.

Το «αγκάθι» των Capital Controls

Όμως τα κόκκινα δάνεια είναι μόνο ένα μέτωπο σε αυτή την μάχη. Οι τράπεζες, μετά την Τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους,  θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, των καταθετών για να «κερδίσουν» πίσω αυτά τα περίπου 45 δις καταθέσεων που έκαναν «φτερά» τον προηγούμενο χρόνο. Μία πρόκληση που δύσκολα θα κερδηθεί, όσο το σύστημα βρίσκεται κάτω από την σκιά των Capital Controls.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως μία «θηλιά» στον λαιμό της επιχειρηματικότητας και «διώχτης» επενδύσεων, δεν μπορούν να αρθούν σε μία μέρα. Ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, με το υπουργείο να τονίζει πως «από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, με σειρά Υπουργικών και Κανονιστικών Αποφάσεων με τελικό σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας κεφαλαίων με τρόπο που να διασφαλίζει την ευστάθεια του συστήματος», με  έντεκα υπουργικές αποφάσεις και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με την τελευταία «χαλάρωση»  να περιλαμβάνει την πρόβλεψη για το «νέο χρήμα», δηλαδή πως για τα νέα κεφάλαια, που θα κατατεθούν από «το στρώμα» ή θα έρθουν από το εξωτερικό, δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς αναλήψεων, τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν, πως τώρα δεν υφίσταται λόγος να υπάρχει κρυμμένο ρευστό στο «στρώμα».

Από το οικονομικό επιτελείο, έχει εκφραστεί η εκτίμηση πως μέχρι τα τέλη του έτους μπορούν να επιστρέψουν στα «γκισέ» των τραπεζών τρία  με τέσσερα δισεκατομμύρια  ευρώ κάτι που αν και θα ήταν σημαντική ενίσχυση στην ρευστότητα των τραπεζών, είναι μία πολύ πιο «μαζεμένη» πρόβλεψη από την περσινή των δέκα δις.

Τα πρώτα στοιχεία, του καλοκαιριού είναι θετικά με τον Ιούνιο να έχουν επιστρέψει 1 δις ευρώ από επιχειρήσεις  και νοικοκυριά και οι συνολικές καταθέσεις να έχουν αυξηθεί από τα 121,7 δις του Μαΐου, στα 122,74 δισ. ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...