Νέο μεγαλύτερο σεισμό φοβούνται οι Ιταλοί

ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ                                                                    

Με τον εφιάλτη ενός νέου ακόμη μεγαλύτερου χτυπήματος του εγκέλαδου ζουν οι Ιταλοί, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκόρπισε το θάνατο στη χώρα τους χθες τα ξημερώματα.

Ο μεγάλος φόβος των σεισμολόγων είναι πως η φονική δόνηση των 6,2 ρίχτερ δεν ήταν η κύρια και ενδεχομένως να ακολουθήσει μια πολύ δυνατότερη, εφόσον στην Ιταλία είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των ισχυρών προσεισμών.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), Έντζο Μπόσκι, υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί μετασεισμός εξίσου ισχυρός όπως ο αρχικός σεισμός.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις ερχόμενες ώρες και ημέρες γιατί σε αυτές τις περιοχές σημειώνονται συχνά “δίδυμες δονήσεις”, δηλαδή επαναλαμβάνεται μία δεύτερη δόνηση ισχυρή όπως η προηγούμενη», δήλωσε ο Μπόσκι.

Ήδη, πάντως, ο απολογισμός είναι τραγικός αφού οι νεκροί – ανάμεσά τους και πολλά παιδιά – ανέρχονται σε πολλές δεκάδες και ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο αριθμός των θυμάτων είχε ξεπεράσει τους 120, όμως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους νεκρούς, αφού αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από σωρούς ερειπίων.

Η ελληνική πρεσβεία της Ρώμης με ανάρτηση της στο Facebook ενημέρωσε «ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό».

Επίσης, γνωστοποίησε τους έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου «την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, στην Κεντρική Ιταλία, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφανειακός αφού το εστιακό του βάθος βρισκόταν μόλις 10 χλμ. κάτω από το έδαφος.

Το ταρακούνημα καταγράφηκε στις 03.36 τα ξημερώματα της Τετάρτης και διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα ενώ έγινε αισθητό από την Μπολόνια στον βορρά μέχρι την Νάπολι στον νότο, με τις περιφέρειες Ούμπρια, Λάτσιο και Μάρκε να ζουν εντονότερα τον εφιάλτη.

Το βαρύτερο χτύπημα, όμως, δέχθηκαν οι κοινότητες Αματρίτσε, όπου έχει καταστραφεί όλο το ιστορικό κέντρο και δεν έχει μείνει όρθιο ούτε ένα κτίριο, Ακουμόλι, και Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Χωριά και κωμοπόλεις αφανίστηκαν, θάβοντας στα συντρίμμια τους εκατοντάδες κατοίκους και από τις πρώτες ώρες τα σωστικά συνεργεία δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για τον εντοπισμό και τη διάσωση τυχόν επιζώντων.

Ένα κοριτσάκι εννέα μηνών ανασύρθηκε νεκρό από τα ερείπια στην Αρκουάτα και άλλο ένα 18 μηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή αφού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο στο Αματρίτσε. «Το χωριό δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι» ήταν η δραματική δήλωση από τα χείλη του δημάρχου του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότσι.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που έσπευσε στις πληγείς περιοχές, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους από τον σεισμό, διαβεβαιώνοντας πως «δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος» .

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια» δήλωσε ακόμη.

Η δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απεννίνων, η οποία είναι γνωστή για τους ισχυρούς σεισμούς που έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Η γη στην Κεντρική Ιταλία δεν έχει σταματήσει να τρέμει από χθες. Εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει με πολλούς από αυτούς να ξεπερνούν τα 5 ρίχτερ.

Στους γείτονες μας ξύπνησαν οι «μαύρες» μνήμες του Απριλίου 2009, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 309 άνθρωποι και είχαν μείνει χιλιάδες άστεγοι από τον εξίσου φονικό σεισμό στη Λ’ Ακουϊλα.

Φόβοι για μεγάλο σεισμό και στην Ελλάδα

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται και οι Έλληνες σεισμολόγοι, που μελετούν πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου.

O καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, στο ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει και να ενεργοποιήσει ρήγματα στο ελλαδικό χώρο ξεκαθάρισε πως «αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα».

Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό.

«Υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί» είπε και

συμπλήρωσε: «Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία (…), άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν».

Και κατέληξε: «Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».

Ο  διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε.

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Απόλυτα καθησυχαστικός πως ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

 

«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι σεισμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος για να προκαλέσει διέγερση. Είναι 850χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ένας σεισμός. Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων» τόνισε.

Ελληνικά μηνύματα συμπαράστασης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ιταλική Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

«Εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, (εκφράζω) τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Πριν λίγο επικοινώνησα με τον Μ. Ρέντσι και του εξέφρασα τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην περιπέτεια που περνάει η γειτονική χώρα. Παρακολουθούμε τα γεγονότα με οδύνη και ευχόμαστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα από τις σεισμικές δονήσεις. Παρακάλεσα τον Ιταλό πρωθυπουργό να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων».

Συλλυπητήριο μήνυμα απηύθυνε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προς την ιταλίδα ομόλογό του Λάουρα Μπολτρίνι και τον ιταλό πρέσβη στην Αθήνα Εφίσιο Λουίτζι Μάρρας.

Με δύο tweet, στα ιταλικά και τα ελληνικά, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ιταλικό λαό για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία: «Συμπάσχουμε με τον αδελφό ιταλικό λαό στις δύσκολες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επαφή τόσο με την ομόλογη Υπηρεσία της Ιταλίας (Protezione Civile), όσο και με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε. (ERCC), προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην περίπτωση που ζητηθεί.

Για το λόγο αυτό έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα η πρώτη ευρωπαϊκή ελληνική μονάδα έρευνας και διάσωσης της 1ης EMAK, ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμει τα ιταλικά σωστικά συνεργεία στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα διεθνούς συνδρομής.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...