Νέο πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία δια χειρός Ντράγκι

Νέο πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία δια χειρός Ντράγκι
Κερδισμένα τα νοικοκυριά από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, χαμένα τα ταμεία που είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα διαθέσιμα τους στο λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος
H μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδρά θετικά μειώνοντας το κόστος των δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά πλήττει τα συμφέροντα ασφαλιστικών  ταμείων και ΝΠΔΔ που είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα διαθέσιμα τους στο λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα από τη νομοθεσία να καταθέτουν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Την ίδια υποχρέωση έχουν και τα ΝΠΔΔ (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κεφάλαια ασφάλισης κινδύνου) τα οποία επιπλέον μπορούν να επιλέγουν για τις καταθέσεις τους και τράπεζες με αξιολόγηση 3  Α. Στην χώρα μας ωστόσο δεν υπάρχει τράπεζα με τέτοια αξιολόγηση, οπότε η επιλογή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μονόδρομος.

Τα κεφάλαια  που δεν χρειάζονται για κάλυψη ταμειακών αναγκών  καταλήγουν στο λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ. Μετά την τελευταία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ελλάδος   αναπροσάρμοσε τα επιτόκια που δίνει για το Κοινό Κεφάλαιο από 2,11% σε 1,78%. Ταυτόχρονα για την ταμειακή διαχείριση η ΤτΕ έδινε επιτόκιο 0,7% και τώρα προσαρμόστηκε καθοδικά σε 0,5%.

Βεβαίως το όφελος των νοικοκυριών από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι σημαντικό καθώς το ¼ των στεγαστικών δανείων είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Οσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οφέλη είναι μεγαλύτερα καθώς  η συντριπτική πλειοψηφία έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με Euribor.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...