Νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα: Πώς θα χρηματοδοτούνται τα κόμματα

Νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα: Πώς θα χρηματοδοτούνται τα κόμματα
Σημαντικές αλλαγές έρχονται στη χρηματοδότηση των κομμάτων με το νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα. 
Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αλλά και των πολιτικών στελεχών περιέρχεται πλέον στην ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή εντεταλμένος εισαγγελικός λειτουργός θα έχει το ελεύθερο για την άσκηση δίωξης όταν διαπιστώνεται απόκλιση. Δίνεται, έτσι, τέλος στο καθεστώς ελέγχου των πολιτικών από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Τι αλλάζει στην ιδιωτική χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η χρηματοδότηση που θα φτάνει στα κόμματα, αλλά και τους υποψηφίους και θα προέρχεται από ιδιώτες και επιχειρήσεις θα έχει πλέον ονοματεπώνυμο. Μάλιστα τα κόμματα και υποψήφιοι θα μπορούν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες και επιχειρήσεις και μάλιστα σε ύψος που θα υπερβαίνει τα σημερινά όρια των 15.000 και 3.000 ευρώ, αντιστοίχως. Η ιδιωτική χρηματοδότηση θα είναι με ονομαστικές καταθέσεις, αν και εξετάζεται να υπάρξει ένα όριο πάνω από το οποίο θα ταυτοποιούνται οι χρηματοδότες. Αυτό εικάζεται ότι γίνεται για να καμφθούν οι ενστάσεις κυρίως του ΚΚΕ, που αρνείται την ταυτοποίηση όσων το ενισχύουν, αν και δημιουργεί και πάλι «παραθυράκι» για μαύρες χρηματοδοτήσεις μέσω, ενδεικτικά, κουπονιών.

Πώς θα γίνεται η διακίνηση εσόδων-εξόδων

Το σύνολο της διακίνησης εσόδων και εξόδων θα γίνεται από τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες με έδρα την Ελλάδα (έως 3 για τα κόμματα, ένας για τους υποψήφιους). Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3023 του 2002), μέχρι σήμερα τα κόμματα υποχρεούνταν να εκτελούν μόνον το 80% των συναλλαγών τους μέσω τραπεζών, ενώ το σχετικό όριο για τους υποψήφιους έπεφτε στο 60%, ενώ πλέον κόμματα αλλά και συνδυασμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας. Επίσης, η περίοδος ελέγχου των προεκλογικών δαπανών αυξάνεται σε 6 μήνες πριν από τις κάλπες, και όχι μόνο κατά την περίοδο μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Περιορισμοί στο δανεισμό με εγγύηση κρατική χρηματοδότηση

Στόχος είναι με το νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα τα κόμματα να απαγκιστρωθούν από το κρατικό χρήμα, που ούτως ή άλλως περιορίστηκε δραστικά λόγω κρίσης και να μπουν βάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στα οικονομικά κομμάτων, βουλευτών και κρατικών λειτουργών και να περιοριστεί και θεσμικά (σ.σ.: καθώς στην πράξη έχει συμβεί) η δυνατότητα δανεισμού των κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν αυτής του τρέχοντος έτους.

Το νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα αναμένεται να έρθει στη Βουλή, μόλις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δώσουν το «πράσινο φως».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...