«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Τετάρτη 06/07/2016 – 20:53

«Ναι» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ                               

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη νομοθετική πρόταση για δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (ΕΣΑ).

Ο νέος αυτός Οργανισμός, ο οποίος εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές, θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

Ο Λετονός εισηγητής και ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άρτις Πάμπρικς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, σε συνέντευξη Τύπου μετά από την ψηφοφορία, αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ’ όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Στο πλαίσιο της ΕΣΑ, δημιουργείται μια δεξαμενή 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Ελλάδα με 50, ενώ η Κύπρος με 8.

Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτις Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες.

Στο άρθρο 18 του νομοθετήματος αναφέρονται οι διάφορες πιθανότητες επεμβάσεων της ΕΣΑ.

Σύμφωνα με τον Λετονό εισηγητή, εφ’ όσον υπάρξει μια πίεση στα σύνορα ενός κράτους – μέλους, είτε από μεταναστευτική ροή, είτε από άλλη απειλή, η ΕΣΑ ή το ίδιο το κράτος μέλος, μπορούν να υποβάλλουν επισήμως αίτημα βοήθειας. Εάν δοθεί το «πράσινο φως» για τη βοήθεια, τότε η ΕΣΑ μπορεί να καλέσει άμεσα το σώμα άμεσης αντίδρασης, ώστε να φθάσει στην εν λόγω χώρα μέσα σε λίγες ημέρες. Η χώρα αυτή έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που ένα κράτος δέχεται πιέσεις στα σύνορά του, αρνείται όμως τη βοήθεια της ΕΣΑ, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να επέμβει για την προστασία των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δυνατότητα να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας αυτής με τις άλλες χώρες – μέλη.

Ο Άρτις Πάμπρικς υπογράμμισε ότι η εθνική κυριαρχία ενός κράτους είναι σεβαστή, ο νέος οργανισμός της ΕΣΑ είναι σαν «διατροφικό συμπλήρωμα» και με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει ένα κυρίαρχο κράτος.

Η ΕΣΑ θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με την υποβολή τακτικών εκθέσεων.

Ο νέος αυτός κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Φθινόπωρο, αφού εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...