Να θυμηθούν τον «Εθνάρχη»

Να θυμηθούν τον «Εθνάρχη»

Ανεξάρτητα από την προφανή σκοπιµότητα, που υπαγόρευσε στη νέα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, να επικαλεστεί τις διδαχές και παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραµανλή, για να εξηγήσει την επιλογή της ένταξής της, στο κυβερνητικό σχήµα, ο τρόπος που ο ιστορικός ηγέτης της συντηρητικής παράταξης, διαχειρίστηκε τη µετάβαση στην καινούργια, Μεταπολιτευτική δηµοκρατία, θα άξιζε να αποτελέσει αντικείµενο αναστοχασµού, ιδιαίτερα από εκείνους που οµνύουν σε εκείνον, αποκαλώντας τον «Εθνάρχη».

Δεν είναι µόνο η νοµιµοποίηση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος, ακριβέστερα της κοµµουνιστικής ιδεολογίας, στην οποία ο «Εθνάρχης» προχώρησε, ως επικεφαλής της «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» και την οποία, διόλου τυχαία, υπενθύµισε, ο συνονόµατος ανιψιός του, βουλευτής Σερρών. Ο ιδρυτής της ΝΔ, επιδίωξε από την πρώτη στιγµή, τη διεύρυνση των ορίων της παράταξης του, προς τις δυνάµεις του παλιού Κέντρου. Κάτι που, σηµειωτέον, είχε πρώτη φορά επιχειρήσει, από το 1955, όταν, για πρώτη φορά ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, υπό τις γνωστές συνθήκες. Τότε, εντάχθηκαν στη νεοσύστατη ΕΡΕ, που «διαδέχθηκε» τον «Ελληνικό Συναγερµό» του στρατάρχη Παπάγου, στελέχη κοµµάτων του Κέντρου, όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γρηγόρης Κασιµάτης, αλλά και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, αναλαµβάνοντας άµεσα και υπουργικά καθήκοντα. Αυτό, ακριβώς, επανέλαβε, στις τελείως διαφορετικές και το πολύ πιο ελπιδοφόρο κλίµα της νέας περιόδου, στο µίνι ανασχηµατισµό (από τους σπάνιους, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του) που πραγµατοποίησε τον Απρίλιο του 1978, µόνο και µόνο για να εντάξει στο κυβερνητικό σχήµα, ταυτόχρονα µε την προσχώρησή τους στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της ΝΔ, τους προερχόµενους από το, ακόµη υπαρκτό, Κέντρο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Αθανάσιο Κανελλόπουλο. Για την ιστορία να σηµειώσουµε ότι ο µεν πρώτος ανέλαβε το υπουργείο Συντονισµού και ο δεύτερος το υπουργείο Οικονοµικών. Για χάρη, µάλιστα, των «εκ µεταγραφής» προερχόµενων, υπουργών, υποβαθµίστηκε η θέση άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Γιάννης Μπούτος, που µετακινήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας. Διαφορετική ήταν η περίπτωση του Παναγή Παπαληγούρα, που αντιµετώπιζε σοβαρό πρόβληµα υγείας. Είναι γνωστό, βέβαια, πως, στη συνέχεια, ο µεν Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έφτασε ως την προεδρία του κόµµατος και δι’ αυτής στην πρωθυπουργία, ο δε Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ως τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και, µετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, στο αξίωµα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ακόµη όµως και στην πρώτη, µονοκοµµατική κυβέρνηση που σχηµάτισε, µετά την εκλογική του νίκη, στις πρώτες µεταδικτατορικές, βουλευτικές εκλογές, ο ιδρυτής της ΝΔ, ενέταξε στο νεοσύστατο κόµµα του και ανέθεσε κρίσιµα αξιώµατα, σε προσωπικότητες που προέρχονταν από την προδικτατορική Ενωση Κέντρου, αλλά το 1965 συµµετείχαν στο εγχείρηµα της Αποστασίας. Ενδεικτικά αναφέρουµε τον Δηµήτριο Παπασπύρου, που υπήρξε εισηγητής της τότε πλειοψηφίας, στη συζήτηση για το Σύνταγµα, µετά δε τις εκλογές του Νοεµβρίου 1977, αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής. Αλλά και τον ευπατρίδη Κώστα Στεφανάκη, στον οποίο ανατέθηκε, στην πρώτη εκλεγµένη, µεταδικτατορική κυβέρνηση, το ιδιαίτερα κοµβικό, λόγω των ποινικών διώξεων σε βάρος των πρωταιτίων του πραξικοπήµατος και των οργάνων της χούντας. Μη ξεχνάµε, επίσης, πως ο Κωνσταντίνος Καραµανλής δεν είχε διαστάσει, ακόµη και στο έντονα ψυχροπολεµικό κλίµα της προδικτατορικής περιόδου, να αξιοποιήσει προσωπικότητες όπως ο καθηγητής και ακαδηµαϊκός Αγγελος Αγγελόπουλος, που είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ, κατά την Κατοχή. Μετά το 1974, ο αείµνηστος πανεπιστηµιακός ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας…

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/341156-Na-thymethoyn-ton-Ethnarche ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...