Να κλείσουν τα γκέτο της Ειδομένης και του Πειραιά

Να κλείσουν τα γκέτο της Ειδομένης και του Πειραιά

Κατηγορία

phpanos
Παρασκευή 01/04/2016 – 17:00

Εφημερίδα, Πρωτοσέλιδο

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΩΝ

Nα χωριστούν σε μικρές και ομοιογενείς ομάδες των 100 σκηνών, για να γίνουν πιο φιλικοί με τον κόσμο, που τους  βοηθάει με τρόφιμα και ρούχα, να προλάβουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορούν να πυροδοτηθούν από τυχαία γεγονότα ή στημένες προβοκάτσιες και για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος από Αστυνομία, Λιμενικό και ΜΚΟ

AΝ ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ άμεσα τα γκέτο της Ειδομένης και του Πειραιά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκδηλωθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, επικίνδυνες προβοκάτσιες, αλλά και κοινωνικές εκρήξεις.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν γίνεται με τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων στον ίδιο χώρο γιατί κάτι τέτοιο παραπέμπει σε καταστάσεις που έζησε παλιότερα ο Λίβανος με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Η Ειδομένη πρέπει να κλείσει άμεσα πριν θρηνήσουμε θύματα ή εκδηλωθούν προβοκάτσιες τις οποίες έχουν αρχίσει να στήνουν κάποιοι ύποπτοι αλληλέγγυοι που επιδιώκουν να γκρεμίσουν το φράxτη και να μπουν με το ζόρι στα Σκόπια.

Το ίδιο ισχύει και για τον Πειραιά πριν μεταβληθεί το πρώτο λιμάνι της χώρας σε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιμαχόμενες θρησκευτικές και φυλετικές ομάδες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό οφείλουν να χωρίσουν σε μικρές και ομοιογενείς ομάδες των εκατό σκηνών τους πρόσφυγες για να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος από Αστυνομία, Λιμενικό και ΜΚΟ, για να είναι πιο φιλικοί και προσβάσιμοι στον κόσμο που τους βοηθάει με τρόφιμα και ρούχα και να προλάβουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν από τυχαία γεγονότα ή και οργανωμένες προβοκάτσιες ύποπτων κύκλων, όπως συνέβη στην Ειδομένη.

Η συγκατοίκηση ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες και θρησκευτικά δόγματα είναι αδύνατη και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να βρίσκονται στον ίδιο χώρο οι άγριοι Αφγανοί, που δε διστάζουν να βγάλουν μαχαίρια και να απειλούν με βιασμούς, με τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα με τις γυναίκες τους και τα μικρά παιδιά τους. Είναι ζήτημα χρόνου το ξέσπασμα αιματηρών επεισοδίων τόσο στον Πειραιά, όσο και στην Ειδομένη. Γιατί μπορεί διάφορες ύποπτες ΜΚΟ να επιδιώκουν να συντηρήσουν το γκέτο της Ειδομένης, γιατί έχουν αναλάβει εργολαβικά να στήσουν προβοκάτσιες που θα βάλουν την Ελλάδα σε περιπέτειες με τις γειτονικές χώρες αλλά το επίσημο κράτος δεν μπορεί να αφήσει την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Επειδή με τα παρακάλια η Ειδομένη και ο Πειραιάς αντί να αδειάζουν, γεμίζουν ακόμα περισσότερο οφείλουν να αναλάβουν δράση οι αστυνομικές δυνάμεις και να διώξουν με το καλό ή ακόμη και με την ελεγχόμενη βία, αν χρειαστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί και να τους μεταφέρει σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει οργανωμένο σχέδιο για τη μεταφορά τους σε χώρους στην Ηπειρωτική Ελλάδα και πάντα μακριά από τα σύνορα και νευραλγικούς τομείς όπως λιμάνια και αεροδρόμια. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι έχει να γίνει αν κάποιος ανεγκέφαλος Αφγανός ή άλλος πρόσφυγας σκοτώσει σε κανένα καβγά, Σύρο και ακόμη χειρότερα Έλληνα πολίτη. Όπως, επίσης, αν μια ελληνίδα πέσει θύμα βιασμού. Η κοινωνία που βράζει, θα ξεσπάσει κατά δικαίων και αδίκων με κίνδυνο να πυροδοτηθούν καταστάσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Τα γεγονότα που σημειώθηκαν προχθές στον Πειραιά θα πρέπει να προβληματίσουν όλους τους αρμόδιους παράγοντες και ειδικά τον Πρωθυπουργό που θα πρέπει να απαιτήσει άμεσες λύσεις πριν ξεσπάσει… καταιγίδα.

Απαιτείται λύση εδώ και τώρα για το προσφυγικό

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με το προσφυγικό στη χώρα και η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις εδώ και τώρα, προτού να είναι πολύ αργά.

Τα νέα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ προσφύγων και μεταναστών τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά ήρθαν να κρούσουν εκκωφαντική  καμπάνα κινδύνου προς τις αρμόδιες αρχές, αφού κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Έγινε σαφές, όμως, πως η «έκρηξη» βρίσκεται προ των πυλών και όσο διατηρείται αυτό το χάος στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την επικράτεια, είναι απλώς θέμα χρόνου να χαθούν αθώες ανθρώπινες ζωές. Εξάλλου, και οι τοπικές κοινωνίες, αν και βοηθούν με όποιον τρόπο και με όσα μέσα διαθέτουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους και ζητούν την άμεση εκκένωση των σημείων που συνωστίζονται ανοργάνωτα και ασύντακτα χιλιάδες άτομα. Ενδεικτική της αγανάκτησης των ντόπιων πληθυσμών ήταν η κίνηση ενός απελπισμένου αγρότη να οργώσει τα χωράφια του που έχουν καταπατηθεί εδώ και δύο μήνες από τα καραβάνια προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Την ίδια ώρα, ένας ακόμη μεγάλος πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό, που προς το παρόν εξακολουθεί να μένει στα… χαρτιά.

Τη Δευτέρα ξεκινούν και επίσημα οι επαναπροωθήσεις παράτυπων αλλοδαπών από τα νησιά στην Τουρκία, εν μέσω, όμως, ζωηρών αμφιβολιών για την τήρηση των συμφωνηθέντων από τις τουρκικές αρχές.

Αποσυμφόρηση μετά τα έκτροπα στον Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ αλλοεθνών ομάδων που επιδόθηκαν σε μια αιματηρή σύρραξη.

Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την ένταση αυτή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα σοβαρά επεισόδια.

Μέσα σε αυτή την αρένα έντρομοι οι γονείς με τα παιδιά τους στα χέρια προσπαθούσαν να βγουν έξω από την «εμπόλεμη ζώνη», τρέχοντας να σωθούν.

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους 30 και για τις δύο πύλες, προσπαθούσαν να επιβληθούν στο μανιασμένο πλήθος.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που κατάφεραν αφενός να διαχωρίσουν τους εμπλεκόμενους νεαρούς πρόσφυγες, αφετέρου να απομονώσουν με ασφάλεια τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων -γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους- από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου στη 01.00 τα ξημερώματα.

Από τον πετροπόλεμο έσπασαν τζαμαρίες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 και εξωτερικές υποδομές του λιμανιού, ενώ ο προαύλιος χώρος γέμισε με πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. Το πρωί η περιοχή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ.

Μετά τα όσα αποτρόπαια συνέβησαν στον Πειραιά, χθες το πρωί ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση αποσυμφόρησης του λιμανιού με προτεραιότητα τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά που είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντι σε κάθε λογής κίνδυνο. Έξι λεωφορεία, παρέλαβαν 38 οικογένειες Σύρων – σχεδόν 400 άτομα – προσφύγων και τις μετέφεραν στην Κυλλήνη, σε πρώην τουριστικό οικισμό που τώρα χρησιμοποιείται ως δομή προσωρινής φιλοξενίας, και στα Ιωάννινα.

Αγανάκτηση στην Ειδομένη

Εκτός από τις 12.000 εγκλωβισμένες ψυχές στην Ειδομένη, αγανακτισμένοι εμφανίζονται πλέον και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους, τα ψυγεία τους και τις καρδιές τους στους πρόσφυγες αλλά τώρα φωνάζουν πως «δεν πάει άλλο».

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες στον καταυλισμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων, όταν ένας αγρότης, ιδιοκτήτης των χωραφιών όπου έχουν κάνει κατάληψη οι πρόσφυγες, άρχισε να οργώνει με τρακτέρ ανάμεσα στις σκηνές. Αμέσως επενέβη η αστυνομία και τον σταμάτησε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...