Νεογέννητο από την Καλαμάτα στην εντατική με ιλαρά

Νεογέννητο από την Καλαμάτα στην εντατική με ιλαρά

Νεογέννητο από την Καλαμάτα στην εντατική του Παίδων με ιλαρά

Ένα μωρό Ρομά, κοριτσάκι μόλις 26 ημερών, νοσηλεύεται με ιλαρά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”. Eίναι το τελευταίο κρούσμα της ασθένειας που επιβεβαιώθηκε και δηλώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ το μεσημέρι της Πέμπτης στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στο νομό στα 15.

Εν τω μεταξύ σε σοβαρή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Εντατική του Νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού” ένα ακόμα μωρό 8 μηνών από καταυλισμό τσιγγάνων της Μεσσηνίας, το οποίο κόλλησε από τον 23 μηνών αδελφό της, που νοσηλεύτηκε και αυτός με ιλαρά στα μέσα Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και έχει πάρει εξιτήριο.

Εκτός από τα δύο μωρά τα οποία νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, στις υπόλοιπες 13 περιπτώσεις δεν υπήρξαν επιπλοκές και όλοι έχουν επιστρέψει υγιείς στα σπίτια τους. Πάντως ανησυχίες εκφράζονται για την έκταση που μπορεί να έχει πάρει η ασθένεια στις τσιγγάνικες κοινότητες της Μεσσηνίας -κι αυτό γιατί υπάρχει πια η βεβαιότητα ότι δεν πάνε στο νοσοκομείο και έτσι δεν καταγράφεται πουθενά ότι νόσησαν.

Μέχρι τώρα τα κρούσματα που έχουν δηλωθεί επίσημα στις αρμόδιες αρχές (ΚΕΕΛΠΝΟ και Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας) είναι από τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μιχαήλ, οι ιατροί – μέλη του συλλόγου ξέρουν ότι πρέπει να το δηλώσουν απευθείας στη νομίατρο Κατερίνα Σπέντζουρα, όπως και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του ΙΣΜ, είναι βέβαιο ότι στις κοινότητες Ρομά της Μεσσηνίας υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν πουθενά καταγραφεί γιατί δεν δηλώθηκαν. Κι αυτό επειδή “οι Ρομά δεν πάνε σε γιατρό και έτσι δεν έχουμε στοιχεία”. Ο ίδιος τονίζει για μια ακόμα φορά ότι τα κρούσματα στη Μεσσηνία είναι σποραδικά, αλλά οι υγειονομικοί φορείς είναι έτσι κι αλλιώς σε επιφυλακή, γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ιλαράς δεν τελειώνει με το που θα τελειώσει ο χειμώνας όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αλλά υπάρχει πιθανότητα έξαρσης την άνοιξη. Όσον αφορά τη χώρα στο σύνολό της, ο κ. Μιχαήλ λέει ότι η ασθένεια έχει πάρει μια μορφή επιδημίας, καθώς έχουμε 1.200 κρούσματα και δύο θανάτους, θέτοντας “σε μεγάλη επιφυλακή τις δομές από πλευράς δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία”.

Μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί στη Μεσσηνία συνολικά 10 κρούσματα ιλαράς, ενώ σε αυτά προστέθηκαν μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλα 5, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσούντων στους 15. Μεταξύ αυτών το μωρό μόλις 26 ημερών και δύο ακόμα αδελφάκια, ένα αγοράκι 23 μηνών που το ξεπέρασε και ένα κοριτσάκι 8 μηνών, το οποίο παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές και μεταφέρθηκε στην εξειδικευμένη Μονάδα Εντατικής Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας, το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο και ήταν ένα παιδί 2,5 χρόνων και ακολούθησαν 4 ακόμη τον Δεκέμβριο: δύο αδέλφια, μία γυναίκα 45 χρόνων και ένας άνδρας 48 χρόνων, οι οποίοι κόλλησαν ο ένας από τον άλλον. Στα τέλη του ίδιου μήνα νόσησαν μία 16χρονη τσιγγάνα και μία νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που δεν είχε εμβολιαστεί. Σε αυτά λοιπόν ήρθαν να προστεθούν μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου ένας 13χρονος τσιγγάνος και το 23 μηνών μωρό, καθώς και ένας 29χρονος αλλοδαπός, ένας 37χρονος Ελληνας και μία 30χρονη Ελληνίδα, ενώ μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν 5 ακόμη κρούσματα: το 8 μηνών κοριτσάκι, ένας 39χρονος Μεσσήνιος και μια 20χρονη τσιγγάνα, το 26 ημερών μωρό και μια 19χρονη ομόφυλή τους, που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/320033-Neogenneto-apo-ten-Kalamata-sten-entatike-me-ilara ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...