Νηρέας και Σελόντα στα χέρια Αμερικανών και Αράβων

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ενός δύσκολου project

«Αργησε το deal αλλά είχε αίσιο τέλος. Καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε». Αυτό είναι το στίγμα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σχετικά με τον διαγωνισμό πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στην Ελλάδα». Τα παραπάνω αναφέρει σε ρεπορτάζ του για το site tovima.gr ο Βασίλης Κώτσης, σημειώνοντας επίσης πως «ήταν ένα δύσκολο project με την κωδική ονομασία «Nemo», αφού αντικείμενο πώλησης δεν ήταν μία αλλά δύο εταιρείες και οι πωλητές – Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική – είχαν διαφορετικά συμφέροντα αναλόγως του βαθμού έκθεσης των δανείων τους στις δύο επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του κ. Κώτση «Οι τρεις σύμβουλοι του διαγωνισμού (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal) πρότειναν ως καλύτερη πρόταση αυτήν του σχήματος της αμερικανικής Amerra Capital και του επενδυτικού fund Mubadala από το Αμπου Ντάμπι. Οι διοικήσεις των τραπεζών συμφώνησαν και εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί το draft της συμφωνίας. Η πρόταση των Amerra – Mubadala προτιμήθηκε από αυτήν του Diorasis Fund για δύο λόγους:

α) Τα δάνεια των δύο εταιρειών ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ και είναι επί της ουσίας «κόκκινα», καθώς δεν εξυπηρετούνται πλην ίσως κάποιων τόκων. Η πρόταση των Amerra – Mubadala προβλέπει την up-front καταβολή περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη μείωση του δανεισμού και την πλήρη ανάληψη του υπολοίπου. Ετσι, τα δάνεια «πρασινίζουν» και οι τράπεζες δεν θα μπουν στη διαδικασία «κουρέματος» που θα επέφερε ζημιές στον ισολογισμό τους. Ενδεχομένως θα ακολουθήσει και roll over του δανεισμού, αλλά τα επιτόκια θα «διαμορφωθούν με όρους αγοράς», επισημαίνουν οι τραπεζίτες.

β) Ο δεύτερος λόγος που προτιμήθηκε η πρόταση των Amerra – Mubadala είναι ότι θα βάλουν άμεσα στις δύο εταιρείες μερικές δεκάδες εκατομμύρια για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις. Ετσι, οι δύο εταιρείες δεν θα εμφανίζουν προβληματικές ροές όπως σήμερα και οι τράπεζες θα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους πως θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Πηγές των προτιμητέων αγοραστών αναφέρουν ότι «θα επενδύσουμε κεφάλαια για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, για την παραγωγή νέων προϊόντων και γενικότερα για την επανατοποθέτηση του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ελληνική πολυεθνική».

Είναι εμφανές ότι η εξαγορά αυτή θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του κλάδου, αφού θα υπάρξει εκ των πραγμάτων μια νέα συγκέντρωση, με πρωταγωνιστές μάλιστα τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (σ.σ.: μαζί με την Ανδρομέδα). Το γεγονός αυτό θα επιφέρει οικονομίες κλίμακος στις εταιρείες και μένει να αποδειχθεί αν θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία και του καταναλωτικού κοινού».

Ποιοι είναι οι αγοραστές

Κατά το δημοσίευμα των Νέων «Η Amerra Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανήκει στους Craig Tashjian και Nancy Obler και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στα ψάρια και στην πρωτογενή παραγωγή. Ηδη έχει συμμετοχές σε επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2016 εξαγοράζοντας την εταιρεία ιχθυκαλλιεργειών Ανδρομέδα από την Global Finance.

Η Mubadala Development Company PJSC είναι μια δημόσια εταιρεία συμμετοχών που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Εμιράτου του Αμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 και αποτελεί το επενδυτικό όχημα του Εμιράτου. Λειτουργεί δηλαδή ως κρατικό fund που έχει ως αποστολή τη «διαφοροποίηση» της οικονομίας του Αμπου Ντάμπι, την οιονεί απεξάρτησή της από το πετρέλαιο και το «άνοιγμά» της στον κόσμο των αγορών και των επιχειρήσεων».

Γεννιέται ένας εθνικός πρωταθλητής

Οι αγοραστές των Νηρέα και Σελόντα μαζί με την Ανδρομέδα θα ελέγχουν έναν όμιλο με ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ, 2.800 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό και ετήσια παραγωγή 70.000 τόνων επί συνόλου 120.000 τόνων που είναι η ελληνική παραγωγή.

Όπως εκτιμάται όμως, η συναλλαγή δεν θα έχει εμπλοκή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς το 80% της παραγωγής των τριών εταιρειών εξάγεται και υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 40%. Η Σελόντα ιδρύθηκε το 1981 από τα αδέλφια Στεφανή και ο Νηρέας το 1988 από τον Αριστείδη Μπελλέ. Το 2014 και το 2015 οι δύο εταιρείες πέρασαν υπό τον έλεγχο των τραπεζών μέσα από τη διαδικασία μετοχοποίησης χρεών.

Στη Σελόντα οι τράπεζες ελέγχουν το 79,61% (Πειραιώς 32,92%, Αlpha 21,97%, Eurobank 13,28%, Eθνική 11,44%) και στον Νηρέα το 74,98% (Πειραιώς 32,51%, Alpha 20,65%, Eurobank 15,64% και Εθνική 6,18%). Ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μερίδια αγοράς αλλά παραμένει από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη μεσογειακή ιχθυοπαραγωγή. Από 140.000 τόνους πριν από λίγα χρόνια, η παραγωγή έχει υποχωρήσει στους 120.000 τόνους, ενώ η διεθνής αγορά έχει μεγαλώσει και από 250.000 τόνους έχει ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.

Πηγή: tovima.gr

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...