Ντάισελμπλουμ: Θέλω να αποτίσω φόρο της τιμής στην Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Θέλω να αποτίσω φόρο της τιμής στην Ελλάδα

Στις αρχές του 2018 θα ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Όπως είπε ο Ολλανδός πολιτικός, στους ευρωβουλευτές της επιτροπής,  «θέλω να αποτίσω φόρο της τιμής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα εντυπωσιακό και ευρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες δαπάνες, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και προϊόντων. Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα από οικονομικής και πολιτικής πλευράς».

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα επόμενα βήματα, για την Ελλάδα,  λέγοντας ότι μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης στις αρχές του 2018 θα επανατεθεί το ζήτημα των μέτρων για το χρέος. Ο ESM εφάρμοσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ήδη από τον Ιανουάριο θα συζητηθούν περισσότερα μέτρα με στόχο να στηριχθεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα και μεσοπρόθεσμα να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους. «Πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018», τόνισε ο Ολλανδός.

Η αύξηση του ΦΠΑ «καίει» τα ελληνικά νησιά

Την αγωνία τους για την αύξηση του ΦΠΑ από νέο έτος, μετέφεραν τέσσερεις νησιώτες βουλευτές, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης και Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός,  αναγνώρισαν ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών και μνημονιακή υποχρέωση, αλλά υπογράμμισαν και την κεφαλαιώδη σημασία που έχει για τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τόσο για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, όσο και ως αποτέλεσμα πετυχημένων κοινωνικών διεκδικήσεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι κατανοεί πλήρως το ειδικό βάρος που έχει το ζήτημα αυτό, διαβεβαίωσε για τη στήριξη τού αιτήματος που του μετέφεραν, αλλά επισήμανε και την αναγκαιότητα παράλληλων πολιτικών για τη στήριξη των νησιωτών και σε άλλους τομείς εκτός της φορολογικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κυνήγι επενδυτών στη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για την Νέα Υόρκη αναχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπου θα συμμετάσχει στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link στις 11 Δεκεμβρίου 2017, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου  κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου (13.15-14.45) ο υπουργός Οικονομικών θα απευθύνει κεντρική ομιλία, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 15.40  στον χώρο του συνεδρίου.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση “Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης” την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου στις 15.45   ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312830-Ntaiselmploym-THelo-na-apotiso-phoro-tes-times-sten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...