Ντόροθι Κινγκ: Η Αμφίπολη δεν τελειώνει εδώ

Ντόροθι Κινγκ: Η Αμφίπολη δεν τελειώνει εδώ
Τι έγραψε στο μπλογκ της λίγο μετά τις νέες ανακοινώσεις του υπ. Πολιτισμού

«Η λογική και η μακρόχρονη εμπειρία μου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να βρεθούν στην Αμφίπολη» λέει η διάσημη Αμερικανίδα αρχαιολογος – Η πρώτη της προσέγγιση για τα νέα ευρήματα στον τύμβο Καστά

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ ανάρτησε στο προσωπικό της ιστολόγιο μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση.

Συγκεκριμένα, γράφει μεταξύ άλλων:

«Μια αγγλοσαξονική έκφραση που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω είναι ‘τίποτα δεν τελειώνει έως ότου τραγουδήσει η ευτραφής κυρία’ [σσ: έως ότου πέσει η αυλαία]. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε την έκβαση κάποιου γεγονότος το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει. Η λογική και η μακρόχρονη εμπειρία μου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να βρεθούν στην Αμφίπολη.

»Πρώτα από όλα, βλέπω πολύ πιο τραχείς πώρινους πλίνθους σε σχέση με το ωραία κατεργασμένο μάρμαρο το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε άλλα σημεία του Τύμβου. Βλέπω επίσης ότι ο Τύμβος ενδέχεται να αναπτύσσεται προς τα κάτω ή ότι αυτοί οι πλίνθοι μπορεί να είναι τα θεμέλιά του. Εάν όμως είναι τα θεμέλιά του, τότε που βρίσκεται το επιχρισμένο δάπεδο το οποίο επικάλυπτε τους πλίνθους; Το χώμα κάτω από τους δόμους παρουσιάζει ευδιάκριτη εδαφική διαστρωμάτωση και πολλά από αυτά τα στρώματα, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, είναι εντόνως διαφορετικά μεταξύ τους.

»Κατόπιν βλέπω μια πόρτα. Η πλευρά της θύρας που είναι στραμμένη προς τον θεατή είναι τραχειά, άρα αυτή είναι η όψη της η οποία θα πρέπει να ήταν προς την πλευρά του περιθυρώματος και παρέμενε κρυμμένη. Κατόπιν παρατηρώ ότι το σχέδιο της θύρας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είδαμε στις άλλες φωτογραφίες, όπου η πόρτα είχε τις εφηλίδες (ή μικρές ασπίδες): Πρόκειται για διαφορετική πόρτα ή είναι η ανάποδη της ίδιας θύρας, από την εσωτερική της όψη; Η πόρτα μοιάζει πιο λεπτή, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια οπτική ψευδαίσθηση, λόγω της σχεδίασής της και της γωνίας λήψης της φωτογραφίας.

»Αυτή η φωτογραφία μου λέει λιγότερα για την ανασκαφή και περισσότερα για αυτά που μπορεί να σκέφτονται οι αρχαιολόγοι, του τύπου ‘γμτ και νομίζαμε ότι θα πάμε σπίτι μας αυτό το σαββατοκύριακο’ ή ‘ο ελληνικός λαός ήθελε κι άλλα, κι αυτά που τους δίνουμε σήμερα είναι οπωσδήποτε πολλά περισσότερα. Είναι άραγε αυτή η αρχή για κάτι μεγαλύτερο;’ ‘Πότε θα τελειώσει η ανασκαφή;’ ‘Μήπως απόψε πρέπει να μασκαρευτούμε σε φαντάσματα και να τρομάξουμε τους φίλους μας;’ -εντάξει, παραδέχομαι ότι το τελευταίο το έβγαλα από το κεφάλι μου».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...