Ν. Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι για εκλογές και ευχόμαστε να στηθούν το συντομότερο δυνατό κάλπες

Ν. Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι για εκλογές και ευχόμαστε να στηθούν το συντομότερο δυνατό κάλπες

Ν. Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι για εκλογές

Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία κι όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι απολύτως εφικτός  τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Kontranews», ο οποίος παράλληλα δηλώνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές και μάλιστα περιμένουν να στηθούν κάλπες το συντομότερο δυνατό. Για το Σκοπιανό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μπήκε στη διαπραγμάτευση με διάθεση υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις και παρατηρεί ότι μάλλον υποτιμά τον κίνδυνο που συνιστά ο αλυτρωτισμός στη γειτονική χώρα. Εκφράζει τους φόβους του αν  οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ έχουν μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα παραμονές της εξόδου στις αγορές και ελπίζει να μην παίξουν πόκερ με το θέμα αυτό.

Πώς ερμηνεύετε ότι πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο σας επιδοκίμασαν την επίθεση στον Μπουτάρη;

Η απολύτως καταδικαστέα επίθεση στον κ. Μπουτάρη αποδοκιμάσθηκε από την πρώτη στιγμή από το κόμμα μας, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις. Αν εννοείτε πρόσωπα που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και δεν ανήκουν πλέον σε αυτήν θα πρέπει να απευθυνθείτε στα ίδια, ενώ είναι προφανές ότι απειροελάχιστες περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούν να εκφράζουν ένα μεγάλο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς απαράδεκτη όχι μόνο η  άσκηση  φραστικής και σωματικής βίας εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, αλλά και η ανοχή σε αυτήν από οπουδήποτε και εάν προέρχεται. Αρκετά έχει τραυματισθεί η ελληνική κοινωνία από τη βία των «αγανακτισμένων»,  αλλά και των γνωστών νεοναζιστικών στοιχείων, για να συνεχίζονται τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα και σήμερα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο,  δυστυχώς, είναι μία ακόμη απόδειξη της ανομίας που επικρατεί στη χώρα και της διάλυσης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, από την οποία επωφελούνται πάσης φύσεως ακραία στοιχεία.                         

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το χρόνο των εκλογών; Τι σηματοδοτούν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη τη χώρα;

Εκλογές μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, καθώς τα μέτωπα είναι ανοικτά σε όλους  τους τομείς  (και όχι μόνο στην οικονομία).  Οι αφορμές συνεπώς για την προσφυγή στις κάλπες  δεν λείπουν, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη από 1/1/2019 νέα περικοπή  συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε περίπτωση εισερχόμαστε σε λίγους μήνες στο τελευταίο έτος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, οπότε βρισκόμαστε ήδη σε οιονεί προεκλογικό χρόνο. Από την πλευρά μας βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα και ευχόμαστε να στηθούν το συντομότερο δυνατό κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «οργώσει» άλλωστε ολόκληρη τη χώρα και έχει ανταλλάξει απόψεις με τους πολίτες όλων των γεωγραφικών περιφερειών και όλων των κοινωνικών τάξεων.         

Τι θα αλλάξει με εσάς στην εξουσία;

Το πρώτο που θα αλλάξει είναι το ήθος και το ύφος της άσκησης της εξουσίας. Με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει αυτή η έκπτωση στην ποιότητα του πολιτικού λόγου και αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που βιώνουμε,  για το οποίο την κύρια – αν όχι την απόλυτη – ευθύνη φέρει ο  ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο,  αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι εμείς πιστεύουμε σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δικής μας ιδιοκτησίας και όχι σε ένα πρόγραμμα φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών  που με τη συνυπευθυνότητα των εταίρων εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε  σε ένα πρόγραμμα το οποίο φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια της εκμετάλλευσης της συγκυρίας από τους δανειστές (όπως στην υποθήκευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια). Τρίτον, εμείς τις θέλουμε τις επενδύσεις, ώστε να προσελκύσουμε κεφάλαια  στη χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε αντίθεση με τους σημερινούς κυβερνώντες δεν τις θεωρούμε αναγκαίο κακό, ούτε τις πολεμάμε υπογείως.  

Βλέπετε πιο κοντά τη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής;

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να έχει ως στόχο την αυτοδυναμία και όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος. Αλλά έχουμε διευκρινίσει εγκαίρως ότι αποσυνδέουμε το ζήτημα της αυτοδυναμίας από το ενδεχόμενο συνεργασίας με όσες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις  επιθυμούν να συμβάλλουν στην πραγματική έξοδο της χώρας από την κρίση. Επαναλαμβάνω,  όμως: Πρέπει να το επιθυμούν και οι ίδιες…   

Οι κόκκινες γραμμές του κόμματός σας για το Σκοπιανό παραμένουν αδιαπραγμάτευτες; Ποιους λάθος χειρισμούς καταλογίζετε στον Αλέξη Τσίπρα;

Έχω επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συντηρεί πολλά ανοιχτά μέτωπα και ότι η κύρια απειλή σε βάρος της εθνικής ακεραιότητας  βρίσκεται στα ανατολικά της. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι επιτρέπονται τέτοια τραγικά λάθη στη  διαπραγμάτευση, όπως  η αρχική αποδοχή ως θέματος προς συζήτηση  της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν», που προκάλεσε δικαιολογημένα  μεγάλες αντιδράσεις.  Αλλά και γενικότερα,  η κυβέρνηση δείχνει να μπήκε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με διάθεση υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις, το  οποίο ήταν μεγάλο λάθος τακτικής.  Πρώτα λαμβάνεις και εν συνεχεία  αποφασίζεις εάν και πού μπορείς να υποχωρήσεις, ιδίως αν η άλλη πλευρά έχει περισσότερους λόγους από εσένα για να επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας. Παρατηρώ επίσης ότι μάλλον υποτιμά η κυβέρνηση τον κίνδυνο που συνιστά ο αλυτρωτισμός στη γειτονική χώρα, όπως και το ζήτημα των αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών.   

Ποια είναι η δική σας εικόνα για τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος; Πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το ρόλο του;

Το ΔΝΤ κακώς μπήκε σε ένα πρόγραμμα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτέλεσε ένα εξαρχής λάθος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια δεν μπορούσε να αλλάξει.  Ελπίζω ότι θα έχουν μελετηθεί ενδελεχώς  όλα τα ενδεχόμενα για την περίπτωση της οριστικής αποχώρησης του Ταμείου, ώστε να μην δημιουργηθεί αβεβαιότητα στις αγορές, παραμονές της εξόδου σε αυτές. Γενικότερα, ελπίζω  ότι η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να παίξει «πόκερ» με το θέμα της εξόδου, επιστρέφοντας στις προσφιλείς της μεθόδους του παρελθόντος και ότι θα έχουν μελετηθεί όλες οι παράμετροι. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε με υψηλό κόστος δανεισμού έναντι μιας εξόδου που μόνο «καθαρή» δεν θα είναι, καθώς θα συνοδεύεται από σκληρή εποπτεία και ήδη προσυμφωνημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέτρα.                    

Ανησυχείτε ότι τα νέα κόμματα θα κλέψουν ψήφους από εσάς; 

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να έχει αυτοπεποίθηση και να μην  ετεροπροσδιορίζεται. Είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και διεκδικούμε τη νίκη στις επόμενες εκλογές, ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα στη βιώσιμη ανάπτυξη και επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Τα σενάρια και οι «ευσεβείς πόθοι» των αντιπάλων μας δεν πρέπει να μας απασχολούν.  

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/333029-N-Dendias-Eimaste-etoimoi-gia-ekloges ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...