Ξαφνική «βόμβα» από το ΥΠΟΙΚ: Πρόστιμο 22% σε όποιον δεν έχει μαζέψει τις αποδείξεις του 2015

Ξαφνική «βόμβα» από το ΥΠΟΙΚ: Πρόστιμο 22% σε όποιον δεν έχει μαζέψει τις αποδείξεις του 2015

Οι πέντε μεγάλες παρεμβάσεις στην φορολογία που κρύβει το νέο νομοσχέδιο

Όποιος δεν μάζεψε τις αποδείξεις του 2015, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετο φόρο 22%. Αυτό γιατί το σύστημα του 2014 για την κατοχύρωση της φορολογικής έκπτωσης μεταφέρεται και για τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς.

Μπορεί τόσους μήνες το υπουργείο Οικονομικών να μας έλεγε για τα σχέδιά του για το 2016 και το «πλαστικό» χρήμα, αλλά για τις αποδείξεις του 2015, δεν είχε πει κουβέντα.

Τώρα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν πως υπάρχει «κενό» στο νόμο για τις αποδείξεις ζητάνε από τους φορολογούμενους το 10% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις για κατοχυρώσουν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Με λίγα λόγια, όποιος δεν έχει μαζέψει τις απαραίτητες αποδείξεις του τρέχοντος έτους, κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, με το πρόστιμο 22%.

Όλα αυτά μία μέρα μετά την αυτό-διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, πως δεν έρχονται αναδρομικοί φόροι για το 2015 και τις πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, πως οι όποιες αλλαγές έρθουν τελικά, θα είναι μικρές ρυθμίσεις και διαδικαστικού χαρακτήρα.

Με λίγα λόγια αν το ποσοστό των απαραιτήτων αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν, παραμείνει στο 10% του εισοδήματος, τότε  ένας φορολογούμενος που είχε εισόδημα το 2015, 15.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις που να αντιστοιχούν σε συνολικές αγορές 1.500 ευρώ.

Αντίστοιχα, για ένα μισθωτό που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

Αν οι φορολογούμενοι των παραπάνω παραδειγμάτων δεν έχουν τις αποδείξεις, τότε θα τους επιβληθεί  πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους. Δηλαδή 330 και 220 ευρώ αντιστοίχως.  Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί, πως, τα τελευταία δύο χρόνια οι έλεγχοι δεν έγιναν στην πράξη.

«Πλαστικό» χρήμα θα χτίζει το αφορολόγητο του 2016

Στις σελίδες του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών,  θα περιλαμβάνονται συνολικά πέντε σημαντικές παρεμβάσεις στην φορολογία, όπως και οι διατάξεις των αλλαγών για την επόμενη χρονιά, καθώς  από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016, δεν θα ισχύει πλέον η υποχρέωση των φορολογούμενων να συλλέγουν τις «χάρτινες» αποδείξεις για να έχουν την έκπτωση φόρου, αλλά αυτή θα την κερδίζουν όσοι έκαναν αγορές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός μέρους του εισοδήματός τους (παράδειγμα το 10%).

Γλυτώνουν τον φόρο οι δωρεές μέχρι 5.000 ευρώ

Παράλληλα, γλιτώνουν από το φόρο οι δωρεές μέχρι  5.000 ευρώ  που έχουν γίνει μετά τους τραπεζικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και μέχρι το τέλος του έτους. Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνεται η σχετική απαλλαγή. Άλλες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνουν θέματα όπως:

    Την μεταφορά του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

    Την ηλεκτρονική σύνδεση (μέσω διαδικτύου) των ταμειακών μηχανών, κατευθείαν με το taxisnet και την εφορία.

    Όσοι εισπράττουν μερίσματα θα υποβάλουν δήλωση μέχρι το τέλος Ιουνίου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...