Ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο Καμμένος

Ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο Καμμένος

Αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είχε με ομολόγους του, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.«Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν αλλά και Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο κ. Καμμένος στο ΑΜΠΕ και πρόσθεσε ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την «παρέμβασή» τους.

Όπως είπε, «δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα».Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα, καθώς με το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».Ο υπουργός εξήγησε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Επισήμανε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος έχει χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε..«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος, ενός πλοίου της Ε.Ε. το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή ακτοφυλακή», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «ήδη σε επίπεδο Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».Επιπλέον, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίες «ουσιαστικά ανατρέπουν τις δηλώσεις Ερντογάν και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων», τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά εν τη πράξει και εν τω πεδίω».«Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση» κατέληξε.

Πως αντέδρασαν τα κόμματα
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «μετά την πειρατική ενέργεια σε βάρος ελληνικού σκάφους, μέσα στα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια, η Άγκυρα μεταφέρει τώρα τις προκλήσεις στο Καστελόριζο». Όπως ανέφερε, «ταυτόχρονα συνεχίζει να εμποδίζει την έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο. Με αυτά τα δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αδιανόητο ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογο του ο κ. Τσίπρας δεν επισήμανε τα αυτονόητα:Ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες,ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά καιότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να αμφισβητούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα  κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Η Ελληνική κυριαρχία των Ιμίων έχει οριστικά καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο». Αυτό τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης όπου εξετάστηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στη περιοχή των Ιμίων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «η Ελληνική κυριαρχία των Ιμίων έχει οριστικά καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο, συνθήκες και συναφείς ρυθμίσεις. Δεν καθορίζεται από προκλητικές μονομερείς δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών». Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «αποτελεί μείζον λάθος που η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή τουρκική ανακοίνωση και υποβάθμισε το θέμα μιλώντας μόνο για γεωγραφία». Επικρίνοντας τη τακτική της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι δυστυχώς η στάση αυτή έρχεται σε συνέχεια του φιάσκου της επίσκεψης Ερντογάν.

«Τα τελευταία γεγονότα, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως επισήμανε «πριν την προχθεσινή σύγκρουση του τουρκικού σκάφους, είχαμε: συνεχή αποκλεισμό νησίδων από τουρκικά πλοία, παραλίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική πυραυλάκατο, παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό ‘Αμυνας, απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ». «Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα “έρευνας και διάσωσης”, συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα» πρόσθεσε. «Όπως επισήμανε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Μογκερίνι, το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την ίδια στιγμή βέβαια που, όπως όλοι ξέρουμε, στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟϊκη δύναμη», είπε ακόμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, τέλος, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.O επικεφαλής του Ποταμιού ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις σε όλα τα εθνικά θέμα και τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή των Ιμίων.«Οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την ευθύνη για εθνική συνεννόηση. Να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και θα χαραχθεί η πατριωτική μας γραμμή, μακριά από επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως αυτά που συνηθίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/321571-Xekathare-these-enanti-tes-Toyrkias-zetese-o-Kammenos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...