Ξεκίνησε η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου
Πως θα λειτουργεί; 

Σε πλήρη λειτουργία ετέθη και επισήμως το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο καθώς σήμερα έπεσαν οι υπογραφές των τεσσάρων πρώτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα δανειοδοτηθούν από το εν λόγω ταμείο.

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρεσβευτή της Γερμανίας Πέτερ Σόοφ, του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του εκτελεστικού αντιπροέδρου της KFW κ. Κρίστιαν Φούνκε, το ελληνικό επενδυτικό ταμείο ξεκινά στην πράξη να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το ελληνικό επενδυτικό ταμείο χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και 100 εκατ. ευρώ από το γερμανικό δημόσιο.

«Δυναμώνουμε τη μηχανή της ανάπτυξης στηρίζοντας τις ΜμΕ. Η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά με την έμπρακτη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη συνεισφορά της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KFW» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ταμείο εκτός από την ελληνική και γερμανική πλευρά θα συμμετέχει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με 50 εκατ. ευρώ, το Ίδρυμα Ωνάση με 30 εκατ. ευρώ και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με 30 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν την υπογραφή των τεσσάρων πρώτων ΜμΕ ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία αποκτά έναν πνεύμονα ανάπτυξης, καθώς στηρίζονται στην πράξη και όχι με λόγια οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής κ. Σόοφ τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση έψαχνε εδώ και καιρό τρόπους για να στηρίξει την ελληνική οικονομία και η στήριξη των ΜμΕ ήταν η καλύτερη ιδέα, καθώς αυτές αντιπροσωπεύσουν το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και δημιουργούν περισσότερο από το 80% των θέσεων εργασίας.

«Δεν ήταν κάτι απλό αυτό που καταφέραμε ούτε στην Ελλάδα ούτε και στη Γερμανία. Στη Γερμανία έπρεπε να πειστούν βουλευτές για τις κρατικές εγγυήσεις στο ελληνικό ταμείο και ο κ. Σόιμπλε ήταν αυτός που προώθησε το όλο σχέδιο στη Γερμανία. Ευχαριστώ και προσωπικά τον πρωθυπουργό Σαμαρά χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα είχε στεφθεί με επιτυχία το ελληνικό ταμείο» πρόσθεσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας.

Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο

Ο βασικός τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το Ταμείο είναι μέσω επιλεγμένων ελληνικών τραπεζών οι οποίες λαμβάνουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ. Τα δάνεια θα έχουν μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με αυτό της αγοράς, θα παρέχονται τόσο για νέες επενδύσεις όσο και ως κεφάλαια κίνησης, θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου με τη λήξη του δανείου. Θα υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατεία και συνεπώς καλύτερη αποτελεσματικότητα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...