Ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος!

Ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος!

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 07/03/2016 – 22:33

Ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος!

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, των πραγματικών ενόχων της καταστροφής της χώρας, η κυβέρνηση κατάφερε τον στόχο της, να ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Κάτι, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν κατάφεραν ούτε καν να πλησιάσουν, παρά τα μέτρα ακραίας λιτότητας με τα οποία έδεσαν τον ελληνικό λαό. Μετά από πέντε χρόνια καταστροφικών μνημονίων που πήγανε  χαμένα, η μάχη που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε να καρποφορεί. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, γυρίζει στην Αθήνα, έχοντας στην βαλίτσα του την δέσμευση των Ευρωπαίων, ότι η συζήτηση ανοίγει με το που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ παράλληλα  το ΔΝΤ, πιέζει για την μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους. Κάποτε η «μικρή» Ελλάδα υποχωρούσε κάτω από τις έξωθεν πιέσεις και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε που τολμούσαν να διεκδικήσουν την υπόσχεση του 2012 για μείωση του χρέους.

Τώρα, η ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε μία σταθερή τροχιά ανάκαμψης και το «κούρεμα» του χρέους είναι μόνο το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο.

  Επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα ανακοίνωσε, μετά την λήξη του Eurogroup ο Πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μία συνάντηση, από την οποία η ελληνική πλευρά πήρε όλα όσα ήθελε, την επιστροφή του «κουαρτέτου» και την δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, που σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup προετοιμάζεται να την κάνει στις αρχές Απριλίου.

Ντάισελμπλουμ: Σύντομα η συζήτηση για το χρέος 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα, έχει γίνει σημαντική πρόοδος  για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά όπως προσέθεσε, χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα και στην ανάγκη για «βαθύτερες» μεταρρυθμίσεις.  Αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτήν την «περαιτέρω προσπάθεια», η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Το άλλο μεγάλο κέρδος, για την ελληνική πλευρά, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν η αναφορά Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα του χρέους.  Αφού αναφέρθηκε στις σχετικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί τόνισε για πρώτη φορά επισήμως, ότι «συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η συζήτηση θα είναι στο τραπέζι μας στο εγγύς μέλλον».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο Ολλανδός δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων για τις διαφορές της Ευρώπης με το ΔΝΤ στο δημοσιονομικό κενό και αν οι δύο πλευρές, έχουν φτάσει σε συμβιβασμό.

 Ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι παραμένουν πιστοί στην συμφωνία του καλοκαιριού, που προβλέπει  στόχο για 3,5% πλεόνασμα το 2018. Σε αυτή την βάση, το σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσο ένας τέτοιος στόχος είναι πραγματοποιήσιμος και η σύνδεση του, με ανάπτυξη και χρέος. Όπως είπε, «Οι μεταρρυθμίσεις και το πακέτο των μέτρων πρέπει να πάει πιο πέρα από ό,τι έχει μπει στο τραπέζι μέχρι τώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι μέρος της λύσης του ζητήματος αυτού εδράζεται σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Γι’ αυτό και είπα ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα».

Αν και όπως σημείωσε στο χθεσινό συμβούλιο δεν υπήρξε κάποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι ευρωπαίοι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον ίδιο, ότι η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει «αρκετά γρήγορα».

Πιέρ Μοσκοβισί: Ακόμα και από αύριο η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

«Aκόμα και από αύριο Τρίτη», μπορεί να γίνει η επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. «Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο. Είναι προς το συμφέρον όλων», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν πριν από την αξιολόγηση,  το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό, η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, η διαχείρηση των «κόκκινων» δανείων και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικά για το  δημοσιονομικό κενό τόνισε πως στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι χρειάζεται δουλειά ώστε να βρεθούν τα νέα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Υπάρχουν καλές λύσεις και είναι προς το συμφέρον όλων, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το προσφυγικό, «να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο». Για το φλέγον θέμα του χρέους, ο Γάλλος προσέθεσε ότι, θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες σε δημιουργικό πνεύμα, ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί τώρα επιστρέφουν γιατί έχει γίνει δουλειά ουσίας και δεν είναι πολιτικό «τέχνασμα».

Κλάους Ρέγκλινκ: Πρόκληση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Χρειάζεται να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, γιατί η ρευστότητα γίνεται ποιο σφικτή (για την Ελλάδα) και η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την πληρωμή των χρεών της, χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να καθυστερήσεις τις πληρωμές. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ από το δάνειο που ξεκίνησε στα 86 δισ. ευρώ, έχουν ήδη «εκταμιευτεί περίπου το 1/4 του που ποσού που προβλέπει το πρόγραμμα, συνολικά, 21,4 δισ. ευρώ. Απομένουν περίπου 65 δισ. ευρώ».

Οι ελληνικές υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να καλυφθούν από τα αποθεματικά του προϋπολογισμού.  Από την άλλη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση περιμένει περί τα 5,7 δισ. ευρώ από την επόμενη εκταμίευση του δανείου. Σχετικά με τη ρευστότητα στην Ελλάδα είπε πως, «η κατάσταση είναι ρευστή. Ξέρουμε ότι η κατάσταση του 2015 ήταν καλύτερη απ’ όσο περιμέναμε τον Αύγουστο και τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ελαφρά καλύτερα. Υπάρχουν όμως πληρωμές κάθε μήνα. Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πριν υπάρξει πρόβλημα».

Ικανοποίηση Τσακαλώτου μετά το Eurogroup

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση», δήλωσε ικανοποιημένος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την λήξη του συμβουλίου. Η κυβέρνηση πήρε αυτό που ήθελε, την επιστροφή του «κουαρτέτου» για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος», προσέθεσε στην συνέχεια, ενώ πρόσθετο κέρδος από το χτεσινό Eurogroup, είναι η δήλωση Ντάισελμπλουμ για γρήγορη εκκίνηση της συζήτησης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  Όπως δήλωσε με νόημα ο υπουργός, «είμαι βέβαιος ότι λογικοί  άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση».

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...