Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το μνημόνιο

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το μνημόνιο

Ανάπτυξη και Προαπαιτούμενα στο EWG των Βρυξελλών – Αύριο το συμβούλιο στις Βρυξέλλες, για την πρόοδο στα προαπαιτούμενα

 Την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα εξετάσει η Ευρώπη, στο κρίσιμο EWG που θα προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Σόφια. Στο συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει  την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ αναμένεται να καταγραφούν και οι αντιδράσεις των θεσμών στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας, μετά το τέλος του προγράμματος.

Η πορεία εξόδου από το μνημόνιο, έχει πολλά κινούμενα μέρη και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας  (20-22 Απριλίου) στην Ουάσιγκτον. Εκεί θα πραγματοποιηθούν πολλές διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Έμπειροι αναλυτές, εκτιμούν ότι η επιλογή σοσιαλδημοκράτη και όχι χριστιανοδημοκράτη για τη θέση αυτή, ενδεχομένως να σηματοδοτεί και μία στροφή της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η συναντήσεις του, στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναμένεται να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

«Κλειστά χαρτιά» από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για το χρέος

Μπορεί μέχρι τώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, να κρατά κλειστά τα χαρτιά τους για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά στο Βερολίνο ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις πρώτες διαρροές για τον σχεδιασμό προτάσεων που αφορούν την περαιτέρω ελάφρυνση από τον ESM και τη φερόμενη ως «γαλλική» πρόταση σύνδεσης του χρέους με την Ανάπτυξη.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), ο βασικός εταίρος της καγκελαρίου  Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, βλέπουν με κακό μάτι την ελάφρυνση. Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, το CSU, θέλει να προλάβει τη στάση του υπουργού Οικονομικών, πριν τα κρίσιμα ραντεβού της διαπραγμάτευσης.  Οι πρώτες αντιρρήσεις έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι επαρκώς δεσμευμένη με το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί και ότι αυτό δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια των δύσκολων πολιτικών και μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Ήδη έχει διατυπωθεί και η διαφωνία του φινλανδικού και ολλανδικoύ υπουργείου Οικονομικών ότι η όποια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδέεται, πέραν του ρυθμού ανάπτυξης, και με τον βαθμό τήρησης των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Όλα κρίνονται στις 21 Ιουνίου

Οι θεσμοί περιμένουν από την Αθήνα την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης έως το Eurogroup στις 21 Ιουνίου και την παρουσίαση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα, που εκπονεί η ελληνική κυβέρνηση.  Η πρώτη συζήτηση για αυτή τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο δεν αναμένεται να γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) καθώς οι θεσμοί φέρονται να έχουν ενστάσεις για ορισμένες πτυχές του προσχεδίου που τους έχει σταλεί από την περασμένη Πέμπτη.

Το σχέδιο της Ανάπτυξης

Το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Αθήνα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης καθώς η επιτυχία της χώρας στα δημοσιονομικά προαπαιτούμενα έχει κάνει την κυβέρνηση να θεωρεί σίγουρη στο σχέδιο της για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, την εφαρμογή των αντίμετρων, ελαφρύνσεων κυρίως φορολογικών που θα φτάνουν σε βάθος χρόνου τα 3,5 δις ευρώ.

Το σχέδιο, βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασίας και, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μειώσεις φορολογικών συντελεστών ύψους 3,5 δις ευρώ, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημαντικό κεφάλαιο, θα είναι η αλλαγή της διαχείρισης των κονδυλίων που θα διατίθενται με έμφαση στα έργα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα έργα υποδομών. Η χρηματοδότηση θα αντληθεί από το ΕΣΠΑ, την Αναπτυξιακή τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για το Αναπτυξιακό σχέδιο

Οι θεσμοί επισημαίνουν ότι το ελληνικό σχέδιο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την πιθανότητα να μην εφαρμοστούν καθόλου τα αντίμετρα. Κάτι το οποίο δεν κάθεται καλά στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Η Ελλάδα να έχει τη στήριξη της Κομισιόν στα δύσκολα θέματα, όπως η αποφυγή της περικοπής των συντάξεων το 2019.  Η επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη και η υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάνουν Αθήνα και Βρυξέλλες να λένε ότι αφού οι στόχοι ήδη έχουν επιτευχθεί, τα επιπλέον μέτρα, μόνο κακό μπορούν να κάνουν.

Όμως οι θεσμοί φέρονται να έχουν εκφράσει ενστάσεις για θέματα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και στην αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Τέλος, οι δανειστές θέλουν πιο φιλόδοξους στόχους στις  Ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να μπουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, η ενστάσεις αυτές δεν φέρνουν ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς είναι πολύ νωρίς στις διαπραγματεύσεις και υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το Eurogroup της 27 Απριλίου, όπου και θα παρουσιαστεί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328250-Xekina-e-antistrophe-metrese-gia-ten-exodo-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...