Ξεκινά η ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής!

Ξεκινά η ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής!
Η δύναμη που εδώ και 15 χρόνια μας ενώνει
Φέτος η ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής ξεκίνησε νωρίς, με σλόγκαν «τι είναι για σένα η μουσική;»

Για 4.500 υποστηρικτές, μουσικούς, συντονιστές, συν-διοργανωτές, εθελοντές από όλες τις γωνιές της χώρας, η απάντηση είναι η εξής: Είναι η δύναμη που εδώ και 15 χρόνια μας ενώνει. Και το γιορτάζουν 36 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Από το Διδυμότειχο μέχρι τα Χανιά και από το Αγρίνιο μέχρι τη Δονούσα. Για πρώτη φορά στην Κω, στην Ιτέα, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στην Κεφαλονιά.

Μόνο για την Αττική, από τις αθηναϊκές ταράτσες ως το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος και από το Θέατρο Βράχων μέχρι το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα παρουσιαστούν 65 διαφορετικές σκηνές σε πεζόδρομους, πλατείες, μουσεία, πάρκα, bars, ακόμη και σε παράλια! Ονόματα όπως ο RSN & Esterina, DUSK, Koza Mostra, CAST-A-BLAST, Μιχάλης Δέλτα, οι Mikro, οι D3STΛB1LIZED και οι Μarsheaux και αλλά 30 σχήματα και DJS θα λάβουν μέρος

Η ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής στην Ελλάδα
Η ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής (ΕΓΜ) Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της γιορτής της μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (29 το 2013).

Το ιστορικό της γιορτής της μουσικής
Το 1982, την 21η Ιουνίου –συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου– με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η γιορτή της μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η Γιορτή της Μουσικής συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες.

Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η γιορτή.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...