Ξεκινά η πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ξεκινά η πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Σειρά επαφών Ντομπρόφσκις –  Από αύριο ισχύει ο ΦΠΑ 23% στην παιδεία – Στον «αέρα» τα ισοδύναμα – Παραμένει το «Αγκάθι» των πλειστηριασμών

Εν αναμονή αποφάσεων από την κυβέρνηση, μετά το πέρας της παράτασης την προηγούμενη Παρασκευή, ο φόρος θα επιβληθεί κανονικά.

Ανοιχτά παραμένουν θέματα «κλειδιά» για την ελληνική Οικονομία μετά από το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη  μίνι- διαπραγμάτευση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης  με το «κουαρτέτο» των δανειστών. Οι θεσμοί που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις πιέζουν για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας βάζοντας εξαιρετικά χαμηλά τα ανώτατα όρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που καλύπτουν μόνο το 17,4% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χωρίς να προβλέπεται καμία άλλη προστασία για τους υπόλοιπους.  Καμία πλευρά δεν θέλει την καθυστέρηση και  κυβέρνηση ετοιμάζεται να λύσει τον γρίφο της συμφωνίας στο EuroWorking Group της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου ή σε ένα πιθανό, έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παλέψει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και φαίνεται ότι μετά και από την στήριξη Ολάντ το θέμα έχει πάρει δεύτερα φτερά και περνά σε πολιτικό πλέον επίπεδο.

Σάλλας: Όχι στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας

«Οχι» στους πλειστιριασμούς πρώτων κατοικιών λέει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, που δηλώνει κάθετα αντίθετος, στην πρόταση των θεσμών. Συγκεκριμένα,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως διαφωνεί «για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α’ κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών. Η συμβολική καταβολή όμως ενός μικρού ποσού όπως είπα που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κλπ. είναι δίκαιη και αντικειμενική. Είμαι απόλυτα αντίθετος να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες».

 Η πρόταση Σαλλά για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Αντί να χάσει ο κόσμος τα σπίτια του ο κ. Σάλλας προτείνει συγκεκριμένα, «όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία. Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση. Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου αύριο είναι ας πούμε 100.000 ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α’ κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ το χρόνο ή με 100 ευρώ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου».

Αυτό είναι μόνο ένα από τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησαν το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Βόμβα» η στάση της Κομισιόν για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

 «Βόμβα», αποτελεί και η στάση της Κομισιόν απέναντι στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι, φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ισχύσουν διαφορετικοί και μειωμένοι συντελεστές και  ή ο φόρος θα επιβληθεί ολόκληρος στο 23% ή δεν θα επιβληθεί καθόλου και η κυβέρνηση θα πρέπει  άμεσα να βρει ισοδύναμα.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η έγκριση για την απελευθέρωση της υπό-δόσης των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης(ESM). Σε κάθε περίπτωση, αφού η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει κάποια απόφαση μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο φόρος θα επιβληθεί κανονικά από αύριο στο 23%.

 Μία ενδεχόμενη καθυστέρηση σε αυτό το θέμα είναι πιθανό να πάει ακόμα πιο πίσω την αξιολόγηση του προγράμματος, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά τώρα υπάρχουν σενάρια ακόμα και για πραγματοποίησή της τον Δεκέμβριο. Οι πιο ήρεμες φωνές στην Ευρώπη,  διατυπώνουν εκτιμήσεις ότι η αξιολόγηση θα γίνει με την επιστροφή των θεσμών στις 9 Νοεμβρίου.

Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν – Ξεκινά η πολιτική διαπραγμάτευση

Με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται αύριο ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα έχει «μπαράζ»  συναντήσεων πρώτα με το οικονομικό επιτελείο και στην συνέχεια με τον Πρωθυπουργό, ενώ την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί και με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Έμπειρος πολιτικός  που διετέλεσε υπουργός  Οικονομικών μέχρι και πρωθυπουργός της χώρας του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ήρθε στην Αθήνα για να  προχωρήσει την διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και να ξαναμπεί το τρένο της συμφωνίας στις ράγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές του Λετονού πολιτικού αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της απομάκρυνσης της Κατερίνας Σαββαίδου από την Θέση της ΓΓΔΕ, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι δανειστές βλέπουν αρνητικά την επέμβαση της κυβέρνησης σε μία ανεξάρτητη αρχή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Ντομπρόφσκις ξεκινά αύριο το πρωί στις  09:30 που συναντά τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη  και στη συνέχεια στις  10:30 με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Το μεσημέρι στις 12:00 θα συναντηθεί με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής. Εποόμενη συνάντηση είναι στις 14:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 15:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.  Αύριο θα συναντηθεί με τον τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα στις 09:30 και στην συνέχεια θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...