Ξεκινούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Ξεκινούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Την ανάγκη άμεσων αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Με την γ’  αξιολόγηση να βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης κυβέρνηση και θεσμοί προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων την αναδιάρθρωση του χρέους και τους όρους εξόδου της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων.

 

Η διευθύντρια του Ταμείου, σε δήλωσή της στην ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι είναι κρίσιμο να τηρηθούν μια σειρά από ενέργειες και «ορόσημα» που καθορίζονται από την αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε, τονίζει Κύριο στοιχείο της συμφωνίας του ΔΝΤ για το νέο δάνειο η αναδιάρθρωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα δάνειο stand-by».

Σύμφωνα με την ίδια, «το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο».

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα μέχρι τον Ιούνιο

Η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, αναφέρεται στην μεγάλη λίστα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η απόδοση της ελληνικής Οικονομίας, θα είναι ο δείκτης με τον οποίο το Ταμείο, θα αξιολογήσει αν χρειάζεται οι περικοπές στις συντάξεις να γίνουν από τον Μάιο αντί για το 2019. Ο απαραίτητος προϋπολογισμός των συντάξεων και ο προσδιορισμός της «προσωπικής» διαφοράς για κάθε συνταξιούχο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μία απόφαση που θα ληφθεί από τους θεσμούς και την κυβέρνηση αν κριθεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, αν η πρόοδος της ελληνικής Οικονομίας δείξει ότι υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, τότε η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τα «αντίμετρα» που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Μάρτιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εναρμονισμός αντικειμενικών και εμπορικών τιμών στα ακίνητα. Οι αλλαγές στις αξίες των ακινήτων, αναμένεται να φέρει αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να εισπραχθεί το ίδιο ποσό με φέτος. Ο λογαριασμός αναμένεται να σταλεί στους φορολογούμενους τον Αύγουστο 2018.

Μέχρι τον Ιούνιο όταν και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εκκρεμότητα για να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, το Μάρτιο η κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις και θα κρίνεται αν η όποια σύμβαση έχει την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα για να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Τον Ιανουάριο θα επανεξεταστεί και η διαδικασία διαμεσολάβησης και διαιτησίας στη βάση μιας ανεξάρτητης νομικής γνωμοδότησης.

Ανατροπές στο νόμο Κατσέλη

 Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο νόμο Κατσέλη. Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των θεσμών,  κυβέρνηση θα υποβάλει στους δανειστές έκθεση με τα στοιχεία από τα ειρηνοδικεία και τις προτάσεις από τους φορείς για την αντιμετώπιση ελλείψεων, ιδίως όσον αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας και την εξάλειψη του κινδύνου καταχρηστικών πρακτικών. Στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη αποδεκτών αιτήσεων και για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης και της έκδοσης δικαστικής απόφασης.

 «Τρέξτε» τις ιδιωτικοποιήσεις, το μήνυμα των δανειστών   

 Το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση περιμένει σημαντικά έσοδα το 2018 (2,74 δις ευρώ), από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν σειρά. Τον Μάρτιο προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, το 17% της ΔΕΗ, του 30% το «Ελ. Βενιζέλος», ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Έρχεται το Προεδρικό διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό

Για το Ελληνικό ως προαπαιτούμενο της γ’ αξιολόγησης η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών από την υποβολή του.

Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νόμου για τα καζίνο. Για την 4η αξιολόγηση και ως το Φεβρουάριο θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία πώλησης και να κλείσει η οικονομική συναλλαγή τον Ιούνιο. Μετά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά τη διαπραγμάτευση, αποφασίστηκε να μην ιδρυθεί η «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», του Υπερ-Ταμείου, καθώς θα έφερνε ανεπιθύμητη γραφειοκρατία και θα περιέπλεκε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σταθάκης: Έχουμε το αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας

Το αυστηρότερο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της α κατοικίας στην Ευρώπη έχει  διαμορφώσει η κυβέρνηση τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη Realnews. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018.

Με το θέμα των πλειστηριασμών να έχει «φουντώσει» για τα καλά μετά την εκκίνηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα θα διευκολύνουν τη διαδικασία για τους δανειολήπτες, απλοποιώντας τον τρόπο κατάθεσης δικαιολογητικών, αφετέρου εισάγουν πρόσθετες δικλείδες προστασίας από την κακόβουλη αξιοποίηση του πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Γιατί οι τράπεζες δεν πουλάνε τα δάνεια στους δανειολήπτες, όπως και στα Funds;

Ο υπουργός εξήγησε γιατί είναι ο ίδιος αρνητικός στην ιδέα να γίνεται προσφορά στους ιδιοκτήτες σε τιμές ανάλογες των fund πριν από τους πλειστηριασμούς. Όπως είπε «αν και ακούγεται δίκαιο, στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για την κακόβουλη χρήση του θεσμικού πλαισίου και άρα την υπονόμευσή του. Κι’ αυτό επειδή εάν κάποιος γνωρίζει ότι η μη εξυπηρέτηση ενός δανείου οδηγεί σε “κούρεμα”, τότε θα πάψει να το εξυπηρετεί».

Τέλος, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης  μονάδων της ΔΕΗ, που είναι και θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου του, απάντησε ότι οι όποιες παρεμβάσεις αφορούν αποκλειστικά το λιγνιτικό δυναμικό, ενώ έμειναν εκτός οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου, που περιελάβανε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, «το οποίο ακυρώσαμε ως κυβέρνηση». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «αντί να μειωθεί το παραγωγικό δυναμικό κατά 22,1%, να μειώνεται μόλις κατά 9%».

Θ. Φωτίου: Στον κοινωνικό φάκελο τα χρήματα από την εξοικονόμηση δαπανών

«Η αξιολόγηση έκλεισε ανέλπιστα καλά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ως κυβέρνηση διεκδικήσαμε και καταφέραμε όσα χρήματα νομιμοποιήθηκαν από την εξοικονόμηση Δαπανών (Spending Review), να δοθούν αποκλειστικά στον κοινωνικό φάκελο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με την ίδια, ο περιορισμός της σπατάλης στα υπουργεία έφερε την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι δανειστές ενέκριναν τα 325 εκατ. ευρώ.

Από αυτούς τους πόρους,  η κυβέρνηση αποφάσισε τα 315 εκατ. ευρώ να τα διαθέσει στον κοινωνικό φάκελο και συγκεκριμένα 260 εκατ. ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατ. ευρώ για τα σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών. 

Τέλος, αναφερόμενη στα επιδόματα αναπηρίας, η κυρία Φωτίου τόνισε ότι διαψεύσθηκαν όσοι μιλούσαν για περικοπές, ενώ αντίθετα αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Αναπηρίας, ο οποίος «θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα άτομα με αναπηρία».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313177-Xekinoyn-oi-syzeteseis-gia-ten-elaphrynse-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...