Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού!

Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού!

Μπαίνουν οι μπουλντόζες στο ελληνικό! 

Επιτέλους ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την μεγάλη επένδυση των 8 δις ευρώ! Μετά από τρεις συνεδριάσεις του ΚΑΣ, τους αρχαιολόγους που ήθελαν την μισή έκταση να χαρακτηριστεί  αρχαιολογική και τον Δασάρχη Πειραιά που είχε δει δάσος στο αεροδρόμιο, η υπόθεση προχωράει, με τα προβλήματα να λύνονται το ένα μετά το άλλο. Μια επένδυση που αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 90.000 θέσεις εργασίας και να ανεβάσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 7 δις ευρώ και να βάλει πάνω από 14 δις ευρώ στα ταμεία του δημοσίου μέσω φόρων,  χρειάστηκε να ξεπεράσει  σημαντική αντίσταση, παρά την στήριξη που έχει τόσο από την κυβέρνηση όσο και από κόμματα της αντιπολίτευση. 

Απόφαση ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος 280 στρέμματα στο ελληνικό

Μετά τις καθυστερήσεις, και μία μαραθώνια τρίτη συνεδρίαση, τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συμβιβάστηκε και με  συντριπτική πλειοψηφία κηρύχθηκε ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση περίπου 300 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Από τα 6.168 στρέμματα που είναι ο συνολικός χώρος της επένδυσης.

Ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης το ΚΑΣ έφτασε σε απόφαση με  ψήφους δεκαπέντε υπέρ και μίας κατά. Η επικεφαλής του Συμβουλίου Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε πρόταση η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου παρουσιάζεται αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εντός των ορίων περιλαμβάνονται τμήματα των όμορων στο παλαιό αεροδρόμιο δήμων και ο λόφος Χασάνι. Ως αρχαιολογικός χώρος, κηρύχθηκαν και 1.600 στρέμματα εκτός της επένδυσης σε περιοχές που αφορούν τους όμορους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, θα παραμείνει αδόμητη η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, ώστε να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου στην περιοχή του λατομείου, και ο ταφικός περίβολος, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή του Ελληνικού, να μεταφερθεί στην αρχική του θέση εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Αν και ακόμα και το βράδυ της Τρίτης, οι επενδυτές δεν είχαν ενημερωθεί το που ακριβώς είναι οι χώροι που κηρύχτηκαν αρχαιολογικοί, εχθές ζήτησαν παράσταση στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να λάβουν άμεση ενημέρωση από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κυρία Ελενα Κουντούρη.

Τώρα μετράνε το…. ύψος των κτιρίων

Ακόμα ένα θέμα που ξανάπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων ίσως  προβληματίσει τους επενδυτές την επόμενη ημέρα, είναι η επανεξέταση του ύψους των κτιρίων που σύμφωνα με το σχέδιο της επένδυσης θα ανεγερθούν στο ελληνικό. Αν και ακούγεται σαν να  υπάρχει ακόμα ένα «αγκάθι» που θα φέρει καθυστερήσεις, πηγές με γνώση των εξελίξεων, δεν θεωρούν ότι αυτό είναι θέμα που θα βάλει εμπόδια στην επένδυση.

Αν και γενικότερα η απόφαση του ΚΑΣ, ελήφθη ως ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα που θα απελευθερώσει την επένδυση, η πλευρά των επενδυτών εμφανίζεται από συγκρατημένη έως επιφυλακτική. H εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι επηρεάζεται το «master plan» της επένδυσης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πόσο.

LAMDA: Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση

Σε ανακοίνωσή της η LAMDA DEVELOPMENT S.A. τονίζει ότι «πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους».

Επίσης, οι επενδυτές τονίζουν ότι η επιχείρηση, «αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την απόφαση του ΚΑΣ

Από την άλλη πλευρά την ικανοποίησή τους εξέφρασαν κυβερνητικά στελέχη για την απόφαση του ΚΑΣ. Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, αλλά συζητείται το σενάριο, η συμφωνία με τους επενδυτές, να περάσει από τη Βουλή και να κυρωθεί δια νόμου, ώστε να διαθέτει αυξημένη ισχύ και να παρακαμφθούν οριστικά στο μέλλον τυχόν νέα εμπόδια με τους αρχαιολογικούς χώρους και το ΚΑΣ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα και αν στο μέλλον προκύψει κάποιο πρόβλημα, τα έργα για την ανοικοδόμηση του Ελληνικού να μην  σταματήσουν.

Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου(ΤΑΙΠΕΔ): Η απόφαση του ΚΑΣ, σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της επένδυσης

Σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο ελληνικό, χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Συγκεκριμένα, με δήλωσή  της τόνισε ότι «ως προς το αρχαιολογικό θέμα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απαιτείται για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου. Είναι εξίσου σημαντικό πλέον, οι αποφάσεις του ΚΑΣ να καθαρογραφούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης».

Σχετικά με τις υπόλοιπες εξελίξεις γύρω από την επένδυση η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου, επεσήμανε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το ακίνητο του Ελληνικού και τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η επένδυση».

Το ΤΑΙΠΕΔ τοποθετείται για την απόφαση του ΚΑΣ

Το πρώτο βήμα ήταν η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο «αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτή για το Ελληνικό».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τον μη χαρακτηριστικό δασικής έκτασης στο ακίνητο. Η πρόεδρος του Ταμείου, το χαρακτηρίζει ως «ένα θετικό αποτέλεσμα, εν πολλοίς αναμενόμενο για εμάς, λόγω των ισχυρών νομικών ερεισμάτων που είχαμε από τις δύο σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί μη ύπαρξης δάσους στην έκταση του Ελληνικού», ενώ τονίζει πως στο ΤΑΙΠΕΔ, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την έκβαση αυτής της υπόθεσης».

Τελικά το αεροδρόμιο, δεν είναι… δάσος!

Μετά τη σιγουριά που εξέφραζαν κυβερνητικά στελέχη ότι μετά το ΚΑΣ, έκλεισε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την επένδυση του ελληνικού, η υλοποίηση φαίνεται να είναι μονόδρομος. Πρώτα όμως είχαν έρθει τα καλά νέα,  από την Περιφέρεια. Τη Δευτέρα, η αρμόδια επιτροπή αποκεντρωμένης διοίκησης είχε κάνει αποδεκτή την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ κατά απόφασης του δασάρχη Πειραιά.

Με λίγα λόγια, μετά από πολύ μελέτη, αποφάσισαν ότι το αεροδρόμιο του ελληνικού δεν είναι δάσος! Αφορά την προηγούμενη απόφαση του δασάρχη, σύμφωνα με την οποία, είχε βρεθεί δασική έκταση 37 στρεμμάτων, μέσα στο πρώην αεροδρόμιο!  Όπως έγινε γνωστό, η ένσταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία,  με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Από την πλευρά της εταιρίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου είχε υποστηρίξει σχετικά ότι το σημείο αυτό  είναι το σημαντικότερο τμήμα του έργου. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό».

Μάλιστα όπως επεσήμανε, «το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δεν μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland».  Τέλος, ο ίδιος, είχε επισημάνει ότι «δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσικά αίτια».

Τελευταίο  «αγκάθι» η προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων

Ακόμα ένα εμπόδιο στην υλοποίηση της επένδυσης στο ελληνικό θέλουν να βάλουν όχι μία, αλλά δύο οικολογικές οργανώσεις! Τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία, προσέφυγαν στο ΣτΕ, κατά της επένδυσης του Ελληνικού, εστιάζοντας στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας!  

Πηγές με γνώση των εξελίξεων, επισημαίνουν ότι το θέμα θα ξεπεραστεί.  Η προσφυγή τους στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στρέφεται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσής του να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ. Όπως τονίζουν, οι οργανώσεις, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής, που περιλαμβάνει τους Δήμους Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει, μεταξύ των άλλων, τις δασικές εκτάσεις και κατ’ επιταγή του οποίου προκύπτει η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη και την ισχύουσα νομοθεσία.

Στο ΣτΕ η διατήρηση  κτιρίων στο Ελληνικό, ως νεώτερων μνημείων

Το ΣτΕ, συζήτησε και την  αίτηση δέκα κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία, συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η συζήτηση έγινε εχθές στην 5μελή σύνθεση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι την εκπνοή του 2017.

Πρόεδρος του τμήματος, είναι ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου. Από την πλευρά των κατοίκων ξεχωρίζουν τα ονόματα, της ομότιμης καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Ελένης Πορτάλιου και της  πρώην βουλευτού Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργού Οικονομικών Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη, τονίζοντας το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα κτήρια, που δεν έχουν χαρακτηριστεί μνημεία. Η υπόθεση αφορά το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του ΤΑΙΠΕΔ, του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας LAMDA, υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές, για να χαρακτηριστούν διατηρητέα.

Αυτή είναι η μεγάλη επένδυση του ελληνικού

Μία μικρή, αλλά διεθνούς εμβέλειας πολιτεία, θέλουν να δημιουργήσουν οι επενδυτές στο ελληνικό, που θα προσελκύει τουρίστες και επενδυτές από όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές είναι η  Global Investment Group είναι μια διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, η οποία αποτελείται από την Κινεζική Fosun, την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και τον Όμιλο Λάτση, που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναλάβουν την ανάπλαση του Ελληνικού. Όπως αναφέρει η ίδια η επιχείρηση, πρόκειται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό έργο αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης!

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν με την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες, θέλουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο, που  περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μιας πρωτοποριακής ανάπτυξης για την Αθήνα, με κυρίαρχο στοιχείο τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων καθώς και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου το οποίο θα είναι ανοικτό για όλους.

Η επένδυση περιλαμβάνει

  • οικιστικές αναπτύξεις,
  • ξενοδοχειακές μονάδες,
  • εμπορικές δραστηριότητες,
  • χώρους οικογενειακής απασχόλησης και  διασκέδασης,
  • μουσεία,
  • κέντρα πολιτισμού,
  • κέντρα υγείας και ευεξίας,
  • αθλητικές εγκαταστάσεις
  • χώρους αναψυχής,

 

  • πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας,
  • πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας
  • αναβάθμιση και ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου,

Η υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, δεν είναι μικρό πράγμα και είναι «μέσα στο παιχνίδι», να υπάρξουν δυσκολίες, σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Αυτό που δεν περίμενε κανείς, ήταν οι δυσκολίες να είναι αν ο χώρος του αεροδρομίου είναι αρχαιολογικός ή αν είναι δάσος!  Η ανάπλαση σύμφωνα με την Global έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, που αναμένεται να συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κέρδος της ελληνικής Οικονομίας από το Ελληνικό!

Δημόσιο, επενδυτές και ανεξάρτητοι φορείς, προτάσσουν τη μεγάλη ώθηση που θα δώσει στην Οικονομία η επένδυση του ελληνικού. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει η εταιρία που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το ΙΟΒΕ, η  αξιοποίηση αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην επανατοποθέτηση της Αθήνας ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως καθώς θα προσφέρει σημαντικό αριθμό νέων καταλυμάτων, αρχιτεκτονικών «τοποσήμων» καθώς και θεματικού τουρισμού, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν 1 εκατ. νέους τουρίστες μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη μέση διάρκεια παραμονής και τη δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα.

Η επένδυση των 8 δις ευρώ, αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ, μία ιδιαίτερα σημαντική ανάσα, τώρα που η χώρα κυνηγά υψηλούς στόχους ανάπτυξης. Αν και τα οφέλη θα έρθουν σταδιακά και θα αυξάνονται όσο θα υλοποιείται η επένδυση θα εισφέρει και συνολικά πάνω από 14 δις έσοδα σε φόρους στο κράτος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303952-Xeperastekan-ta-empodia-gia-ten-megale-ependyse-toy-Ellenikoy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...