Ξεφορτωνόμαστε επιτέλους τον Σόιμπλε!

Ξεφορτωνόμαστε επιτέλους τον Σόιμπλε!

Τον στέλνουν η Μέρκελ και οι νέοι συνεταίροι της να κάνει τον πρόεδρο της Βουλής

Από τον τεράστιο «βραχνά» που ακούει στο όνομα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαλλάσσεται επιτέλους η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωζώνη, καθώς ο εμμονικός πολιτικός αποτελεί πλέον παρελθόν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Μετά από 7 χρόνια μνημονίων και αφαίμαξης του ελληνικού λαού η Άνγκελα Μέρκελ και οι νέοι συνεταίροι της, όπως αυτοί προκύπτουν με βάση το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, αποφάσισαν να ξηλώσουν τον 75χρονο από την θέση ισχύος που διατηρούσε και να τον υποβιβάσουν στο διακοσμητικό ρόλο του προέδρου της Βουλής.

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια ευχάριστη εξέλιξη για τη χώρα μας που ξεφορτώνεται τον αδιάλλακτο Σόιμπλε, ακριβώς τη στιγμή που οδεύει προς διευθέτηση το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στο οποίο ο ίδιος αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια».

Από το περιβάλλον του, πάντως, είχε διαρρεύσει ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραμείνει στο τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προΐσταται από το 2009, αφού πρόκειται για το πλέον καθοριστικό υπουργείο, τόσο όσον αφορά την πολιτική εντός Γερμανίας, όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Εν τέλει, ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχτεί την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, μάλιστα, ότι η καγκελάριος ήθελε να τον πείσει προσωπικά να αναλάβει αυτό το αξίωμα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, κάτω σώματος του γερμανικού κοινοβουλίου. Η εκλογή του αναμένεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, στις 24 Οκτωβρίου.

Τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών θα προτείνουν και επίσημα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ και ο αρχηγός των βουλευτών της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ στις 17 Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ένωσης. Την υποψηφιότητα Σόιμπλε ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν και οι κεντρώοι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Κρίστιαν Λίντνερ.

Στη Γερμανία, εξάλλου, συνηθίζεται ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να προέρχεται από την ισχυρότερη σε αριθμό βουλευτών κοινοβουλευτική ομάδα.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος, τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοψηφίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.

Σύμφωνα με διαρροές, συντηρητικοί βουλευτές άσκησαν, πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της νέας Βουλής, διότι επιθυμούσαν έναν ισχυρό και έμπειρο πολιτικό, ο οποίος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της κάτω, επισήμανε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας από τους πλέον πιθανούς εταίρους σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, έχουν δηλώσει πως θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξουν.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ο αντιπροέδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα. «Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο κ. Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους και ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι.

«Χαίρομαι για τα δείγματα από την Καγκελάριο υπέρ ενός πιθανού συνασπισμού ‘Τζαμάικα’. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό σε ό,τι αφορά την απόφαση του προσώπου που θα το αναλάβει, σε περίπτωση μιας κυβέρνησης CDU/CSU, FDP και Πρασίνων. Στην περίπτωση που το FDP συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, μια δημοσιονομική πολιτική είναι κομβικής σημασίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμπίκι.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/303027-Xephortonomaste-epiteloys-ton-Soimple ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...