Ξεχάστε όσα ξέρατε: Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τετάρτη 18/05/2016 – 20:59

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο

Μάλλον… δυσάρεστα νέα εχουν οι επιστήμονες για όσους πάτησαν την κορυφή του Έβερεστ θεωρώντας ότι έφτασαν την ψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου.

Παρόλο που το διάσημο όρος εξακολουθεί να είναι «πρωταθλητής» με βάση τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του ύψους των κορυφών (δηλ. τον υπολογισμό της κάθετης απόστασής τους από το επίπεδο της θάλασσας), δεν ισχύει το ίδιο με διαφορετικές μετρήσεις, που χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς την απόσταση από το κέντρο της Γης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, αν χρησιμοποιήσουμε ως σημείο εκκίνησης για τη μέτρηση το κέντρο της Γης, το διάσημο βουνό των Ιμαλαΐων δεν καταφέρνει να μπει ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα. Σε μία τέτοια μέτρηση, το «στέμμα» της υψηλότερης κορυφής ανήκει στο Τσιμποράσο, ένα αδρανές ηφαίστειο που βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού και αποτελεί το σημείο που απέχει περισσότερο από το κέντρο του πλανήτη μας.

Πώς είναι δυνατόν όμως το Τσιμποράσο, με το υψόμετρο των 6.268 μέτρων, να εκθρονίζει το μεγαλειώδες Έβερεστ, που στέκει 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Αυτό οφείλεται φυσικά στο σχήμα της Γης, που δεν είναι μια τέλεια σφαίρα αλλά διαθέτει πεπλατυσμένο σχήμα στους πόλους και εξογκωμένο στον ισημερινό. Το σχήμα αυτό δίνει το πλεονέκτημα στα όρη και τις κορυφές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό, ευνοώντας κατά συνέπεια και το Τσιμποράσο συγκριτικά με το Έβερεστ.
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...