Οικιστική παγίδα

Οικιστική παγίδα

Συνεχίζοντας με τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας, υπό τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θ` αναφερθούμε στις ιδιαιτερότητες του οικιστικού συνόλου, στο Μάτι, που εξηγούν τον χαρακτηρισμό «παγίδα θανάτου»

Οπως σχετικά, επισημαίνεται: «Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε ο ιδιαίτερος πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού», προσδιορίζοντας ως «επιβαρυντικούς» παράγοντες, για τις τραγικές επιπτώσεις, τους στενούς δρόμους, τα πολυάριθμα αδιέξοδα, αλλά και τα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, που εκμηδενίζουν, σχεδόν, τη δυνατότητα διαφυγής. Την εικόνα, ως προς την ευρύτερη περιοχή, συμπληρώνει το ανάγλυφο της ακτογραμμής, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της, αποτελείται από κρημνώδεις ακτές, ενώ τη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία, που αποδεικνύεται σωτήρια σ` αυτές τις περιπτώσεις, εμποδίζει και η ύπαρξη περιφραγμένων ιδιωτικών χώρων. Η επιστημονική ομάδα διέκρινε σοβαρά προβλήματα και στην κατασκευή των σπιτιών, που τα κατέστησε ευάλωτα στην πυρκαγιά, όπως στη στέγη η τα κουφώματα, που διευκόλυναν το έργο της φωτιάς, ενώ σε εύφλεκτες ύλες μετατράπηκαν κατασκευές με κεραμίδια, ξύλινες στέγες ή τέντες. Εχει επισημανθεί και από άλλους ειδικούς, όπως ο καθηγητής Δασολογίας Γαβριήλ Ξανθόπουλος, η παράμετρος της προστασίας από τη φωτιά, στη διαδικασία κατασκευής των σπιτιών, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιοχές (πευκόφυτες και δασικές εκτάσεις), ώστε τα ίδια τα σπίτια να λειτουργούν ως εστίες αποτροπής, απέναντι στην πυρκαγιά, σε συνδυασμό βεβαίως με τη διαρκή φροντίδα και λήψη μέτρων, αντιπυρικής προστασίας, όπως ο καθαρισμός από ξερόχορτα και όποιες άλλες εύφλεκτες ύλες. Ο κος. Ξανθόπουλος, μάλιστα, αποδίδει το γεγονός ότι παρέμειναν άθικτα σπίτια, σε περιοχές απ` όπου πέρασε η φωτιά και στη σωστή, από την άποψη της πυρασφάλειας, κατασκευή και γενικότερη φροντίδα τους.

 Εκθέσαμε αναλυτικά και όσο το δυνατόν πιο εκλαϊκευμένα, τα επιστημονικά συμπεράσματα, γιατί στη βάση αυτών, μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή και παραγωγική συζήτηση, για το τι έφταιξε, τι θα μπορούσε να αποτραπεί και, κυρίως, τι θα μπορούσε να γίνει. Να ξεκαθαρίσουμε, προκαταρκτικά, κάτι: Προφανώς δεν παραγνωρίζουμε το στοιχείο της ατομικής ευθύνης, για την εικόνα πλήρους αυθαιρεσίας, που εμφανίζεται στο Μάτι, όπως και σε τόσες άλλες περιοχές της Αττικής. Όμως, η κύρια, απαράγραπτη και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματική ευθύνη, ανήκει στην Πολιτεία, που, τουλάχιστον, ανέχθηκε αυτή την κατάσταση, επί πολλά χρόνια.

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/338573-Oikistike-pagida ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...