«Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια», παραδέχονται οι Γερμανοί

«Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια», παραδέχονται οι Γερμανοί

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 15/05/2016 – 16:38

«Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια», παραδέχονται οι Γερμανοί

Η «ΘΗΛΙΑ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΣΩΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΥΝΕ ΤΟΥΣ  ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ                                                                       

ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΣΩΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Οι Ευρωπαίοι, έριξαν την Ελλάδα στην δυστυχία των μνημονίων, για να σώσουν τις τράπεζές τους, παραδέχονται οι Γερμανοί. Μετά το πόρισμα του ESMT, με το οποίο το Βερολίνο επιβεβαίωνε πως η Ελλάδα πήρε μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι από τα λεφτά των δανείων και την μερίδα του λέοντος την πήραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έρχεται τώρα ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Φάμπιαν Λίντνερ, να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της έρευνας, παραλληλίζοντας την κατάσταση της Ελλάδας με αυτήν της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του ‘30!

Όπως δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Ιδρύματος Χάνς Μπόκλερ, «τότε η Γερμανία (σ.σ. του μεσοπολέμου), βρισκόταν στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα» και «ναι, τα περισσότερα χρήματα που πήραν οι Έλληνες από την Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν έφτασαν στην Ελλάδα. Με αυτά εξοφλήθηκαν τα ελληνικά χρέη προς τις τράπεζες».

«Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια», τονίζει ο Γερμανός ειδικός, που σε συνέντευξή του στο κοινό τηλεοπτικό κανάλι 3 Sat των γερμανικών καναλιών ZDF και ARD, του αυστριακού ORF, και του ελβετικού SRG, περιγράφει τις σκληρές πιέσεις που δέχτηκε η χώρα από τους δανειστές. 

Ο κύκλος λιτότητα, ανεργία, φτώχεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ήταν ο ίδιος που οδήγησε στην άνοδο των Ναζί στην Εξουσία, τονίζει ο Γερμανός, περιγράφοντας τις ομοιότητες, ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές οικονομίες. «Το θέμα δεν είναι να κάνεις οικονομίες, αλλά η έκτασή τους. Από το 2010 μειώθηκαν (σ.σ. στην Ελλάδα) οι δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τρίτο. Ιστορικά αυτό είναι συγκρίσιμο μόνο με την πολιτική λιτότητας της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του ΄30.

Τότε η Γερμανία βρισκόταν στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη στο εξωτερικό και οι δανειστές, παρά την οικονομική καταστροφή, επέμεναν στην αυστηρή τήρηση των όρων τους. Η πολιτική της λιτότητας επιδείνωσε την οικονομική κρίση και οδήγησε σε μαζική ανεργία, μια σημαντική αιτία για την εκλογική νίκη των ναζί. Επομένως, θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν ότι η λιτότητα χωρίς μέτρο μπορεί να είναι καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά».

 «Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε κακή κατάσταση», τονίζει παρά την επιβολή σκληρών πολιτικών από τους δανειστές , κάτι που οδηγεί σε χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.

«Οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και η πολιτική αντίσταση κατά των συνεχιζόμενων και αντιπαραγωγικών προγραμμάτων λιτότητας δεν υποχωρεί».

Παρά την αποτυχία των μνημονίων, ο ίδιος δεν περιμένει ένα «νέο κούρεμα του χρέους όπως το 2012», καθώς όπως  παραδέχεται «το μπλοκάρει προπάντων η γερμανική κυβέρνηση».

Αντ’ αυτού, αφήνει περιθώριο για πιο ήπια μέτρα όπως, «θα μπορούσε  να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των νέων δανείων ή να μειωθούν τα επιτόκια. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί η εξόφληση του χρέους με την εξέλιξη των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά θα έδιναν ανάσα στην Ελλάδα. Επίσης και από τη σκοπιά των δανειστών θα ήταν καλές επιλογές, διότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει, επαπειλείται η άτακτη χρεοκοπία».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...