Οι έξι βελόνες που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να σας πιουν το αίμα

Πέμπτη 09/06/2016 – 18:31Όσο και αν ακούγεται περίεργο, τα κουνούπια εκτός απο τεράστια ενόχληση και μετάδοση εκατομμυρίων ασθενειών, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους ανθρώπων απ’ότι οι καρχαρίες και τα λιοντάρια μαζί.
Ένας λόγος που τα κουνούπια είναι τόσο αποτελεσματικοί φορείς ασθενειών είναι η ανατομία του στόματός τους, εξελιγμένη να λειτουργεί σαν σύριγγα ακριβείας.
Όλα τα κουνούπια, τα οποία είναι στην πραγματικότητα μια κατηγορία μυγών, φέρουν προβοσκίδες με τις οποίες πίνουν νέκταρ λουλουδιών. Και ενώ τα ενήλικα αρσενικά περιορίζονται στην χορτοφαγία, τα θηλυκά των περισσότερων ειδών χρειάζονται αίμα ως πηγή πρωτεΐνης για την παραγωγή αβγών.
Γνωρίζουν πολύ καλά πώς να βρίσκουν αίμα, αφού οι κεραίες και οι προβοσκίδες τους φέρουν περισσότερους από 150 υποδοχείς, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις που αναδίδονται από το δέρμα του στόχου.
Και όταν βρουν πού να δαγκώσουν, το κάνουν άκρως αποτελεσματικά. Όπως εξηγούν εντομολόγοι στο NPR.org, η προβοσκίδα των θηλυκών δεν είναι μια κούφια βελόνα, αλλά μια ολόκληρη μηχανή που αποτελείται από επτά επιμέρους εξαρτήματα.
 

Τα δύο τμήματα της άνω γνάθου (κίτρινο) σπρώχνουν τους ιστούς την ώρα που οι δύο βελόνες της κάτω γνάθου (μπλε) πριονίζουν το δέρμα. Ο υποφάρυγγας (πράσινο) διοχετεύει σάλιο, ενώ το άνω χείλος ρουφάει αίμα (Πηγή: Teodros Hailye / KQED, βασισμένο σε έρευνα της Γιανγκ-Μου Τσου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις)
Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...