Οι αγορές διαχειριστήκαν καλά το Brexit, είπε ο Μάριο Ντράγκι και το ευρώ «καλπάζει»

Πέμπτη 21/07/2016 – 16:48

Μάριο Ντράγκι

Συνεχίζει το «φτηνό χρήμα» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο  Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου, από την Φρανκφούρτη τόνισε πως ενισχύθηκε  η αβεβαιότητα στις αγορές της Ευρωζώνης εξαιτίας του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, το τοποθέτησε στα πιθανά εμπόδια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρά τις ανησυχίες, εκτίμησε πως τόσο οι αγορές, όσο και ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασαν επιδεικνύοντας αρκετή ανθεκτικότητα στο ενδεχόμενο «Brexit». Παρά την αναστάτωση τους επενδυτές που προκαλεί η προοπτική του «Brexit», ο Μ. Ντράγκι,  δήλωσε πως δεν φαίνεται να είχε σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές του πληθωρισμού, το οποίο θα παραμένει πολύ χαμηλό και τους επόμενους μήνες.

Αν χρειαστεί, η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να δράσει με ό,τι εργαλείο διαθέτει εντός του πλαισίου εντολής της, εάν κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ντράγκι, η δημοσιονομική στάση της ΕΚΤ αναμένεται ήπια επεκτατική για το υπόλοιπο έτος ενώ τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε στα ίδια ή και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Ιταλός τραπεζίτης, αναφέρθηκε στις πολιτικές στήριξης που πακολούθησε η ΕΚΤ από το 2014, εκτιμώντας πως βελτίωσαν σημαντικά τις συνθήκες δανεισμού. Στην συνέχεια, αναφερόμενος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, τόνισε, πως οι τιμές ενέργειας θα ωθήσουν το γενικό επίπεδο τιμών το 2016, ενώ περαιτέρω ώθηση θα δοθεί το 2017 και το 2018 χάρη στα μέτρα της ΕΚΤ αλλά και την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

«Μικρή» η κερδοφορία των Ευρωπαϊκών τραπεζών

Στα τραπεζικά, που έχουν βγει ακόμα μία φορά στο προσκήνιο, μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία,  ο «Σούπερ- Μάριο» υποστήριξε τον μηχανισμό λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι η φερεγγυότητά των τραπεζών αλλά η αδύναμη κερδοφορία τους. Με το θέμα των κόκκινων δανείων να βαραίνει ολόκληρη την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, είπε πως θα είναι  τρεις οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια διαχείρισης τους.

Η συνεπής  προσέγγιση στο θέμα της εποπτείας, η  ανάπτυξη μιας πλήρους λειτουργικής αγοράς κόκκινων δανείων (NPLs) και τις δράσεις των κυβερνήσεων που θα ανοίξουν την νέα αγορά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...