Οι ανατροπές στις Δημόσιες Συμβάσεις, που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Πέμπτη 21/07/2016 – 22:53

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που φέρνει σημαντικές ανατροπές στο υφιστάμενο πλαίσιο, διευκολύνοντας την πρόσβαση των μικρομεσαίων, φέρνοντας μεγαλύτερη διαφάνεια, μειώνοντας την γραφειοκρατία και προωθώντας την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος μέχρι την άνοιξη του 2017. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες , «σπάσιμο» των μεγάλων συμβάσεων για να συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ ανοίγει την συμμετοχή και σε εταιρείες, που δεν είναι  φορολογικά ή ασφαλιστικά ενήμερες.

 

 Με τον νέο νομοσχέδιο, ενσωματώνονται οι Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ  για την απλούστευση και την ευελιξία των κανόνων και διαδικασιών.

 Το νέο σχέδιο φέρνει αλλαγές όπως:

-Απλούστευση και  ευελιξία των κανόνων και διαδικασιών.
-Γενίκευση των ηλεκτρονικών μέσων στις δημόσιες συμβάσεις.
-Περικοπή του διοικητικού φόρτου λόγω δικαιολογητικών.
-Εκσυγχρονισμός των διαδικασιών με μείωση προθεσμιών για υποβολή. προσφορών και αιτήσεων, αναθεώρηση και διευκρίνιση λόγων αποκλεισμού υποψηφίων και προσφερόντων, «αυτοκάθαρση» κ.α.
– Διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις.
 -Βελτιώσεις στις υφιστάμενες εγγυήσεις με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς.
-Εισαγωγή υποχρεώσεων αναφορικά με την καλή διακυβέρνηση.
– Παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης, υπό ειδικότερους όρους, το δικαίωμα συμμετοχής σε:  Προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια,Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης και κάθε άλλο οικονομικό φορέα που έχει ως κύριο σκοπό, δυνάμει του καταστατικού του, την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία ή μειονεκτούντων προσώπων.
– Ενθαρρύνεται η δημιουργία κεντρικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων
-Ως Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών, με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, το συντονισμό, καθώς και την παροχή συγκεντρωτικών και επικουρικών δραστηριοτήτων αγορών θεωρούνται, η Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Για να δείτε το πλήρες έγγραφο του σχεδίο νόμου πατήστε

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...