Οι αναφορές Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος και η συγκυρία με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα

Οι αναφορές Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος και η συγκυρία με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα
Έγινε…θεσμός κατά πως φαίνεται η “επίθεση αγάπης” του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το Άγιον Όρος μια φορά το χρόνο και κυρίως όταν-όλως τυχαίως- έπεται συνάντησή του με τον Πάπα…Η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Έβρο περιελάμβανε δύο αναφορές στο Άγιον Όρος και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες και εμπλουτισμένες με πληθώρα μηνυμάτων.

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στο Σουφλί ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε πως δεν προδίδει την Ορθόδοξη πίστη χρησιμοποιώντας της φράση «Ουδένα κίνδυνο διατρέχουμε, ούτε προδώσαμε κάτι μέχρι σήμερα από την ορθόδοξη πίστη μας με τους διαλόγους και τις επαφές και ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον», προς Αγιορείτες πατέρες που βρέθηκαν εκεί.

Αυτή η φράση ομοιάζει πάρα πολύ με μια αντίστοιχη που είχε χρησιμοποιήσει ακριβώς πριν ένα χρόνο (τυχαίο;) με την αφορμή της επισκέψεως στο Φανάρι του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτου. Τότε είχε πει επακριβώς: «Διά της τακτικής ταύτης δεν προδίδομεν την Ορθοδοξίαν, ως κατηγορούμεθα, ούτε υποστηρίζομεν οικουμενιστικάς αντιλήψεις, αλλά κηρύσσομεν προς τους ετεροδόξους και προς πάντας την Ορθόδοξον αλήθειαν».

Σαν να μην έφτανε αυτό τέτοια εποχή πέρυσι ο κ. Βαρθολομαίος επισκεπτόταν για προσκύνημα το “περιβόλι της Παναγιάς” και επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε όσους τον κατηγορούσαν για την ήδη τότε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ποντίφικα στα Ιεροσόλυμα έκανε συχνές αναφορές περί “της αληθείας του Ορθοδόξου δόγματος”…

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές λοιπόν πως η νέα προσπάθεια Βαρθολομαίου έχει σχέση με την πληροφορία που το “Αγιορείτικο βήμα” δημοσίευσε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και σύμφωνα με την οποία επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη έστειλε η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, μετά από όσα διαδραματίσθηκαν κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα και το Κοινό Ανακοινωθέν με τον Πάπα.

Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στην νέα συνάντηση Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου -και μάλιστα στο Φανάρι αυτήν την φορά -ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέλεξε αυτό το χρονικό σημείο να επιχειρήσει εκ νέου να αποκρούσει τις κατηγορίες όσων του προσάπτουν….οικουμενιστικές τάσεις.

Η “επίθεση αγάπης” προς το Άγιον Όρος συνεχίστηκε και από το Μετόχι της Ι. Μ. Ιβήρων. Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρήκε την ευκαιρία να υμνήσει τη σημασία των μετοχίων, κι αφού ξεκαθάρισε πως και τα αγιορείτικα μετόχια ανήκουν στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διατυμπάνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδέποτε θα δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του υφισταμένου καθεστώτος αυτών.

Επομένως το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι ότι ο κ. Βαρθολομαίος διάλεξε μέσω Αγίου Όρους, του λίκνου της Ορθοδοξίας, να προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα πειστικό ορθόδοξο προφιλ πριν από την νέα συνάντηση με τον Πάπα… Ακριβώς δηλαδή ότι έπραξε και πέρυσι…Τώρα αν έπεισε αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθείς….

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...