Οι “αποκλειστικοί” άγιοι του θρυλικού Ψηλορείτη

Οι
Ξεκίνησαν και φέτος να γιορτάζουν οι μεγάλες κτηνοτροφικές οικογένειες των Ανωγείων τους “αποκλειστικούς” αγίους στον θρυλικό Ψηλορείτη,  το «σπίτι» του Δία.

Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει οι Οικογένεια των Αεράκηδων που γιορτάζει τον προστάτη της, τον Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Το θρησκευτικό συναίσθημα στον Ψηλορείτη με τη λαϊκή παράδοση έχουν γίνει «ένα» και ο εορτασμός των Αγίων των βοσκών είναι πανηγυρικός με παγκρήτια ή πανελλήνια κινητοποίηση όλου του σογιού και με εκατοντάδες καλεσμένους. Το διήμερο εορτής κάθε αγίου, ο Ψηλορείτης «αντιλαλεί» από ψαλμωδίες, τραγούδια, μαντινάδες, κρητική μουσική, μία «μυσταγωγία» που παίρνει ο άνεμος από το ψηλότερο βουνό της Κρήτης και τη σκορπά σε όλο το νησί.

Παράλληλα οι βοσκοί κτήτορες των ναών με περίσσια κουβαρντοσύνη φροντίζουν να… ρέει άφθονο στα ποτήρια των παρευρισκομένων ο ντόπιος οίνος και οι «Τάβλες», τα αυτοσχέδια τραπέζια, να είναι γεμάτα από εκλεκτό οφτό κρέας, αρνιά του Ψηλορείτη που ψήνονται επί τόπου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη οργάνωση παίζουν οι νέες και οι νέοι της κάθε εορτάζουσας οικογένειας που αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση όλων που ανηφορίζουν στον Ψηλορείτη.
Μεγάλες κτηνοτροφικές οικογένειες των Ανωγείων που έχουν δικούς τους προστάτες αγίους και τους γιορτάζουν κάθε χρόνο είναι: Αεράκηδες του Προφήτη Ηλία, Ξυλούρηδες του Αγ. Φανουρίου, Βρέτζηδες την Παναγία τη Ρουσαλιμνιώτισσα, Μανουράδες τον Αγ. Αριστείδη, Σκουλάδες τον Αγ. Μάμα και τον Αϊ-Γιώργη τον εθελοντή, Σταυρακάκηδες τον Χριστό, Φασουλάδες την Αγ. Μαρίνα, ενώ στον Ψηλορείτη βρίσκεται και ο Αγιος Υάκινθος που είναι προστάτης των ερωτευμένων

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην απαράμιλλης ομορφιάς, δασωμένη πλευρά του Ψηλορείτη χτίστηκε πριν από μερικά χρόνια με συνεισφορά όλων των μελών της οικογένειας και έκτοτε αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Αεράκηδες, μικρούς και μεγάλους, που τιμούν τον προστάτη τους. Κάθε χρόνο η γιορτή βελτιώνεται και οργανωτικά αλλά και ως προς την προσέλευση, και η ευχή όλων είναι να υπάρχει υγεία, η γιορτή να συνεχιστεί και να περάσει στις επόμενες γενιές.

Οι καλεσμένοι από τη ρίζα του Ψηλορείτη αλλά και από τη χανιώτικη μαδάρα και τα Λασιθιώτικα, συνηθίζεται να κρατούν ως δώρα στη χάρη του αγίου αρνιά, ρίφια, κριάρια και όμορφους «μπροσταρότραγους», τα λεγόμενα «τασιμάρια», τα οποία δένονται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εικόνα που εντυπωσιάζει τους πεδινούς. Ορισμένα από αυτά θυσιάζονται στη χάρη του Αγίου, άλλα, τα πιο όμορφα, κληρώνονται και προσθέτονται στα κοπάδια.

Πηγή ζωής και δύναμης των βοσκών είναι οι προστάτες τους άγιοι και όλα τα πανηγύρια στον Ψηλορείτη είναι επιτυχημένα, ομολογούν μέλη μεγάλων οικογενειών, επισημαίνοντας ότι οι βοσκοί έχουν ισχυρούς δεσμούς και μεγάλη αλληλεγγύη σ’ όλη την Κρήτη. Παράλληλα αναφέρουν ότι η κοινωνικότητά τους οφείλεται διαχρονικά στο γεγονός ότι η περιουσία τους είναι κινητή και αλλάζουν τόπο διαμονής τον χειμώνα (χειμαδιό) και πρέπει να έχουν παντού φίλους, συντέκνους, κουμπάρους για να προστατεύσουν την περιουσία τους, τη ζωή τους από πιθανό κίνδυνο επίθεσης, ζωοκλοπής κ.ά.

Και του χρόνου!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...