Οι μάγοι με τα δώρα και τα Καλικατζαράκια- Νέες αλλαγές στη φορολογία

Οι μάγοι με τα δώρα και τα Καλικατζαράκια- Νέες αλλαγές στη φορολογία

Μήνας εκπλήξεων – όχι μόνον δυσάρεστων πάντως – ενδέχεται να αποδειχθεί ο Δεκέμβριος, αφού το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει σχέδιο με τις αλλαγές που θα διαπραγματευτεί με το κουαρτέτο, με σκοπό να νομοθετήσει κάποιες αλλαγές στη φορολογία πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά τις περισσότερες αμέσως μετά, τον Φεβρουάριο του 2016.

Το… αναπάντεχο σοκ έρχεται από την προαναγγελθείσα αναδρομική αύξηση φόρων για τα εισοδήματα του 2015. Το σχέδιο αυτό επεξεργάζονται ήδη στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι «θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για τα φετινά εισοδήματα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζονται αλλαγές στους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα με σκοπό να «πιάσουν» τους στόχους του μνημονίου, αν και παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο ποια θεωρούνται «υψηλά εισοδήματα» από το οικονομικό επιτελείο.

Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να ανακινωθούν ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο με σκοπό να αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2016.

Την ίδια στιγμή, από το οικονομικό επιτελείο υπόσχονται ότι -αν όλα πάνε κατ’ευχήν- το 2016 μπορεί να ξαναφέρουν το αφορολόγητο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την καθιέρωση ενός πολύ μικρού (όχι «συμβολικού» όμως) αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, έστω και αν έρθουν «οι μάγοι με τα δώρα» το 2016, πιο πριν θα κάνουν την εμφάνισή τους… τα «καλικαντζαράκια».

1. Μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να επιστρέψει τελικά η διάταξη για την αύξηση των φόρων στα ενοίκια. Άλλωστε στον νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 142 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα για το 2016 από την αύξηση του φόρου. Η διάταξη αυτή η οποία (προσωρινά;) αποσύρθηκε, προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ και αφορά στα εισοδήματα του 2015.

2. Σταδιακή αύξηση των φόρων για τους αγρότες. Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% φέτος στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα αναζητήσει ισοδύναμα για να αποφύγει ή να μετριάσει το μέτρο, οπότε μένει να φανεί ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

3.Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. Προβλέπεται να υποβληθούν αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος με φόρο έως 40% ή και 45%, αλλά και θεματικές εκπτώσεις έως 80% για όσους επαναπατρίσουν ή τοποθετήσουν τα χρήματα σε ελληνικά ομόλογα, ακίνητα ή άλλες επενδύσεις.

4. Περιουσιολόγιο. Μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

5. On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ. Η διαδικασία θα ανακονωθεί τον Δεκέμβριο και η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει την 1.1.2016.

6. Κίνητρα γα τη χρήση πλαστικού χρήματος. Από 1.1.2016 θα μετράνε μόνο οι δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά, για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου. Ίσως όμως να απαιτηθεί να ξεπερνούν το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος, που απαιτείτο ως τώρα για την έκπτωση των 2.100 ευρώ.

Μετά τις γιορτές, έρχονται και οι εξής αλλαγές συμφωνα με το protothema.gr :

1.Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εκεί θα τεθεί προς κρίση και το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο θα αλλάξουν οι κλίμακες φορολόγησης των εισοδημάτων, ενώ αν ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ο ανώτατος συντελεστής αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

2. Νέος φόρος για τα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ, με τον ίδιο στόχο εισπράξεων (2,65 δισ. ευρώ για το 2016), είτε υπολογιστεί στις νέες αντικειμενικές τιμές είτε όχι.

3. Νόμος για τη νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.

5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.

6. Δημιουργία Συμβουλίου Φορολογικής Πολιτικής που θα χαράζει και τον προϋπολογισμό, όπου ο κύριος Αλεξιάδης έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...