Οι μεγάλες εκπτώσεις δεν τόνωσαν τον τζίρο στην αγορά, λέει το ΙΝΕΜΥ

Οι μεγάλες εκπτώσεις δεν τόνωσαν τον τζίρο στην αγορά, λέει το ΙΝΕΜΥ

Μείωση του  τζίρου στο Λιανικό Εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.  Στο μηνιαίο δελτίο του Ινστιτούτου, καταγράφονται οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για το φετινό Οκτώβριο, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει. Στις σημαντικότερες εξελίξεις στην αγορά, ξεχωρίζουν η καταγραφή θετικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, η μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση σε μηνιαία και ετήσια βάση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

 

Τα στοιχεία που παρουσιάζει στο δελτίο του το Ινστιτούτο, περιλαμβάνουν, επιδείνωση σημαντικών δεικτών του Εμπορίου κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, μετριάζοντας παράλληλα τη θετική εικόνα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής κατέγραψαν υποχώρηση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, μία εξέλιξη εκ διαμέτρου αντίθετη με την τάση των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού.

 

Παράλληλα, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο, την ίδια στιγμή που η τάση για το σύνολο της οικονομίας κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση (θετικό ισοζύγιο).

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΝΕΜΥ, η παράμετρος που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, το οποίο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφανίζει διεύρυνση του μηνιαίου αλλά και του ετήσιου ελλείμματός του.

 

Η φαινομενική αδυναμία ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και η έντονη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εξαγωγών, εξαιτίας και της ανατίμησης της ισοτιμίας του ευρώ, συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

 

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA, τη συρρίκνωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών/απλήρωτων συναλλαγματικών αλλά και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, αντισταθμίζουν, έως ένα βαθμό, την προαναφερθείσα αρνητική εικόνα.

 

Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο του ΙΝΕΜΥ:

 

Πτωτική πορεία τόσο σε μηνιαία (Αύγουστος/Ιούλιος 2017: -2,5%) όσο και σε ετήσια (Αύγουστος 2017/2016: -0,3%) βάση κατέγραψε στη διάρκεια του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα ο εποχικά διορθωμένος – χωρίς τα καύσιμα – ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο. Η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους διέκοψε τη θετική πορεία την οποία είχε αρχίσει να διαγράφει ο δείκτης στη διάρκεια των μηνών Ιουνίου – Ιουλίου (+1,9% & +1,2% αντίστοιχα). Εντούτοις, από τη σύγκριση του οκταμήνου 2017/2016 και παρά την υποχώρηση του τζίρου τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, προκύπτει βελτίωση του δείκτη κατά +1,7%, με το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2017/2016 να κινείται επίσης σε ανοδικά επίπεδα της τάξεως του +1,2%.

 

 Ο τζίρος των επιχειρήσεων στο δεύτερο μήνα των θερινών εκπτώσεων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Ιουλίου, κάτι αναμενόμενο αν ληφθεί υπόψη η κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών το μήνα Αύγουστο. Μηνιαία υποχώρηση της τάξεως του -2,5% εμφανίζει και ο εποχικά διορθωμένος – χωρίς καύσιμα – Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, μία τάση όμως που ανατρέπεται σε ετήσια συγκριτική βάση (Αύγουστος 2017/2016: +1,0%), αντανακλώντας στην πραγματικότητα την πτώση των τιμών και την αναμενόμενη επαναφορά τους στα πρότερα επίπεδα το Σεπτέμβριο (ΔτΚ). Η τελευταία επισήμανση αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά τους καταναλωτές.

 

Η υποκατηγορία των «Πωλήσεων εκτός Καταστημάτων» καταγράφει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση (Αύγουστος/Ιούλιος 2017: +4,3% & Αύγουστος 2017/2016: +22,2%), αποτέλεσμα της εξοικείωσης των καταναλωτών με τις νέες μορφές (ηλεκτρονικών – εξ’ αποστάσεως) πωλήσεων. Ανοδικά σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016 κυμάνθηκε τόσο ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων «Βιβλίων – Χαρτικών – Λοιπών Ειδών» (+5,1%) όσο και ο αντίστοιχος της «Ένδυσης – Υπόδησης» (+1,2%), εξαιτίας της ένταξης πληθώρας αγαθών υψηλής καταναλωτικής προτίμησης στις προαναφερθείσες υποκατηγορίες (π.χ. προϊόντα τεχνολογίας). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση τζίρου υπέστησαν τα καταστήματα «Ένδυσης – Υπόδησης» (- 4,7%) και τα «Πολυκαταστήματα» (- 4,1%), με την επικρατέστερη αιτία να αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση του πρώτου μήνα των θερινών εκπτώσεων (Ιούλιο).

 

Αντιστοίχως, οι πωλήσεις των μικρότερων καταστημάτων «Τροφίμων – Ποτών – Καπνού» εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη (-1,6%), λόγω της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού στα «Μεγάλα Καταστήματα τροφίμων»/Σούπερ μάρκετ αλλά και την επαναδραστηριοποίηση καταστημάτων μεγάλης αλυσίδας. Ωστόσο, η τελευταία επισήμανση μένει να επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

 

Διόγκωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφει το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών τον Αύγουστο του 2017, με συνέπεια να εμφανίζει αύξηση τόσο σε σύγκριση με τον Ιούλιο (11,2% ή +169,0 εκ. €) όσο και με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (42,9% ή +503,6 εκ. €). Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών, τόσο σε απόλυτες όσο και σε ποσοστιαίες μεταβολές, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, αποτυπώνει την έντονη εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές, αναδεικνύοντας το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά ο βραδύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών (Αύγουστος 2017/2016:+5,3% έναντι +19,9%), στην πραγματικότητα επιτείνει το πρόβλημα του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είχε περιοριστεί σημαντικά την περίοδο 2009 – 2013 και 2015 – 2016, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων αλλά και της επιβολής των Capital Controls.

 

• Σε όρους οκταμήνου το 2017 παρατηρείται ισόποση ποσοστιαία αυξητική μεταβολή των εισαγωγών και των εξαγωγών (15,5%). Η υπερίσχυση όμως των πρώτων σε απόλυτα νούμερα, κατά περίπου 1,64 δις €, επιβαρύνει σημαντικά το ισοζύγιο αγαθών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, δημιουργώντας ισόποσο έλλειμμα. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως το διευρυμένο ελλειμματικό ισοζύγιο αγαθών του μηνός Αυγούστου οφείλεται εν πολλοίς στο διογκωμένο έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων (580 εκ. €), ως αποτέλεσμα της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η ενίσχυση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που παρατηρείται στη διάρκεια του 2017 καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από εισαγόμενα προϊόντα, καταδεικνύοντας την αδυναμία της εγχώριας παραγωγής να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αυξημένης ζήτησης.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308011-Oi-megales-ekptoseis-den-tonosan-ton-tziro-sten-agora-leei-to-INEMY ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...