Οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό έπρεπε να γίνουν πριν από 20 χρόνια!

Οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό έπρεπε να γίνουν πριν από 20 χρόνια!

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 06/05/2016 – 18:30

Οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό έπρεπε να γίνουν πριν από 20 χρόνια!

Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν πριν από 10-20 χρόνια, τονίζει η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), μετά από σημερινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Βερνίκου, μέσα από την γνωμοδότησή της για το ασφαλιστικό. Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε διεξοδικά και υιοθετήθηκε η Γνώμη της Ο.Κ.Ε.  επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  με θέμα:

«Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων». Σύμφωνα με την Επιτροπή, «Η καθυστέρηση στη λήψη σοβαρών μέτρων ενίσχυσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος οδήγησαν βέβαια σε όξυνση του προβλήματος συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία της κρίσης και εν τέλει κατέστησαν αναγκαία τη λήψη μέτρων πολύ πιο επώδυνων από ότι εάν λαμβάνονταν 10-20 χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση».

Προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων

Παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει μέσα στην κρίση παρατηρείται προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων που τα εισοδήματά τους έχουν «διαφυλαχτεί» από τις περικοπές. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, «(…) εκείνοι που έχουν πληγεί εκείνοι που λαμβάνουν τις συγκριτικά μεσαίες υψηλές συντάξεις. Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων έχει διαφυλάξει τα εισοδήματά της στη διάρκεια της κρίσης, όπως αποδεικνύεται από σχετικές μελέτες».

Παράλληλα με την εξέλιξη των συντάξεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η εξέλιξη στην αγορά εργασία που μέσω των εισφορών χρηματοδοτεί το σύστημα. «Λαμβανομένου δε υπόψη ότι οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί συρρικνώνονται, η διατήρηση  συντάξεων που είναι αναλογικά υψηλές σε σχέση με τους μισθούς, συνιστά και κίνητρο για την πρόωρη συνταξιοδότηση και επιδεινώνει έτι περαιτέρω την κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης».

Εδώ η ΟΚΕ εντοπίζει μία ανάγκη εξισορρόπησης της αλληλεγγύης, δηλαδή προστασία των χαμηλότερων συντάξεων, «αφενός και των αρχών της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της ανταποδοτικότητας με προστασία αναλογική και όσων συνεισέφεραν περισσότερα».

Ο συνδυασμός των αλλαγών σε φορολογία και ασφαλιστικό φέρνουν σημαντικές πρόσθετες επιβάρυνσης στους πολίτες επισημαίνει η ΟΚΕ, «θα κληθούν, όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα,  να πληρώσουν αθροιστικά σημαντικά μεγαλύτερα ποσά (άσχετα από τις επί μέρους διαφοροποιήσεις) σε άμεσους φόρους και εισφορές σε μια χώρα, μάλιστα, που η ποιότητα των παρεχόμενων κρατικών και κοινωνικών υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλό».

Είναι οι επιβαρύνσεις το τίμημα για την προστασία των συνταξιούχων;

Παράλληλα τονίζεται ότι θα «μπορούσε ενδεχομένως κανείς να αντιτάξει ότι η επιβάρυνση αυτή μπορεί να είναι το αναγκαίο τίμημα για να προστατευθούν οι απόμαχοι της ζωής, δηλαδή οι συνταξιούχοι. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι, κατ’ αρχήν, σφάλμα ως προσέγγιση, αφού η πραγματική προστασία των συνταξιούχων μπορεί να προέλθει σε μια υγιή οικονομία και αυτό προϋποθέτει ένα ενεργό πληθυσμό που δε θα ασφυκτιά από τους φόρους και τις εισφορές.

Επιπλέον δε, ούτε η προστασία των συνταξιούχων επέρχεται αφού μειώνονται σημαντικά οι συντάξεις όσων  συνταξιοδοτηθούν μελλοντικά ενώ και σε ό,τι αφορά τους ήδη συνταξιούχους περικόπτονται οι επικουρικές συντάξεις ενώ καταργείται σταδιακά και το ΕΚΑΣ. Το μόνο που απομένει είναι η προστασία μέχρι το 2018 των κύριων συντάξεων και ένα αβέβαιο μέλλον για τη συνέχεια, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια».

Κίνδυνος να φύγουν περισσότερες επιχειρήσεις στο εξωτερικό!

Η υπερβολική αύξηση  εισφορών ενδέχεται να οδηγήσει όλο και περισσότερους σε αναζήτηση χαμηλότερων συντελεστών στο εξωτερικό επισημαίνει η Επιτροπή, ειδικά αν ληφθούν υπόψη και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι έκτακτες εισφορές, οι προκαταβολές φόρων κ.λπ., «ιδίως στον ιδιωτικό τομέα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και έχει δει την ανεργία και την υποαπασχόληση να διογκώνεται) θα ενθαρρύνει το κύμα φυγής προς την αλλοδαπή, ιδίως σε γειτονικές χώρες με μικρότερη φορολόγηση και χαμηλότερες εισφορές.

Ήδη, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχει εγκατασταθεί σε άλλα περισσότερο φιλικά στους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες κράτη. Με τον τρόπο αυτό συρρικνώνεται έτι περαιτέρω η ελληνική οικονομία και δεν αναμένεται να δει την ποθητή οικονομική ανάκαμψη».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...