Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την φορολογία

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την φορολογία

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 10/03/2016 – 19:22

ΟΟΣΑ

Η πάταξη της φοροδιαφυγής μειώνει τους φόρους

Υπάρχει περιθώριο στα δημοσιονομικά για μείωση φορολογικών συντελεστών και σημαντικές αλλαγές στην φορολογία των εταιρειών εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή του για την Ελλάδα, που προτείνει μία σειρά αλλαγών στην φορολογία.

Σημαντική είναι και αναφορά του Οργανισμού για την φορολογία των επιχειρήσεων, όπως τονίζεται αν και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο στην περιουσία τους, η μείωση του σημερινού συντελεστή στον φόρο θα επιτρέψει να γίνει περισσότερο προοδευτικός.

Άρα αν υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια θα γίνει και πιο δίκαιος. 

Όπως τονίζει, οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που βρίσκονται στο 29% είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ που είναι στο 25%. Αυτό στερεί από την χώρα επενδύσεις, καθώς την κάνει λιγότερο ελκυστική στα ξένα κεφάλαια.

Για τον πιο «αντιπαθή» φόρο στην Ελλάδα, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά, ότι υπάρχουν περιθώρια  βελτίωσης, με ένα συνδυασμό μέτρων και αλλαγών πολιτικής. Παράλληλα, βλέπει αύξηση των εσόδων μέσα από την αξιοποίηση του κτηματολογίου.

Επίσης, αύξηση των εσόδων θα γίνει και από τον νέο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ΦΠΑ και οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με άλλα μέρη του προγράμματος θα φέρουν αύξηση της φορολογικής βάσης, που σημαίνει ότι θα πληρώνουν περισσότεροι, άρα ίσως στο μέλλον να υπάρξει περιθώριο ακόμα και μείωση των συντελεστών.

Στο θέμα της αύξησης της φοροδοτικής βάσης, ο ΟΟΣΕ, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμώντας  ότι μεσοπρόθεσμα όσο περισσότεροι αρχίσουν να πληρώνουν, θα βρεθεί το περιθώριο στα έσοδα του προϋπολογισμού για μείωση των συντελεστών των φόρων.

Δηλαδή η πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί και προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, θα μειώσει τους φόρους στους νομοταγείς πολίτες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...