Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 26/04/2016 – 16:46

Κωνσταντίνος Κόλλιας

Κ. ΚΟΛΛΙΑΣ(ΟΕΕ): ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ                                                                            

«Το νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα εδώ, δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό. Και το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι καθαρά φορολογικό, αφού στην ουσία επιβάλλει ένα είδος κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των εισφορών, οι οποίες συν τοις άλλοις υπολογίζονται πλέον μόνο βάσει των εισοδημάτων…», τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την τοποθέτησή του στην βουλή, επί του νέου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΕΕ, «θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύει η Κυβέρνηση. Θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία. Θα μειώσει κατά συνέπεια τα έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ταμείων.Και είμαι βέβαιος ότι, σε ένα χρόνο, θα συζητούμε πάλι για το πώς θα κλείσει η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μέτρα, όπως αυτό, μόνο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δε φέρνουν».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει μεταξύ άλλων:

 • Διατήρηση του ταμείου των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχουν τρία ταμεία κύρια ασφάλισης μαζί με αυτό των αγροτών και των μισθωτών.

• Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

• Μεικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη τόσο τα χρόνια ασφάλισης, όσο και το εισόδημα.

• Πλαφόν στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.

• Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές.

• Κίνητρα και όχι αντικίνητρα, όπως βάζετε, στους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, μέσω έκπτωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μη συνταξιοδοτηθούν. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...