Οι συζητήσεις με τρόικα μετασχηματίζονται σε Brussels Group

Οι συζητήσεις με τρόικα μετασχηματίζονται σε Brussels Group
Σήμερα στις 15:00 στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν  οι  συζητήσεις επί της τεχνικής  εξειδίκευσης των ελληνικών προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις. Oι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ συμμετέχουν αξιωματούχοι απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Νίκος Θεοχαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κωδική ονομασία των τεχνικών κλιμακίων που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες είναι Brussels Group (BG). Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ ομολόγων, ενώ το «Brussels Group θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομοβάθμιους αξιωματούχους».

Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω άτυπης ενημέρωσης, ανακοίνωσε την έναρξη των συζητήσεων σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολιτική και τεχνική.
Δεν αποκλείει, ακόμη, την πιθανότητα τεχνικοί σύμβουλοι να έρχονται στην Αθήνα όπου και θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

Αναλυτικά τα τέσσερα σημεία που τονίζει η κυβέρνηση για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες:
1. Ξεκίνησαν στις 15:00 στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).
2. Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.
3. Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται “on Site Exchange of Facts” για το συγκεκριμένο ζήτημα.
4. Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

Αύριο τα κλιμάκια και στην Αθήνα

Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, αναφέρουν ότι αύριο έρχονται στην Αθήνα εκπρόσωποι των δανειστών. Ωστόσο, παρουσία στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Δ. Μάρδα. Ανέφερε ότι στελέχη του ΓΛΚ είναι έτοιμα να μεταβούν στις Βρυξέλλες, ενώ προανήγγειλε ότι το Λογιστήριο, θα είναι η βάση όλων των εν Ελλάδι επαφών.

Μάρδας: Οι υπουργοί δεν θα αισθάνονται υποτελείς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδα στο ΒήμαFM, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα, αλλά “΄έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στο βαθμό που θα ζητηθεί”

Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε, είπε, είναι “αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ., δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στο βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει”.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το επίκεντρο

Μάλιστα ο κος Μάρδας είπε ότι “θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων με την ελληνική πλευρά θα αφορούν την πρώτη εβδομάδα στα δημοσιονομικά, τη δεύτερη στα διαρθρωτικά και την τρίτη στα τραπεζικά (κόκκινα δάνεια, κλπ.) Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Πάσχα ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πολυνομοσχέδιο η ψήφιση του οποίου θα εξασφαλίσει την εκταμίευση των δόσεων.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι η σημερινή έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κα. Αντρέεβα πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Πρόσθεσε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Ο ΥΠΟΙΚ στο Παρίσι

Από το “Brussels Group” σήμερα απουσιάζει ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης (σ.σ. βρίσκεται στο Παρίσι για να παραστεί στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του αλλά και με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ).

Υπενθυμίζεται, ότι το απόγευμα στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνάντηση του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ προηγουμένως, φέρεται να μετέχει σε γεύμα της γαλλικής κυβέρνησης παρουσία του Μάριο Ντράγκι.

Αναβάθμιση Μαζούχ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα είναι πλέον ο Κλάους Μαζούχ ο οποίος αναβαθμίζεται. Παραμένει από πλευράς Επιτροπής ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ εκ μέρους του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να μετέχει πέρα από τον Ρίσι Γκογιάλ και ο Πόλ Τόμσεν



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...