Οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί 18.000 ακίνητα το 2018!

Οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί 18.000 ακίνητα το 2018!

Ασφυκτικές πιέσεις δανειστών να αυξηθούν οι πλειστηριασμοί!

Να «βρέξει» πλειστηριασμούς το 2018, ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τις ελληνικές τράπεζες!  Η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, φέρνει αλλαγή σελίδας, στο θέμα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει ζητήσει σημαντική αύξηση των πλειστηριασμών, ώστε να φύγει το βάρος από το τραπεζικό σύστημα. Όπως έχει γίνει γνωστό, στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, στη Φρανκφούρτη, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ζήτησαν 4.000 με 6.000 νέα προγράμματα πλειστηριασμών! Το κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει  περίπου τρία ή  περισσότερα ακίνητα, κάτι που κάνει γνώστες των εξελίξεων να εκτιμούν ότι μέσα στο 2018, έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών βγάζοντας στο σφυρί  18.000 ακίνητα!

Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει από τις 21 Φεβρουαρίου όταν θα ξεκινήσουν να γίνονται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς με αυτόν τον τρόπο, κλείνει και το θέμα αποχής των συμβολαιογράφων, που πλέον από την κυβέρνηση θεωρείται ότι καλύπτονται όλα τα αιτήματα που είχαν προβάλει στο πρόσφατο παρελθόν. Οπότε τέλος απεργίες και αποχές, από τον επόμενο μήνα θα πάρει μπροστά ο μηχανισμός και σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας για την πλειονότητα των οφειλετών, δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο για τους πιστωτές που θέλουν να ξεπουλήσουν τα ακίνητα των οφειλετών, για να πάρουν έστω ένα μέρος της οφειλής.

 Οι ελληνικές τράπεζες απέφυγαν μέχρι τώρα να βγάλουν στο σφυρί το πλήθος ακινήτων που ζητούσαν οι δανειστές, όμως τα περιθώρια για καθυστερήσεις ή εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης των στόχων έχουν τελειώσει. Από τον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει η αποστολή στοιχείων στην ΕΚΤ για τα stress tests και ο Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ , ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις παραδοχές που θα ισχύσουν στο βασικό και το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει από την Φρανκφούρτη, η διενέργεια των πλειστηριασμών θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη, θέλει οι πλειστηριασμοί να επιτύχουν τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, διαφυλάσσοντας παράλληλα την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όμως για την επίτευξη των στόχων, δεν πρέπει απλώς να γίνουν οι πλειστηριασμοί, αλλά πρέπει και τα έσοδα των τραπεζών, να μην είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με το δάνειο που είχαν χορηγήσει. Στην περίπτωση που θα υπήρχαν αποκλίσεις άνω του 20%, αυτό θα αποτελούσε αρνητικό οιωνό για το αποτέλεσμα των stress tests.

Από την Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν ήδη προετοιμαστεί για τα περισσότερα σενάρια και ο SSM έχει συμφωνήσει μεγάλο μέρος των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό να καταλήξει στις ίδιες τις τράπεζες. Περίπου τα ¾ των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέχρι και μέσα στην επόμενη χρονιά θα αγοραστούν από τις ίδιες τις τράπεζες, μέσω της επιτρεπόμενης τακτικής που λέγεται «credit bids».

Πρακτικά, οι τράπεζες θα αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο ίσως και πάνω από 9.500 ακίνητα από αυτά που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Με αυτόν τον τρόπο στα χαρτιά οι στόχοι επιτυγχάνονται, τα χρήματα βγαίνουν από την αριστερή τσέπη και μπαίνουν στην δεξιά, αλλά αποκτούν και τα ακίνητα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέλλον, για μεγιστοποίηση του κέρδους.

Όμως η αύξηση της ακίνητης περιουσίας των τραπεζών, είναι ακριβή. Η διατήρηση τόσων ακινήτων, αναμένεται να επιβαρύνουν τις τράπεζες με μεγάλο κόστος (ΕΝΦΙΑ, λογαριασμοί, συντήρηση, φύλαξη κ.α.).  Οι τραπεζίτες που το έχουν προβλέψει αυτό, έχουν ήδη ζητήσει φορολογικά κίνητρα διακράτησης αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν σε Κύπρο και Ισπανία. Στις προτάσεις που έστειλε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών, ζητούν μείωση του ΕΝΦΙΑ και υπολογισμός του φόρου μεταβίβασης στη βάση της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής αξίας.

Τι αλλάζει για τους οφειλέτες των τραπεζών με τους νέους Πλειστηριασμούς

 Τα πάνω-κάτω, θα φέρουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για τους οφειλέτες στις τράπεζες. Τέλος οι αναβολές και οι ακυρώσεις και με τις νέες τιμές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται οι πλειστηριασμοί να τρέξουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, από τότε που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο. Η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει σε πρώτη φάση μόνο τους οφειλέτες στις τράπεζες, αλλά θα προστεθούν και οι οφειλέτες του Δημοσίου.

Ξεκινά το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών για δάνεια 16 δις!

Πρώτοι στη λίστα των τραπεζών, βρίσκονται οι  στρατηγικοί κακοπληρωτές, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν κόκκινα δάνεια  συνολικής αξίας περίπου 11 δις ευρώ. Όμως η λίστα μεγαλώνει με τους περιστασιακούς κακοπληρωτές, δηλαδή υποθέσεις που το δάνειο πότε πληρώνται πότε ξανακοκκινίζει και σύμφωνα με τις τράπεζες αυτό προσθέτει άλλα 5 δις.

 Σημαντική μερίδα κακοπληρωτών, νομίζουν ότι έχουν «σωθεί» φυγαδεύοντας την περιουσία τους στο εξωτερικό, όμως πλέον με τις λίστες που έχει στη διάθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών και την ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα στα κράτη, οι περισσότερες συναλλαγές και τα εμβάσματα αναμένεται ότι θα έρθουν στο φως.

Όπως προκύπτει από επίσημες έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν είναι μόνο όσοι έχουν χάσει από τα μνημόνια, αλλά και πολλοί επιχειρηματίες που συνεχίζουν να κερδίζουν παρά την κρίση, όπως είναι οι επιχειρηματίες στον κλάδο του Τουρισμού. Πολλοί παρά τα μεγάλα έσοδά τους, δεν καλύπτουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, προσβλέποντας σε κάποια ρύθμιση με μεγάλο κούρεμα ή ολική διαγραφή του δανείου τους. Από αυτή την κατηγορία, αναμένεται να βγουν στο σφυρί και σχετικά γρήγορα, βιομηχανικά και για βιοτεχνικά ακίνητα με αξία άνω των 300.000 ευρώ. Οι τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν μία δύσκολη ισορροπία, ανάμεσα σε ένα κοινωνικό πρόσωπο, το αίτημα από την κυβέρνηση για προστασία των οικονομικά αδύναμων και από την άλλη πλευρά την ασφυκτική πίεση του SSM να τρέξουν οι πλειστηριασμοί.

Που κρύβονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές!

Ανάμεσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που είδαν τα έσοδά τους να μηδενίζονται μέσα στην κρίση και πλέον πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι κρύβεται και μεγάλος αριθμός στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι «μπαταχτσήδες» είναι περίπου το 20% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το 11% από αυτούς είναι οι κατά συνείδηση στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους και κάλυψης στην κυβέρνηση η αρχή στο κύμα πλειστηριασμών που έρχεται μέσα στο 2018 θα είναι οι κακοπληρωτές που έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια.

Τι ισχύει με την α’ κατοικία

Αργά ή γρήγορα, και η πρώτη κατοικία θα βγει στο σφυρί, παραδέχονται γνώστες των εξελίξεων, καθώς δεν υπάρχει νόμος που να την προστατεύει. Αν και οι πρώτες κατοικίες είναι στο τέλος της λίστας των τραπεζών, θα είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των πλειστηριασμών που θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση που αργά ή γρήγορα θα έρθει και η ώρα που εκπλειστηριαστούν και πρώτες κατοικίες.

Ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη, προστατεύσει μόνο τα πτωχευμένα νοικοκυριά. Οι υπόλοιποι που έχουν εισόδημα ή μία δεύτερη κατοικία, δεν μπορούν να ενταχθούν. Τώρα, μια τράπεζα μπορεί να πουλήσει τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως αξίας. Ακόμα δυσκολότερα θα γίνουν τα πράγματα για τους δανειολήπτες από το 2019, καθώς αν δεν δοθεί παράταση θα ανοίξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη. Από την κυβέρνηση, έχει εκφραστεί επανειλημμένως η πρόθεση να δοθεί παράταση, αλλά προς το παρόν αυτό δεν έχει προχωρήσει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/318366-Oi-trapezes-tha-bgaloyn-sto-sphyri-18-000-akineta-to-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...