Οι 4 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία!

Οι 4 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία!

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία, από το 2018! Κυβέρνηση και θεσμοί ήδη έχουν συμφωνήσει σε πολλά θέματα, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Σε άλλα ζητήματα, όπου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, έχει σχηματιστεί μία εικόνα για τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν το αίτημα για την μη μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά και την παράταση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Αν και οι αλλαγές δεν φέρνουν δραματικές αλλαγές στις φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς ακόμα με την εξίσωση εμπορικών/ αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, το συνολικό βάρος του ΕΝΦΙΑ δεν θα αλλάξει, το υπουργείο Οικονομικών θα προϋπολογίσει εισπρακτικό στόχο όπως και φέτος στα 2,65 δις ευρώ. Αυτό που θα αλλάξει είναι  το πώς θα μοιραστεί το βάρος, στη φοροδοτική βάση.

Ένα από τα πιο προβεβλημένα αιτήματα των παραγωγών, είναι η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Ένας φόρος που ούτε τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί (55 εκατ. ευρώ) έφερε, ούτε βελτίωσε τις συνθήκες στην αγορά. Αντίθετα,  όπως φαίνεται από τα μόλις 16 εκατ. των εσόδων που έβαλε στα ταμεία, οδήγησε σε αύξηση της λαθραίας διακίνησης κρασιού.  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έχει προαναγγέλλει την κατάργηση του, η οποία αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή. Στα «σίγουρα» είναι και η εξίσωση των αξιών στα ακίνητα, πριν φύγει το 2017. Είναι προαπαιτούμενο και αναμένεται να υλοποιηθεί, αν και το περιμένουμε από το 2012! Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο, τρέχει η διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου έχει δηλώσει ότι «μέχρι τέλους του έτους, πιστεύουμε οι επιτροπές να έχουν ολοκληρώσει το έργο για όλα τα ακίνητα, οπότε θα έχουμε και τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες για ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Εκεί δηλαδή που είναι χαμηλότερες οι αξίες να έχουμε κάτι χαμηλότερο κι εκεί που πραγματικά υπάρχουν υψηλότερες αξίες να έχουμε αντίστοιχα υψηλότερο ΕΝΦΙΑ»

Στην κτηματαγορά, θα έρθει και άλλη αλλαγή, όπως η νέα παράταση εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει ψηφιστεί από το 2013 αλλά η εφαρμογή του έχει ανασταλεί δυο φορές προκειμένου να μην προκληθούν περισσότερα προβλήματα στην ασθμαίνουσα αγορά ακινήτων.

Τέλος, σχετικά  την αύξηση του ΦΠΑ, στα ακριτικά νησιά, αναμένεται αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών. Σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, οι μειωμένοι συντελεστές (κατά 30%) χάνονται στο τέλος του 2017, αλλά λόγω της ειδικής κατάστασης στα νησιά, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται σε συζητήσεις για μία νέα αναστολή.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302374-Oi-4-allages-poy-erchontai-ste-phorologia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...