Οι 6 τροφές που θα βοηθήσουν το μυαλό και τη μνήμη του παιδιού σας!!!

 

Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών είναι πολύ φορτωμένο. Ξυπνούν νωρίς, περνούν την ημέρα τους στο σχολείο και επιστρέφουν στο σπίτι για να φύγουν σχεδόν αμέσως για εξωσχολικές δραστηριότητες και μαθήματα. Τελικά, γυρίζουν το βράδυ εξουθενωμένα, χωρίς αρκετή δύναμη και υπομονή για να ετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ωρών που ασχολούνται με τόσα πράγματα ο οργανισμός και ο εγκέφαλός τους δουλεύουν, αναπτύσσονται και αλλάζουν.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι τα παιδιά μας καταναλώνουν καθημερινά πολλή ενέργεια, την οποία πρέπει και να αναπληρώνουν για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο απαιτητικό πρόγραμμά τους.

Πώς θα το καταφέρουν αυτό, Μέσω της σωστής ξεκούρασης, αλλά και της σωστής διατροφής. «Το τι τρώνε τα παιδιά μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους και επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσής τους, αλλά και τις γνωστικές τους δυνατότητες», υποστηρίζει ο ψυχίατρος Drew Ramsey, στο βιβλίο του με τίτλο “The Happiness Diet and Fifty Shades of Kale”.

Υπάρχουν, λοιπόν, 6 τροφές που βοηθούν τα παιδιά να παραμείνουν «ξύπνια» και επηρεάζουν πολύ θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, αλλά και την καλή τους μνήμη.

Αυγά

Η πρωτεΐνη και τα θρεπτικά συστατικά του αυγού βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρώνονται περισσότερο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επίσης, το αυγό αποτελεί ένα σνακ, μία τροφή που γεμίζει ενέργεια τα παιδιά και τα κρατά χορτάτα μέχρι το επόμενο γεύμα τους, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης!

Πώς να τα σερβίρετε:

Φτιάξτε σάντουιτς με βραστά αυγά για πρωινό ή απογευματινό σνακ, σερβίρετε τα σε σαλάτες ή σκέτα με λίγο αλάτι και λάδι.

Γιαούρτι

Το λίπος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Το κλασικό ελληνικό γιαούρτι περιέχει αρκετή ποσότητα λίπους, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες.

Πώς να το σερβίρετε:

Ταιριάζει πολύ με δημητριακά ολικής άλεσης και μούρα, τα οποία θα εμπλουτίσουν τα θρεπτικά συστατικά του με πολυφαινόλες. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξίσου καλή επιλογή, η οποία περιέχει πολυφαινόλες, επίσης. Συστατικά τα οποία πιστεύεται, ότι αυξάνουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τον κρατούν «ξύπνιο».

Πράσινα λαχανικά

Γεμάτα με φυλλικό οξύ και βιταμίνες, λαχανικά όπως το σπανάκι και το kale, έχουν συνδεθεί με μείωση των πιθανοτήτων για προβλήματα μνήμης στο μέλλον. Το kale, μάλιστα, έχει ενταχθεί στις σούπερ τροφές, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να μεγαλώνουν.

Πώς να τα σερβίρετε:

Για μερικά παιδιά τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι «κόκκινο πανί». Οπότε αν θέλετε να αποφύγετε την κλασική συνταγή της σαλάτας, μπορείτε να φτιάξετε smoothies με λαχανικά, να προσθέσετε σπανάκι στο σουφλέ ή την ομελέτα σας ή να φτιάξετε ακόμα και chips – από πιπεριές, φύλλα kale, κ.ά. – τα οποία θα ραντίσετε με λίγο λάδι και θα τα προσφέρετε στα παιδιά.

Ψάρι

Πλούσιο σε βιταμίνη D και Ω3 λιπαρά οξέα, το ψάρι είναι μια τροφή που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι μας. Επηρεάζει θετικά την μνήμη μας, αλλά και την όρασή μας. Όσα περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα λαμβάνει ο οργανισμός μας – και δη των παιδιών – τόσο καλύτερα ο εγκέφαλός μας θα συγκεντρώνεται σε ό,τι κάνει.

Πώς να το σερβίρετε:

Ψήστε το στο γκριλ και συνοδεύστε τα με μία γλυκόξινη σάλτσα. Φτιάξτε, επίσης, νόστιμα σάντουιτς με φιλέτο τόνου ή σολομού.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Γεμάτοι πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα οι ξηροί καρποί και οι σπόροι – όπως οι ηλιόσποροι – ανεβάζουν τη διάθεσή μας και βοηθούν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος.

Πώς να τους σερβίρετε:

Μπορείτε να τους συνοδεύσετε με φυστικοβούτυρο και μέλι ή να φτιάξετε άλειμμα από σπόρους. Οι ηλιόσποροι, για παράδειγμα, είναι πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και σελήνιο. Αν, λοιπόν, το παιδί σας δεν τρώει ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή σπόρια μπορείτε να συνοδεύσετε τις φρυγανιές ή τα ψωμιά τους με ένα βούτυρο από αυτούς. Μια άλλη καλή επιλογή είναι η σάλτσες για τις μακαρονάδες σας, που περιέχουν ξηρούς καρπούς (λιωμένους) ή τα κομματάκια τους στις φρέσκες σαλάτες.

Μήλα και δαμάσκηνα

Όλοι γνωρίζουμε την λαχτάρα των παιδιών για γλυκά. Τα μήλα και τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα απογευματινό, γλυκό και δροσερό, σνακ, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν την παρακμή των νοητικών δεξιοτήτων.

Πώς να τα σερβίρετε:

Αγοράστε φρέσκα, βιολογικά φρούτα και σερβίρετέ τα με τη φλούδα, καθώς εκεί συσσωρεύονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους. Πλύνετέ τα καλά, κόψτε τα σε κομματάκια και σερβίρετέ τα στα παιδιά ως ένα νόστιμο και γρήγορο σνακ.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...