Ολοκληρώθηκε η 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδος

Ολοκληρώθηκε η 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδος

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδος, στις 9-10/11 στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσε η εδώ εδρεύουσα πολυεθνική Consolidated Contractors Company, με την βοήθεια των Delphi Economic Forum, της Συμεών Τσομώκος Α.Ε. και της εταιρίας Al-Iktissad Wal-Aamal.

Πρόκειται για ένα διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο λόγω του υψηλού επιπέδου πολιτικής εκπροσώπησης και συμμετοχής επιτρέπει παράλληλα την διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου ουσίας για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή ήπειρο και τον Αραβικό κόσμο. Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος έτυχε σημαντικής στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση, και ιδίως από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών, αποτελώντας ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προώθηση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας και του εξωστρεφούς χαρακτήρα της οικονομίας μετά και την υιοθέτηση του τελευταίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο τίτλος της 2ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου ήταν «Προς μια σταθερή συμμαχία» και, από ευρωπαϊκής πλευράς εστίασε στα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ από αραβικής στην πλειοψηφία του αραβικού κόσμου, ακριβώς για να τονίσει την γεωγραφική συνάφεια και γειτονία εκατέρωθεν των δύο πλευρών της Μεσογείου. Την Σύνοδο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Joseph Muscat, ο Α/Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Maroš Šefčovič, ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, o Υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Al Mansouri, ο Υπουργός Επενδύσεων της Ιορδανίας κ. Muhannad Shehadeh, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Tarek Kabil, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ κ. Al-Muraikhi, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν πολιτικές και επιχειρηματικές επαφές μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρηματικών φορέων.      

Ένα από τα βασικά μηνύματα της Συνόδου ήταν ότι η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Με διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η Διεθνής Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, και η Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Παράλληλα, μέσω της παρούσας Συνόδου επιχειρείται να αναδειχθεί ο γεωοικονομικός ρόλος και η θέση της χώρας μας, με σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών και συμφερόντων εκατέρωθεν, πράγμα που με την σειρά του μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου. Ταυτόχρονα, σε εθνικό επίπεδο, ο προσανατολισμός της χώρας μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, σε συνδυασμό με τη στρατηγική διαφοροποίησης της οικονομίας, που ακολουθούν πολλές αραβικές χώρες, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας.

Στην παρέμβαση του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αναδεικνύει τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται όταν το κράτος συνεργάζεται με πολύτιμους εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου διαλόγου που θα θέσει σε νέες βάσεις τις ευρωαραβικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα – για γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους – αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για αυτόν τον διάλογο και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή με μεγάλες ευκαιρίες, επισημαίνοντας ειδικότερα τους τομείς του τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα, της ναυτιλίας, των υποδομών και των κατασκευών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και της αγοράς ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική εμπλοκή και ρόλο, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά, είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και οι σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την επιτυχημένη διεξαγωγή της Συνόδου. Ο κ. Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του στην Σύνοδο, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το γεωστρατηγικό περιβάλλον έχει μεν βελτιωθεί, σε σχέση με την πρώτη Ευρω-Αραβική Σύνοδο, χωρίς όμως να έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως οι δομικές αιτίες των επάλληλων κρίσεων. Για τους ανωτέρω λόγους, στην Ευρώπη πρέπει  να γίνει δημοκρατικότερη η οικονομική διακυβέρνηση και να ισορροπήσει η οικονομική με την κοινωνική διάσταση. Στον Αραβικό Κόσμο, το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί συντριπτικές ήττες, αλλά δεν έχει νικηθεί οριστικά η τρομοκρατία. Και μία από τις πληγές που αφήνει είναι το προσφυγικό ζήτημα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Στον οικονομικό τομέα, Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα-σταθμός για τους άραβες επιχειρηματίες. Μπορεί να συνδυάσει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον μιας ευρωπαϊκής χώρας με τη γεωγραφική εγγύτητα, τα  φιλικά αισθήματα για τους αραβικούς λαούς και βέβαια το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και κλίμα. Μπορεί λοιπόν να συνδυάσει τις δυνατότητες αυτές και να αποτελεί έδρα ή σταθμό επιχειρήσεων που έχουν διεθνή δραστηριότητα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η παιδεία, οι  ιατρικές υπηρεσίες, τα logistics και η παραγωγή προϊόντων που θα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.

Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν μεγαλύτερη παρουσία και πρόσβαση στις αραβικές χώρες, σε υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα, στο τομέα του  φαρμάκου, σε υπηρεσίες, στην ενέργεια και στις κατασκευές.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Muscat και τον Α/Πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής κ. Sefcovic.

O κ. Κατρούγκαλος είχε σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις με άραβες αξιωματούχους, όπως ο Υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Al-Mansouri, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ κ. Al-Muraikhi, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου κ. Tarek Kabil (με τον οποίο πραγματοποίησε και συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με ελληνικές επιχειρήσεις), ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν κ. Bin Khalifa Al-Khalifa και ο Εκπρόσωπος του Παλαιστινίου Προέδρου, κ. Nabeel Shaath.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/309362-Oloklerotheke-e-2e-Eyro-Arabike-Synodos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...