Ολόκληρη η έκθεση στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Στουρνάρας στην Βουλή‏

Ολόκληρη η έκθεση στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Στουρνάρας στην Βουλή‏

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 10/02/2016 – 16:51

Στουρνάρας

Καλύτερα να μειωθούν οι συντάξεις παρά να αυξηθούν οι εισφορές λέει ο Στουρνάρας

«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» και «ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο να επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης δαπανών και όχι μέσω αύξησης εισφοράς»  είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση της  Ντόρας Μπακογιάννη για τη αύξηση των εισφορών. Με αυτό τον τρόπο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας(ΤτΕ)  τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, υπέρ μίας νέας μείωσης των συντάξεων.  Στην συνέχεια, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ και αναφερόμενος στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ. «Στην Ελλάδα υπερ-προστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας»  Αν και ένα νέο «κουτσούρεμα» των συντάξεων μπορεί να μοιάζει αδιανόητο στους περισσότερους συνταξιούχους, o κ. Στουρνάρας είπε ότι το σύστημα έχει περιθώρια για μειώσεις, ειδικά στις υψηλές συντάξεις όπως το έθεσε,  το ποσοστό του ΑΕΠ που καταβάλλεται για συντάξεις δεν οφείλεται μόνο στις μικρές και τις χαμηλές.  Σήμερα στην βουλή, ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. Γ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2015».

Βουλή

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενισχύει την πορεία προς την ανάπτυξη

Να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ζήτησε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι, «Οι προκλήσεις όμως είναι πολλές και πηγάζουν όχι μόνο από απρόβλεπτες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως από κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την εγχώρια μακροοικονομική συγκυρία, όπως είναι κατά κύριο λόγο η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου σταθεροποιητικού προγράμματος, η αδυναμία έγκαιρης εφαρμογής των δράσεών του, η απουσία κλίματος κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής σταθερότητας».
Σύμφωνα με τον κ Στουρνάρα,   Η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία για τους ακόλουθους λόγους:

• Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και συμβάλει στην αποκατάσταση της πρόσβασης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων για άντληση χρηματοδότησης.

• Οδηγεί στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

• Καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

• Επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης – και τελικώς άρσης- των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Βουλή

Τα Capital Controls παραμένουν μέχρι να επιστρέψουν οι καταθέσεις

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας και σε ερώτηση για τα Capital Controls υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την άρση τους. Τόνισε δε πως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα γίνει όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά όταν και εφόσον επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις

Βουλή

Κρίσιμη για τις Τράπεζες η πώληση των «κόκκινων» δανείων

Με την πώληση των «κόκκινων» δανείων η τράπεζες προσπαθούν να φτιάξουν τους ισολογισμούς τους και ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. δήλωσε σχετικά ότι «Η διαχείριση, (όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία είναι δεσμευμένα σε δάνεια που είναι απίθανο να αποπληρωθούν».  Ο κ, Στουρνάρας, περιμένει ότι «τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας».

Βουλη

Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr

Διαβάστε ολόκληρη την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...