Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο με δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και εδώ διερωτάται κανείς: Η Κυβέρνηση νομοθετεί ή ναρκοθετεί τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και απαξιώνει τον ρόλο των Βουλευτών;

«Βασιλικά διατάγματα» έλεγε και ονόμαζε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα τι άλλαξε;

Σήμερα φέρνετε προς ψήφιση στη Βουλή δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Φέρνετε νομοσχέδια εκβιάζοντας τη Βουλή να νομοθετεί με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Ξεχάσατε, φαίνεται, τον καταγγελτικό σας ρόλο. Ξεχάσατε το παρελθόν. Ξεχάσατε, λοιπόν, τι καταγγέλλατε.

Και ερχόμαστε τώρα στο παρόν νομοσχέδιο.

Τα πέντε πρώτα άρθρα αφορούν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν να κάνουν με την τραπεζική αργία, τα capital controlsκαι την εκκαθάριση του ΟΔΙΕ. Ζητά η Κυβέρνηση να νομιμοποιήσει η Βουλή το κλείσιμο των τραπεζών που η ίδια επέβαλε.

Φυσικά και δεν συναινούμε, διότι πρώτον πάσχει τυπικά από άποψη συνταγματικότητας, καθώς το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπει την κύρωσή τους από τη Βουλή εντός σαράντα ημερών.

Δεν το πράξατε. Γιατί; Εσείς ξέρετε. Διαπραγματευόσασταν επί εξαμήνου. Αποτέλεσμα; Το τρίτο μνημόνιο, που έφερε 85 δισεκατομμύρια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Κλείσατε τις τράπεζες, διαλύσατε την οικονομία και σήμερα, τι; Σήμερα ζητάτε επαίνους και αποδοχή των πράξεών σας. Αυτό λέγεται, αν μη τι άλλο, πολιτικό θράσος!

Καταφέρατε και προκαλέσετε κλίμα φυγής καταθέσεων. Το Νοέμβριο του 2014 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφταναν τα 164 δισεκατομμύρια. Το Σεπτέμβριο του 2015 δεν ξεπερνούν τα 122 δισεκατομμύρια, φυσικά μετά τα capitalcontrols. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή, έχασε μέσα σε ένα χρόνο 42 δισεκατομμύρια.

Παγώσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, την οικονομία. Σπείρατε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ. Εν μέσω θερινής περιόδου ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα, 40% την πρώτη εβδομάδα της τραπεζικής αργίας, 30% τη δεύτερη, 20% την τρίτη. Από το τέλος Ιουνίου έως τέλος Ιουλίου 2015 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Οι δείκτες της οικονομίας και ιδιαίτερα ο δείκτης προμηθειών καταποντίστηκαν. Καθηλώθηκε η ζήτηση και οι νέες παραγγελίες. Η πορεία του ΑΕΠ για το 2014 ήταν αυξητική, έστω με ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 0,8%. Η εκτίμηση του 2015 έδειχνε αύξηση 2,5% και 3,6% για το 2016.

Όμως, η ανεύθυνη διακυβέρνησή σας οδήγησε τη χώρα το 2015 σε ύφεση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4%. Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων υπήρξε και στον τομέα της απασχόλησης. Το 2014 είχαμε συν δεκατρείς χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το 2015; Μείωση κατά δεκαεπτά χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Τραγική η κατάσταση και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Πρώτον, έμειναν οι τράπεζες χωρίς ουσιαστική πίστωση από τις διεθνείς αγορές. Δεύτερον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφταναν τα 74,5 δισεκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σήμερα φτάνουν αισίως τα 107 δισεκατομμύρια.

Όλα αυτά φυσικά ξέρετε τι σημαίνουν. Ωθήσατε τις τράπεζες να έχουν άμεσα ανάγκη για 15 δισεκατομμύρια, για να φτάσετε σήμερα να ξεπουλάτε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε επενδυτικά funds. Πέρυσι τέτοιον καιρό, η αξία των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούσε τα 25 δισεκατομμύρια. Σήμερα όλες μαζί δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια!

Πού βλέπετε την επιτυχία, κύριοι της Κυβέρνησης; Φυσικά, οι ευθύνες είναι δικές σας, γιατί εσείς κυβερνάτε τον τόπο το τελευταίο δεκάμηνο. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι δεν είναι σημαντικές οι επιπτώσεις από τα capital controls. Τα συμπεράσματα, κύριε Τσακαλώτο, είναι δικά σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε στην όγδοη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Έλλειψη στρατηγικής και τακτικής από την Κυβέρνηση, καμία αναφορά στα οικονομικά των συμβάσεων που προβλέπονται, μονάχα μία γενική πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου για δαπάνη 15 εκατομμυρίων έως 31 Δεκεμβρίου 2015. Μετά τι θα γίνει; Άγνωστο.

Άρθρο 9. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φροντίζετε να τακτοποιηθούν οι καθαρίστριες των σχολείων. Δεν φροντίσατε, όμως, να έχουν όλα τα σχολεία δασκάλους και καθηγητές, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. Πολλά είναι τα νηπιαγωγεία και τα ολοήμερα σχολεία που δεν λειτουργούν. Βγάλτε, λοιπόν, τα συμπεράσματά σας!

Η δέκατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει ένα θέμα καθημερινότητας, το οποίο έπρεπε να είχατε λύσει πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αφορά δαπάνη 35 εκατομμυρίων ευρώ για συμβάσεις καθαριότητας των σχολείων, 72 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, καθώς και του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Όλα τελευταία στιγμή.

Κι εδώ είναι το οξύμωρο. Αντί ο κ. Φίλης να ασχολείται με τα ουσιώδη προβλήματα της εκπαίδευσης, ασχολείται με τις αλλαγές στελεχών για να εξυπηρετήσει τους συνδικαλιστές της παράταξής του και φυσικά να ελέγξει το χώρο της παιδείας. Ίσως ο κ. Φίλης βλέπει το χώρο της παιδείας ως λάφυρο. Ο κ. Φίλης είναι υποχρεωμένος να νομοθετεί ως Υπουργός Παιδείας και όχι ως Πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Όσο για το άρθρο 3 του παρόντος, που αφορά τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο κατοικίας τους στα σχολεία, να σας θυμίσω ότι το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει αντίστοιχη διάταξη.

Τέλος, ερχόμαστε σε μία από τις πιο σκανδαλώδεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνετε. Άρθρο 12, αλλάζετε τον τρόπο εκλογής των Πρυτάνεων και τον τρόπο λειτουργίας των συμβουλίων ιδρυμάτων, ένα πλαίσιο που άνοιγε τις πόρτες του πανεπιστημίου προς τη διεθνή κοινότητα.

Με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λοιπόν, καταργείτε διατάξεις του ν. 4009/2011, που είναι ο γνωστός νόμος Διαμαντοπούλου, ο νόμος που ψηφίστηκε με πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία διακοσίων πενήντα πέντε Βουλευτών.

Κι όμως, αυτό το νόμο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τον κατακρεουργείτε με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανακοινώνει ο Υπουργός Παιδείας την έναρξη διαλόγου για τα θέματα παιδείας. Τον τορπιλίζει, όμως, εκ προοιμίου ο ίδιος, εκθέτοντας τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ζητά φυσικά διάλογο και συναίνεση. Κατανοούμε, όμως, την αδυναμία του πρωτάρη. Όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, κυβερνάτε με την αλαζονεία της αυθεντίας και της αριστερής ιδεοληψίας. Πάρτε τα όλα πίσω.

Ο κ. Φίλης φυσικά απουσιάζει, αλλά θα του έλεγα να πάμε σε έναν πραγματικά αληθινό διάλογο και σε μια διαβούλευση για την παιδεία. Προλαβαίνετε, λοιπόν. Αν φυσικά θέλετε, εμείς είμαστε εδώ και σας περιμένουμε.

Κύριοι της Κυβέρνησης, επί πέντε χρόνια με άκρατη υποσχεσιολογία καλλιεργήσατε διχόνοια και μίσος στον ελληνικό λαό. Σήμερα, ζητάτε διάλογο, σύνεση και συναίνεση στην καταστροφική πολιτική σας, ώστε να ρίξετε τις ευθύνες σε άλλους. Η μηχανή παραγωγής ψεμάτων, θα έλεγα, το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό τέλος.

Σας ευχαριστώ.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...