Ούτε ευρώ στους δανειστές, μέχρι το 2040, προτείνει το ΔΝΤ!

Ούτε ευρώ στους δανειστές, μέχρι το 2040, προτείνει το ΔΝΤ!

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 17/05/2016 – 14:13

Διαθνές Νομισματικό Ταμείο

«ΠΑΓΩΜΑ» ΤΟΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2040 ΚΑΙ «ΚΛΕΙΔΩΜΑ» ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ!                                                                     

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

«Ούτε ευρώ» να μην πληρώσει η Ελλάδα στους δανειστές, μέχρι το 2040, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την ελάφρυνση του χρέους. Μία αρκετά διαφορετική πρόταση από αυτές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές, σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, που δίνει τον χρόνο και τον οικονομικό χώρο στην Ελλάδα, να βάλει σε πρώτο πλάνο την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Σε μία περίοδο που εντός Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει μία σκληρή διαπραγμάτευση για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος και αρκετά κράτη-μέλη, δείχνουν να περιορίζονται από πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, το ΔΝΤ φέρεται να σχεδιάζει πρόταση που προβλέπει το «πάγωμα» των πληρωμών για τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040,  αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων στο διάστημα 2040-2080 και ρύθμιση του επιτοκίου των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη στο 1,5% για τα επόμενα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας « Wall Street Journal», που αποκαλύπτει την πρόταση, πρόκειται για μία ιδιαίτερα τολμηρή πρόταση του Ταμείου για  τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το δημοσίευμα, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων, που τονίζουν πως το ΔΝΤ,  το οποίο εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ υψηλοί για να επιτευχθούν από μία κουρασμένη Οικονομία σας την ελληνική, πιέζει τους Ευρωπαίους, να δώσουν «ανάσα» στην Ελληνική Οικονομία επιτρέποντας την μη πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου ως το 2040!

Αυτό σημαίνει ότι για τέσσερεις δεκαετίες, η κυβέρνηση θα είχε στην διάθεσή της επιπλέον 12%-15% του ΑΕΠ, που αντί να τα καταβάλει στους δανειστές, θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να «θωρακίσει» την αγορά και να βάλει σε ταχεία αναπτυξιακή πορεία την ελληνική Οικονομία.

Αναλυτικά, η πρόταση που βλέπει το «φως» της δημοσιότητας προβλέπει σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, με ορίζοντα το 2080. Οι Αμερικανοί αναλυτές του Ταμείου προτείνουν  το επιτόκιο των δανείων της Ευρωζώνης να παραμείνει «κλειδωμένο» στα σημερινά επίπεδα, κάτι που αποτελεί και ελληνική θέση, στην τιμή του 1,5% για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια. Μία πρόταση που ενώ δεν παραβαίνει την Γερμανική «κόκκινη» γραμμή του «κουρέματος» και δεν φέρνει ανατροπές στο ύψος του κεφαλαίου των δανείων, δίνει στην Οικονομία τον απαραίτητο χρόνο να κλείσει τις πληγές της χωρίς την υποχρέωση, της πληρωμής 10 δις+ κάθε χρόνο στους δανειστές. Επίσης την ώρα που πολλά κτράτη- μέλη, φαίνεται να κάνουν ότι μπορούν κατά τις διαβουλεύσεις, ώστε να μην γίνει τίποτα ουσιαστικό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το Ταμείο βάζει πίεση στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με μία βιώσιμη πρόταση, που απαιτεί  απάντηση από της Βρυξέλλες.  

H πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί στους κύκλους αποφάσεων των Βρυξελλών από την περασμένη εβδομάδα και αν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων 18 κρατών- μελών της ευρωζώνης θα συρρικνώσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, σημαντικά κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, έχουν πολιτικούς περιορισμούς που τους δεσμεύουν από το να υιοθετήσουν γενναίες προτάσεις και αυτά που ζητά το Ταμείο,  είναι περισσότερα από όσα φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Ο ηγέτης της συντηρητικής προσέγγισης στην διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να μην φαίνεται  διατεθειμένος να εγκρίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χρέος, τουλάχιστον όχι πριν από τις Γερμανικές εκλογές του 2017, καθώς αυτό θα στοίχιζε στον συνασπισμό της παρούσας κυβέρνησης, σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. 

Όπως είναι φανερό, για ακόμα μία φορά το θέμα της Ελλάδος «κολλάει» στα εσωτερικά, πολιτικά συμφέροντα των κρατών-μελών.
Είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν την Ευρώπη να διστάζει να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις στο θέμα των  ελληνικών δανείων, που πλέον έχουν ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων, με ακόμα 60 δισ. να προβλέπεται να εκταμιευθούν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με την μισή Ευρώπη να πιέζει για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την άλλη μισή με πρώτη την Γερμανία να πιέζει για συμμετοχή του Ταμείου, όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και στην χρηματοδότηση του προγράμματος, η διατλαντική διαπραγμάτευση που θα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό το αύριο του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση της ελληνικής Οικονομίας, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την αμερικανική WSJ, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, στο θέμα αυτό, με την Γερμανίδα καγκελάριο  Άγκελα Μέρκελ να θεωρεί το Ταμείο απαραίτητο για την αξιοπιστία του προγράμματος και μάλιστα  η κυβέρνηση της έχει υποσχεθεί στην Ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) το 2015, πως το  ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα πριν εκταμιευθεί οποιαδήποτε δόση.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ προτείνει για την Ελλάδα «στάση πληρωμών» ως το 2040

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...