Ο Αρχιεπίσκοπος ξενάγησε το Μουφτή σε μνημεία της Πάφου

Ο Αρχιεπίσκοπος ξενάγησε το Μουφτή σε μνημεία της Πάφου
Περιοδεία στην Πάφο πραγματοποίησε σήμερα ο Μουφτής Talip Atalay, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Πρώτος σταθμός ήταν η Κάτω Πάφος και το μουσουλμανικό τέμενος Χασάν Αγά Τεκέ. Ακολούθως, ο Μουφτής ξεναγήθηκε στη Χρυσοπολίτισσα, στο θρησκευτικό χώρο της Αγίας Κυριακής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου και στα  Λουτρά στην Επαρχιακή διοίκηση.

Ο Μουφτής στη συνέχεια, με ομάδα Τουρκοκυπρίων αποτελούμενη από περίπου 100 άτομα, επισκέφτηκαν το τέμενος του Μουττάλου ( Αγία Σοφία) για να προσευχηθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καλωσόρισε με πολύ χαρά, όπως είπε, το Μουφτή στην Πάφο.

“Θέλαμε να επισκεφτεί όλα τα τεμένη και κοιμητήρια και διάφορους άλλους χώρους που τον ενδιέφεραν για να δει από κοντά ότι η Κυβέρνηση μας και εμείς ως Εκκλησία θέλουμε να είναι συντηρημένα όλα τα τεμένη όλα τα κοιμητήρια και ό,τι έχει σχέση με την τουρκική κοινότητα”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η προσπάθεια τόσο η δική του όσο και του Μουφτή, σημείωσε, είναι να φέρουν τις δύο κοινότητες την μια κοντά στην άλλη, “να συντηρήσουμε όλα τα μνημεία μας και τα μωαμεθανικά που υπάρχουν στην πλευρά τη δική μας, αλλά και τα χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην άλλη πλευρά”.

Τα μνημεία, συνέχισε, ναι μεν είναι δικά μας ,αλλά ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Β΄ εξέφρασε την ικανοποίηση του που “δόθηκε η ευκαιρία στον αγαπητό Μουφτή να προσευχηθεί με τους δικούς του πιστούς σήμερα εδώ στην Πάφο, στο τέμενος”.

Στη συνέχεια, είπε ότι πιστεύει πως “φεύγοντας από την Πάφο (ο Μουφτής) θα έχει τις καλύτερες αναμνήσεις, ότι εδώ στην Πάφο υπάρχει Δημοκρατία, υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει αγάπη,  σεβασμός και μπορεί ελεύθερα ο κάθε πιστός να προσεύχεται στο δικό του Θεό”.

Επεσήμανε ακόμη, πως είναι η πρώτη που ο Μουφτής επισκέφτηκε την Πάφο και δήλωσε πως θα ήταν χαρούμενος να τον καλωσορίσει και σε άλλες επισκέψεις ούτως ώστε να του δίδεται η ευκαιρία να προσεύχεται στα τεμένη και σε άλλα τεμένη όχι μόνο σ’ αυτό, για το καλό των μωαμεθανών Τουρκοκυπρίων, αλλά και των άλλων μωαμεθανών που υπάρχουν στην Πάφο και σε όλες τις περιοχές που ελέγχει το Κράτος.

Ο Μουφτής Talip Atalay από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τις προσπάθειες  που καταβάλει ο ίδιος προσωπικά αλλά και την Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή του στο τέμενος του Μουττάλου (Αγία Σοφία)  είπε ότι αγαπά την Πάφο και την Κύπρο και ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα το νησί που μπορούν να μοιραστούν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο λαός μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .

Κάλεσε τους Τουρκοκύπριος να επισκέπτονται τα χωριά τους και τα τεμένη τους, τα κοιμητήρια τους, ενώ ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο την επίσημη έναρξη των εργασιών αναστύλωσης του μοναστηριού του Απόστολου Ανδρέα.

O Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως αύριο στις 10:00 το πρωί θα επισκεφτεί  με τον Μουφτή και άλλα τεμένη στην περιοχή του διαμερίσματος  Πόλη Χρυσοχούς.

Η  επίσκεψη θα ολοκληρωθεί  αύριο μετά το μεσημέρι. O Mουφτής σήμερα αναμένεται να φιλοξενηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στην Πάφο.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/164789#sthash.4vQQ6hKw.dpuf

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...