«Ο Αρχοντοχωριάτης» – Θέατρο Βρετάνια

«Ο Αρχοντοχωριάτης» - Θέατρο Βρετάνια

Γράφει ο
Σταύρος Ξηντάρας

 

Η περίφημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» ανεβαίνει στο σκηνή του Θεάτρου Βρετάνια φέτος τον χειμώνα με τον Γιάννη Μπέζο να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει τον απολαυστικό ρόλο του Ιορδάνη σε παραγωγή του Κάρολου Παυλάκη.

Ο Αρχοντοχωριάτης, που έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον συγγραφέα ως κωμωδία  – μπαλέτο, γράφτηκε κατά παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΔ’ το 1670. Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγίας που ανθούσε ιδιαίτερα στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ, ένα κράμα λόγου, μουσικής, τραγουδιών και χορού, στο οποίο συνήθως συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του.

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος (1622-1673), που σε λιγότερο από είκοσι χρόνια οδήγησε το Γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του Ευρωπαϊκού θεάτρου, προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά  και αξεπέραστα. Προϋπόθεση για κείνον ήταν το έργο να αρέσει στο κοινό που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά συχνά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα.   

Με καυστικό τρόπο σατιρίζει τον νεοπλουτισμό της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας συνήθειες, τρόπους, και συμπεριφορές στα όρια του γελοίου που φυσικά προκαλούν το γέλιο στο κοινό.  Ο σημερινός θεατής μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη, δεν θα δυσκολευτεί ν’ αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης πραγματικότητας.

«Οι μεγάλοι δημιουργοί δεν συνομιλούν με το κοινό της εποχής. Συνομιλούν με το χρόνο. Ο Μολιέρος- πατέρας της ευρωπαϊκής κωμωδίας- δεν ανήκει σε καμία σχολή. Δεν την χρειάζεται. Γνήσιος ποιητής- θεατρίνος τοποθετεί απέναντί μας έναν καθρέφτη για να δούμε τις αδυναμίες μας κι εμείς γελάμε διότι νομίζουμε ότι καθρεφτίζεται ο διπλανός μας.

   Ο Αρχοντοχωριάτης, ίσως η πιο ισχυρή κωμωδία του, ζωντανεύει τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για αλλαγή. Για κοινωνική καταξίωση χωρίς κόπο. Η γελοιοποίηση καραδοκεί. Και φυσικά θριαμβεύει!

   Ο μεγάλος Μολιέρος είναι πάντα παρών. Και το γέλιο πηγαίο και αποκαλυπτικό.» δηλώνει ο Γιάννης Μπέζος.  

 
Οι συντελεστές:

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Πανταζοπούλου   
Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Γιάννης Μπέζος   – κύριος Ιορδάνης
Άννα- Μαρία Παπαχαραλάμπους    – κυρία Ιορδάνη
Τάσος Γιαννόπουλος   – Δοράντης
Κώστας Φλωκατούλας  – Κοβιέλος
Δημήτρης Κανέλλος   – Δάσκαλος Φιλοσοφίας
Αλμπέρτο Φάις  – Κλεάνθης
Δημήτρης Λιόλιος – Δάσκαλος μουσικής
Αμαλία Νίνου  – Λουσίλ
Θανάσης Ισιδώρου  – Δάσκαλος χορού
Ντένια Στασινοπούλου  – Δοριμένη
Ελένη Τσιμπρικίδου   – Νικολέτα
Φιλιώ Φωτιάδη  – Στυλίστρια

Προγραμματισμένη πρεμιέρα 8 Οκτωβρίου.

Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3221579



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...