Ο Βενιζέλος ρίχνει την κυβέρνηση εάν αποδοκιμαστεί η «Ελιά»

Ο Βενιζέλος ρίχνει την κυβέρνηση εάν αποδοκιμαστεί η «Ελιά»
Έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε περίπτωση που αποδοκιμαστεί η «Ελιά» στις εκλογές.

Όπως είπε μιλώντας σε γνωστό κανάλι σχετικά με την επόμενη μέρα και σε ποιον θα πει ότι αποχωρεί, «δεν θα (το) πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;»

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν θα διασαλευθεί η κυβερνητική συνοχή, αν δεν πάρει πολύ μεγάλο ποσοστό η «Ελιά», ο κ. Βενιζέλος είπε «όχι αν δεν πάρει μεγάλο ποσοστό», προσθέτοντας ότι δεν αναφέρεται σε ποσοστό «γιατί δεν είναι γενικές βουλευτικές εκλογές, είναι δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές», αλλά «εάν δεν μας δείξει ο κόσμος ότι καταλαβαίνει αυτό που κάνουμε, ότι το εκτιμά».

«Εάν δεν το στηρίζει, έστω το ανέχεται ή το κατανοεί, βεβαίως θα υπάρξει πρόβλημα ισορροπίας, συνοχής, σταθερότητας, νομιμοποίησης και πρέπει να δούμε τι θα γίνει», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μιλά για την πολιτική εντύπωση που θα διαμορφωθεί το βράδυ της 25ης Μαΐου. «Εγώ δε μιλάω για τη συνταγματική νομιμότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι συνταγματικά νόμιμη, διότι έχει την πλειοψηφία της Βουλής και η Βουλή έχει θητεία τεσσάρων ετών και ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και κανονικά τελειώνει τον Ιούνιο του 2016», είπε και πρόσθεσε:

«Όμως, εκτός από τη νομιμότητα, υπάρχει και η νομιμοποίηση που είναι μια πολιτική έννοια. Πρέπει να σε στηρίζει ο κόσμος, πρέπει να έχεις ένα ηθικό δικαίωμα να κάνεις αυτά που κάνεις. Αν, λοιπόν, αυτό διαταραχθεί, δεν μπορείς να κυβερνήσεις».
Συνεχίζοντας επ’ αυτού, ανέφερε ότι ψυχολογικά οι βουλευτές του κόμματος δεν θα μπορούν να στηρίξουν τα νομοσχέδια, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει μια συνεχής αμφισβήτηση, «με την αντιπολίτευση ανεβασμένη στα έδρανα, στα κάγκελα και στα κεραμίδια».

«Λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να κάνει μια επιλογή. Θέλουμε μια σταθερή κατάσταση και μια σταθερή κυβέρνηση, ή θέλουμε μια περιδίνηση;» ρώτησε και σημείωσε επιπλέον ότι «το θέμα είναι η συνολική αντοχή και εικόνα της κυβέρνησης» ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά ούτε τσόντα της ΝΔ και πως «αν τώρα η επιλογή του λαού είναι να περάσουμε σε πολιτική κρίση, ενώ πάμε να βγούμε από την οικονομική κρίση, θα σεβαστούμε την επιλογή αυτή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα λάβει η «Ελιά», ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν μιλάει για ποσοστά και διερωτήθηκε: «Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν, εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πουν ότι δεν μπορώ να ψηφίζω άλλο, γιατί δεν έχω καμία στήριξη, καμία προοπτική, κανένα ηθικό δικαίωμα να το κάνω, υπάρχει κυβέρνηση;».

Ερωτηθείς τι θα γίνει συνεπώς την επόμενη μέρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θα τεθεί το ερώτημα αυτό, ο καθένας θα τεθεί προ των ευθυνών του».

«Βιώσιμο το χρέος»

«Η χώρα βρίσκεται πραγματικά στο σημείο της στροφής, είμαστε ένα βήμα πριν από την τελική έξοδο από την κρίση και αυτό το νιώθει ο καθένας, βλέπει τα δείγματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας επιπλέον ότι «αν τώρα η επιλογή του λαού είναι να περάσουμε σε πολιτική κρίση, ενώ πάμε να βγούμε από την οικονομική κρίση, θα σεβαστούμε την επιλογή αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι βελτιώνονται τα πράγματα σε μακροοικονομικό επίπεδο και δημοσιονομικό και σιγά-σιγά αυτή η βελτίωση φτάνει σε επίπεδο οικογένειας, επιχείρησης, ατομικό, παραπέμποντας και στο πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα.

Επανέλαβε δε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, παραπέμποντας στις θέσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Υπογράμμισε ότι «έχει τελειώσει το Μνημόνιο με την έννοια της έκτακτης επιτήρησης που αφορά την Ελλάδα» και παράλληλα τόνισε ότι «δεν χρειάζονται μέτρα πρόσθετα», ότι «δεν έχουν ληφθεί ούτε τώρα, ούτε θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας», αλλά «πρέπει να παρακολουθούμε τους λογαριασμούς μας, να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα κατ’ αρχάς και δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3%, όπως λέει το Σύμφωνο Σταθερότητας, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Αναφορικά με τα λάθη του παρελθόντος, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η απώλεια του ελέγχου έγινε την περίοδο 2007, 2008, 2009 και «αυτό δεν το ξέραμε, δεν ήμασταν κυβέρνηση εμείς».

Το «θρίλερ» της παραμονής στο ευρώ

Ερωτηθείς εάν έχει κάνει κάποιο πολιτικό λάθος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «παντού έχω προσπαθήσει να κάνω το καλύτερο» και πως αν τα πράγματα δεν έρχονταν τελικά έτσι «θα γινόταν το λάθος το κανονικό, δηλαδή η απόλυτη καταστροφή».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό στιγμιότυπο των δραματικών διαπραγματεύσεων του 2011, όταν, όπως είπε, πήγε στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας με τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε, το Σεπτέμβριο του 2011, πριν τη συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα και όπου εκείνος είπε στον κ. Βενιζέλο «με πολύ μεγάλη ευγένεια, “μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”…».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι του το έχει πει κι άλλες φορές και πως «και ο κ. Άσμουσεν που τον συνόδευε τότε ως συνεργάτης του -εμένα με συνόδευε ο κ. Ζανιάς- είπε “έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50- 100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος”».

«Ήταν λάθος που εγώ είπα ότι “όχι θα μείνουμε στο ευρώ; “» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «αυτές είναι οι μεγάλες στιγμές».

«Αστεία τα περί κόντρας με τον Παπανδρέου»

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση;» ότι «δεν είμαι κανένας ήρωας» αλλά επιτελώ ένα καθήκον.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αποχωρούσε όταν εκπληρώσει τον ρόλο του, εξηγώντας ότι ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τη χώρα: «Δεν ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την περίοδο των εύκολων λύσεων, των παχιών αγελάδων, όταν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ γινόταν αυτομάτως πρωθυπουργοί, ή μετά βεβαιότητος μετά από λίγο καιρό θα γινόταν πρωθυπουργοί μέσα από την εναλλαγή των κομμάτων. Μπήκαμε σε μια περιπέτεια, εν τω μέσω της μάχης έγινε αυτό. Έτσι δεν είναι;».

Πρόσθεσε δε ότι «άρα, λοιπόν, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το πρόβλημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ή της ΝΔ, ή του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα της χώρας είναι να ξαναενωθεί το έθνος».

Σημείωσε ακόμα ότι θεωρεί αποστολή του να συμβάλει στο να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση και να ξαναενωθεί το έθνος το οποίο είναι διχασμένο σε λάθος βάση.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστεία πράγματα τα περί κόντρας με τον Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε ότι «συσπειρωμένοι είμαστε και έχουμε μεταχειριστεί και τον Γιώργο Παπανδρέου και όλα τα στελέχη μας με απόλυτο σεβασμό».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...