Ο Γιάννης Μπαλάφας στο «KONTRA»

Ο Γιάννης Μπαλάφας στο «KONTRA»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη μίλησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου επισημαίνοντας ότι «Κατ΄ αρχήν αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου»

Παράλληλα ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως ένα «τεράστιο ζήτημα αλληλεγγύης».

Τέλος ο Γιάννης Μπαλάφας αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας επισημαίνοντας ότι ενδέχεται οι δανειστές να επισπεύσουν την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για τη Μανωλάδα

Τα πάντα μας ενδιαφέρουν και αυτό φυσικά, ήταν ατύχημα πιστεύω γρήγορά θα αποκατασταθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ταλαιπωρημένοι, θυμίζω και τους πυροβολισμούς πριν από μερικά χρόνια, μην τα ξεχνάμε αυτά γιατί δεν μας τιμούν και πολύ. Πιστεύω ότι περνούν μεγάλη ταλαιπωρία οι άνθρωποι, είναι δουλειά μεγάλης έντασης… κτλ. Κτλ. Πιστεύω γρήγορά θα αποκατασταθεί η κατάσταση και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Δεν μιλάμε για την κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Μιλάμε για μία διμερή συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας με βάση την οποία ρυθμίζονταν τα θέματα της επανεισδοχής, της επιστροφής μεταναστών, βασικά υπηκόων τρίτων χωρών που εισήλθαν στο έδαφος της χώρας μας, αλλά μετά την εξέταση της αίτησης για άσυλο απεδείχθη ότι δεν είναι οι άνθρωποι πρόσφυγες και επομένως  επιστρέφουν στην χώρα από την οποία εισήλθαν στη χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία.

Για το γεγονός των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου έχω να πω το εξής: Κατ΄ αρχήν αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου, δηλαδή ενώ δεν περιμέναμε τίποτα τέτοιο και αντίθετα βάση του καινούριου νομοσχεδίου να ενισχύσουμε σε συνεννόηση με την Τουρκία να ενισχύσουμε τις επιστροφές στη γειτονική χώρα, έρχονται αυτές οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς περιμένουμε μία επίσημη τοποθέτηση γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και δεν μπορείς να αρκεστείς μόνο σε κάποιο δημοσίευμα, μίας τουρκικής εφημερίδας… Δεν αμφισβητώ τίποτα, αλλά δεν μπορώ να είμαι και απολύτως βέβαιος για το πώς αποδόθηκαν κ.τ.λ.  Είναι γεγονός επίσης ότι όλα αυτά η Τουρκία τα κάνει για δύο λόγους, προσπαθεί να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των 8 Τούρκων οι οποίοι διέφυγαν από τουρκικό έδαφος, εισήλθαν στη χώρα μας, δικάστηκαν στη χώρα μας και πήραν άσυλο  και επομένως… δεν μπορείς να τους κρατάς πλέον, άλλο ότι τους προστατεύουμε, διότι υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι για τη ζωή τους, από εκεί και πέρα υπάρχει μία υπόσχεση και μία υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σώσει τρία δισεκατομμύρια στην Τουρκία, ήδη έπρεπε να τα έχει δώσει, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε.,  με αποτέλεσμα να κλιμακώνει μία εκβιαστική πολιτική η Τουρκία, την οποία δεν την πληρώνει για παράδειγμα η Πολωνία, την πληρώνει η χώρα μας.

Για τις προσφυγικές ροές

Τον τελευταίο χρόνο είχαμε εξισορροπήσει κάπως τις ροές και η κατάσταση στην χώρα μας ήταν υπό έλεγχο, στο ζήτημα των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων και τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, είχε εξισορροπήσει η κατάσταση. Ξαφνικά τον Απρίλιο  θέση στάση της Τουρκίας να πιέσει την Ευρώπη είχαμε μία όξυνση, μία αύξηση απότομα των ροών με άνοιγμα της διόδου δια μέσω του Έβρου που ήταν, ουσιαστικά εν υπνώσει το προηγούμενο διάστημα, και έτσι τον Απρίλιο είχαμε αύξηση των ροών. Όμως εξαιτίας και συζητήσεων που κάναμε με την τουρκική πλευρά, τον τελευταίο μήνα, πάλι οι ροές κατέβηκαν. Δεν είναι κύρια το θέμα του καιρού είναι τόσο μικρές οι αποστάσεις. Δεν είναι το θέμα του καιρού που δημιουργεί τις αυξομειώσεις πάντως το Μάϊο και τον Ιούνιο οι ροές στον Έβρο και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, είναι όχι πολύ υψηλές.

Για τον καταυλισμό της Μόριας

Οι πρόσφυγες είναι πολλοί, γι’ αυτό και στη Μόρια στη Λέσβο υπάρχει το πρόβλημα είναι όμως ο μόνος καταυλισμός που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Για το κλείσιμο των συνόρων στην Ε.Ε.

Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά είναι και τεράστιο ζήτημα πολιτικό, οικονομικό, ζήτημα εθνικής ασφάλειας… Τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν οι χώρες της Ευρώπης ότι δεν μπορείς να κρύβεις αυτό το πρόβλημα, να εθελοτυφλείς, να γίνεσαι στρουθοκάμηλος και να βάζεις το κεφάλι σου στην άμμο μέσα. Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή, μακρά εποχή μετακινήσεων των πληθυσμών. Όταν ο οικογενειάρχης στη Συρία, πέφτουν οι βόμβες και του σκοτώνουν το παιδί, κρόκόδειλους να βάλεις στο Αιγαίο, αυτός θα ξεκινήσει να πάει κάπου που δεν θα πέφτουν βόμβες.

Για τα κλειστά σύνορα

Αν κάτι τέτοιο συμβεί προφανώς θα έχει σημάνει το τέλος της Ε.Ε.  Αν αυτό συνδυαστεί και με άλλες πολιτικές της Ε.Ε. που πάνε περίπατό τα ζητήματα της αλληλεγγύης, της συνεννόησης, των κοινών πολιτικών, κτλ. Η Ευρώπη δεν θα υπάρξει.

Για τα κονδύλια

 Δεν λύνει το πρόβλημα να σου δίνουν χρήματα και να υφίστασαι όλο το ζόρι εσύ, πρόκειται για ένα πρόβλημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χώρα. Το ζήτημα είναι η ισότιμη ανάληψη των ευθυνών.

Για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα και μάλιστα σε τόσο σημαντικά ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι οι σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, να μην χαρακτηρίζονται, να μην διεπονται αυτές οι σχέσεις και αυτά τα ζητήματα από μία εντελώς μικροκομματική πατριδοκαπηλία.

Για τα συλλαλητήρια

Στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να διαδηλώνει στο πλαίσιο των κανόνων και των δεδομένων της Αστυνομίας, κτλ. Το πιστεύω τους.

Για το ονοματολογιακό

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει τι γίνετε. Ποιος δεν γνωρίζει. Δεν ξέρουμε ότι γίνεται μία συζήτηση για σύνθετη ονομασία τώρα θα είναι Νέα, Άνω Βόρεια ή του Βαρδάρη… είναι ζήτημα το οποίο… ξέρουμε ότι έχουν κατατεθεί οι προτάσεις αυτές, ότι έχουν συζητηθεί στο επίπεδο των δύο υπουργών εξωτερικών μένει το τηλέφωνο του Ζάεφ προς τον Τσίπρα να αποδεχθεί κάτι από αυτά, κτλ.

Για την Οικονομία

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την έκδοση ομολόγου αυτή την περίοδο. Υπάρχει και ο αντίστοιχος οργανισμός ο ΟΔΔΗΧ ο οποίος έχοντας γνώση της ευρύτερης κατάστασης των αγορών για την έκδοση τη μία ή την άλλη στιγμή. Το Reuters απλώς έκανε λάθος δεν το αξιολογώ. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να δούμε οποιαδήποτε αλλαγή στην Ιταλία ή σε μία χώρα της Ε.Ε. τι επίδραση μπορεί να έχει στην Ελλάδα. Εγώ όμως παίρνω την ευνοϊκή πλευρά για την Ελλάδα και αυτό με την έννοια ότι βρισκόμαστε δύο μήνες πριν την έξοδο από το μνημόνιο πριν από το τέλος του τριετούς προγράμματος 2015 – 2018 με τα προαπαιτούμενα, τι αξιολογήσεις, όλα αυτά τα ζόρια και λοιπά, νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία και η κόντρα Βρυξελλών – Ρώμης μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ της επιτάχυνσης από την πλευρά των δανειστών της καθαρής εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/334058-O-Giannes-Mpalaphas-sto-KONTRA ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...