Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο «kontra»: Είμαστε στο παρά ένα της συμφωνίας

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο «kontra»: Είμαστε στο παρά ένα της συμφωνίας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη μίλησε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στο «παρα ένα» της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για αμοιβαία επωφελή λύση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών στο ρόλο που θα διαδραματίσει ο Πάνος Καμμένος κατά την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας με τα Σκόπια, τονίζοντας ότι «υπάρχει διαφοροποίηση από τους ΑΝΕΛ», αλλά εκτίμησε ότι θα λειτουργήσουν με «αίσθημα ευθύνης»

Μιλώντας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία σε συνδυασμό με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια επεσήμανε πως «Έχουμε εξασφαλίσει όλες τις ανάγκες μας για το 2018 και το 2019 ούτος ώστε ακόμα και αυτά τα πράγματι ανησυχητικά συμβάντα που παρατηρούμε, όχι τέτοια που να μας κάνουν να αλλάξουμε τον βασικό μας προσανατολισμό».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για τη συμφωνία με τα Σκόπια

«Είμαστε στο παρα ένα της συμφωνίας, στα τελευταία μέτρα, για να χρησιμοποιήσω τη μεταφορά του πρωθυπουργού από τη Σόφια, ενώ έχουμε καλύψει και μερικά μέτρα από το προηγούμενο διάστημα. Πολύ απλά εμείς θέλουμε μία συμφωνία… όχι οποιαδήποτε, αλλά που να εξασφαλίζει εκείνη την εθνικά επωφελή συμφωνία που θα έχει “erga omnes” ονομασία, που δεν θα κρύβει αλυτρωτισμό, θα ξεχωρίζει τη δική μας Μακεδονία την ιστορική από τη δική τους χώρα, κάτι που προφανώς προϋποθέτει και αναθεώρηση του συντάγματος».

«Έχουμε βάλει τον πήχη τόσο ψηλά και μπορούμε να ευελπιστούμε ότι σύντομα, λογικά, θα έχουμε καλά νέα. Χωρίς βέβαια ακόμη να έχουμε μία συμφωνία δεδομένη.»

Για τις διασφαλίσεις της συμφωνίας

«Πρώτα – πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία “σαλαμοποίηση” του Μακεδονικού. Όλες τις δεσμεύσεις θα τις αναλάβει από σήμερα η άλλη πλευρά, από σήμερα εννοώ από την υπογραφή της συμφωνίας, και δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε οτιδήποτε στην άλλη πλευρά, χωρίς εγγυήσεις.»

Για την Εκκλησία

«Πιστεύουμε στους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Η ίδια η εκκλησία στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, είχε αναφέρει ως λόγο της συμμετοχής της στα συλλαλητήρια, ακριβώς ότι υπάρχει ένα θέμα ονομασίας και ως προς το όνομα της εκκλησίας του γειτονικού κράτους, ονομαζόταν και αυτή μακεδονική. Τώρα όπως θα είδατε πολύ σωστά στο ρεπορτάζ σας και πολύ σωστά είναι αυτά που είπε και προηγουμένως η κ. Γκαντώνα, ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι πρόκειται να λυθεί το ζήτημα.» \

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει σύγχυση οποιουδήποτε όρου Μακεδονικού με την δική μας ελληνική ιστορία. Ένα από τα αντικείμενα την συμφωνίας είναι να ξεχωρίσει ξεκάθαρα οτιδήποτε αφορά τη γεωγραφία και οτιδήποτε αφορά την ιστορία. Αυτό θα φαίνεται και στο όνομα και σε οτιδήποτε άλλο, ας πούμε στην ονομασία της δικής τους γλώσσας. Για να το πώς ξεκάθαρα δεν θα μπορεί και ο πλέον κακόπιστος να ισχυριστεί ότι η γλώσσα η οποία μιλιέται στη γειτονική χώρα έχει οποιαδήποτε σχέση είτε με τα ελληνικά είτε με τη γλώσσα που μίλαγε ο Μέγας Αλέξανδρος».

Για τους ΑΝΕΛ

«Θέλω να ελπίζω ότι όταν αποκαλυφθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας και το πόσο πραγματικά εθνικά επωφελής αυτή είναι μπορεί να επανεξετάσουν το ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει ακόμα και αν επιμείνουν στη θέση αρχής εκ μέρους τους, ότι απορρίπτουν κάθε σύνθετη ονομασία, η προσωπική μου αίσθηση είναι έχουν δείξει ένα αίσθημα ευθύνης όλο το προηγούμενο διάστημα, ΄’ώστε ακόμα και όταν διαφωνούν, να μην εκβιάζουν. Ακριβώς επειδή είναι επίκαιροι οι λόγοι που οδήγησαν στη συμμαχία μεταξύ μας, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή.»

Για Ιταλία – Ισπανία – Εμπορικό πόλεμο

Πράγματι συννεφιάζει το διεθνές δημοσιονομικό περιβάλλον, ακριβώς όμως για αυτόν το λόγο, επειδή έπρεπε να προβλέψουμε και για μια συννεφιασμένη μέρα, όχι σαν να ήταν η έξοδος από τα μνημόνια ένας απλός περίπατος, είχαμε φροντίσει να υπάρχει το αναγκαίο «μαξιλαράκι» ρευστότητας και μάλιστα με μία προοπτική διετίας! Να έχουμε εξασφαλίσει όλες τις ανάγκες μας για το 2018 και το 2019 ούτος ώστε ακόμα και αυτά τα πράγματι ανησυχητικά συμβάντα που παρατηρούμε, όχι τέτοια που να μας κάνουν να αλλάξουμε τον βασικό μας προσανατολισμό που είναι έξοδος από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, καθαρή δηλαδή έξοδος για να πάρουμε πίσω τα κομμάτια της κυριαρχίας μας, που χάσαμε την περασμένη 8ετία».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/333486-O-Giorgos-Katroygkalos-sto-kontra-Eimaste-sto-para-ena-tes-symphonias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...